ד"ר אוהד הרשקוביץ

הפרעת דחק חריפה (ASD)

מה זו הפרעת דחק חריפה (ASD)?

הפרעת דחק חריפה, או בשמה הלועזי Acute Stress Disorder – ASD, היא תגובה נפשית קשה לאירוע טראומטי ספציפי וידוע, לטווח קצר של עד 48 שעות לרוב ועד חודש. 

הדומה והשונה בין ASD לבין פוסט טראומה

גם ASD וגם PTSD – הפרעת דחק פוסט טראומטית או פוסט-טראומה משתייכות שתיהן למשפחת הפרעות החרדה. הן דומות באופיין מאחר שהרקע והסימפטומים זהים אצל הסובלים מהן.

ההבדל העיקרי ביניהן מתייחס לפרק הזמן שבו הן נמשכות: הפרעת PTSD, שמוגדרת ככרונית וחמורה יותר, נמשכת לאורך תקופה של מעל חודש ימים.

הקשר בין הפרעות חרדה ל-ASD

הפרעות חרדה מופיעות הרבה פעמים אצל אנשים כתוצאה מטראומה כלשהי, אבל לא בהכרח.

ישנן חרדות ספציפיות שנקראות "פוביות" שלא ידוע בהכרח מה גרם לפריצתן (לפעמים זהו פחד לא רציונאלי מחפצים, לפעמים מבעלי חיים, פחדים ממים, מסיטואציות חברתיות ועוד). לפעמים זו תגובה מיידית לאירוע (כמו פחד לנהוג בעקבות תאונת דרכים) ולעיתים מדובר בהופעת סימפטומים אפילו שנים לאחר המקרה. חרדות אלו מופיעות בסיטואציות שונות וברמות שונות.

הפרעת דחק חריפה (והפרעת דחק באופן כללי) עלולה לגרום לפגיעה משמעותית באיכות החיים והתפקוד של מי שסובל ממנה והקרובים אליו.

טריגרים ל-ASD

מה עלול לעורר הפרעת דחק חריפה?

ברוב המקרים ידוע על אירוע ספציפי שחווה האדם באופן ישיר. לרוב מדובר בחוויית פחד אימתני שכרוך בסכנת חיים אותה שרד, כמו חוויה משדה הקרב, תאונת דרכים קשה, תקיפה אלימה/מינית, התמודדות עם טביעה/שריפה, אסונות טבע או מצבים דומים. בישראל לצערנו ישנם מצבים רבים יותר העלולים לגרום לתופעה כמו פיגועי טרור, אירועים מלחמתיים או נפילות של טילים בקרב אוכלוסיה אזרחית.

אולם, ישנם מקרים בהם מספיקה קירבה לאירוע קשה, כמו אדם קרוב שחווה טראומה דומה ולא חוויה ישירה. למשל, כאשר הורה הלוקה בתגובת דחק חריפה לאחר שילדו חווה אירוע קשה כזה או אחר.

תסמינים של תגובת דחק חריפה

תחושות חרדה ודיכאון

טווח הזמן בו סובל האדם מתגובת דחק חריפה מוגדר כמצב בו הנפש "מסתגלת" לאירוע אליו נחשפה ועל כן התוצאה היא ערעור חריף של יציבות ותחושות קשות המלוות בסימפטומים שונים של חרדות ובדיכאון.

בלבול ו"הלם" זמני

זהו מצב שאפשר להגדירו גם כ"הלם" זמני, ובו אדם עלול לסבול מסיוטים קשים והפרעות שינה, פלאשבקים של האירוע ושל סיטואציות אחרות בזמן ערנות, אי יכולת להתרכז, בלבול ברמות שונות ודיכאון משתק.

אשמת ניצולים

רגשות אשם ומוסר, על עצם הישרדותו של אדם בסיטואציה קשה (לדוגמא – תאונה בה האדם שרד ואחרים לא).

ניתוקים

  • ניתוק מהסביבה, ניתוק מהמציאות ולפעמים אפאטיה (ניתוק רגשי טוטאלי מהסביבה, היעדרותן של חוויות רגשיות כלשהן). במצבים חמורים אי יכולת של ממש לתקשר עם הסביבה בשום רמה.

  • תחושות ניתוק מהמציאות ברמה של 'דה ריאליזציה' – האדם מרגיש שהוא חווה חלום, חי בתוך הזיה או חלום ואינו באמת חווה את הדברים.

  • אמנזיה – האדם שוכח כל מיני פרטים הקשורים לחייו. לפעמים הדחקה של פרטי האירוע עצמו כאילו לא קרה.

נטייה להימנעות

לפעמים הסימפטומים יתעוררו כתוצאה מטריגר חשיפה למוטיבים דומים או גירויים הקשורים לאירוע עצמו. מצב כזה עלול להביא אדם למצב של הימנעות טוטאלית ממקומות, מצבים או אנשים שיזכירו דברים שקשורים לאירוע הקשה עצמו.

טיפול בהפרעת דחק חריפה (ASD)

נכון הדבר כי לפעמים תמיכה מסורה ועזרה של אוהבים וקרובים לאדם המתמודד עם הפרעת דחק חריפה מספיקה כדי לעזור לו לעבור את החלקים הקשים ולהתאושש, לפעמים לחלוטין.

אולם יש לזכור כי אחרי חודש בו אדם סובל מסימפטומים, הרפואה הפסיכיאטרית מגדירה את ההפרעה כבר כהפרעה כרונית (פוסט-טראומה) שזהו מצב חמור ודורש טיפול הרבה יותר מקיף. על כן, יש לקחת מאוד ברצינות את המצב המדובר ולתת לו מענה טיפולי ותמיכה בטווח הקצר.

ככל ש"תופסים" את המצב בשלב מוקדם יותר, כך הסיכויים להחלמה מלאה ובוודאי להימנע מהפיכתו למצב כרוני – גדולים יותר.

הטיפול שנחשב היום כאפקטיבי ביותר גם להפרעת דחק חריפה וגם להפרעת דחק פוסט-טראומטי, הינו טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי-התנהגותי.

במסגרת הטיפול ניתן מענה לתסמיני החרדה בשני רבדים – הרובד המחשבתי (קוגניטיבי) והרובד המעשי-פרקטי (ההתנהגותי). במהלך הטיפול מעבדים את האירוע הקשה ואת חוויית החשיפה אליו מכל ההיבטים ומאבחנים את דפוסי המחשבה הקשים והתחושות המלווים את האדם הסובל.

מתמקדים בטיפול בדפוסי החשיבה הקשים שגורמים לחוויה לצוף ולרדוף את האדם ומבצעים מה שנקרא הבניה מחדש של החשיבה בנושא; את דפוסים אלו משחלפים בדרכי חשיבה אחרות, מחשבות חיוביות, אופטימיות ומרגיעות עם יותר נטיעה במציאות.

ברובד ההתנהגותי, באופן מבוקר והדרגתי, משחזרים חשיפה ברמות שונות לגירויים הקשורים לאירוע כדי לתרגל טכניקות התמודדות והרגעה במצבים אלו. השילוב של שני הרבדים הללו נותן תמיכה רחבה וכלים רבים שמסייעים להתמודדות והתגברות על החרדה ותופעות הלוואי הקשות שלה.

הפסיכולוג ד"ר אוהד הרשקוביץ בזמן טיפול CBT

טיפול ב-ASD אצל ד"ר אוהד הרשקוביץ

ד"ר אוהד מציע מספר אפשרויות טיפול: טיפול CBT קצר בקליניקה או בזום, או את קורס טיפול עצמי ב-OCD באינטרנט בשיטת CBT אותו פיתח. 

אני מעדיף לעבוד לבד

בהסתמך על שיטת CBT, קיים גם טיפול עצמי, המאפשר למטופל לקבל את הכלים הדרושים לו להתמודדות עם מחשבות טורדניות. השיעור הראשון של הקורס פתוח עבורך להתנסות חינם וללא התחייבות. 

יש לך התלבטות לגבי הצורך בטיפול?

האם יש לי ASD ודחק פוסט טראומטי?

זיהית אצלך סימפטומים, אבל יש לך ספק לגבי חומרת הבעיה או האם נדרש טיפול עבורה? 
ד"ר אוהד חיבר שאלון שיסייע לך להבין מהן רמות הפוסט טראומה וההלם קרב שלך והאם יש לך צורך בטיפול. 

ניתן להתגבר לבד על ASD!

קורס טיפול עצמי בשיטת CBT יתן לך את הכלים הנחוצים
לעבד את האירוע ולייצר דפוסי התנהגות וחשיבה בריאים מולו

קורס CBT לטיפול עצמי
דילוג לתוכן