עד כמה נפוצה בימינו הפרעת חרדה?
מציאות החיים בחברה המודרנית מספקת לנו שלל סיטואציות מלחיצות, אירועים מאתגרים ומצבים מעוררי חרדה ובהתאם, הפרעות חרדה שכיחות כיום הרבה יותר משהיו בעשורים קודמים ונפוצות בקרב כלל שכבות האוכלוסייה. הערכות סטטיסטיות מצביעות על כך שכחמישה עד עשרה אחוזים מכלל האוכלוסייה סובלים המפרעות חרדה בעוצמה זו או אחרת.
יותר מכך, מרבית האנשים עוברים לאורך חייהם, כחלק מהחוויה האנושית, לפחות תקופה אחת המאופיינת בחרדה גבוהה, גם אם אינה מאובחנת כהפרעת חרדה פורמאלית. הפרעות חרדה ילוו פעמים רבות גם בהתקפי פאניקה בתדירות וחומרה משתנות.
החדשות הטובות הן שעם עליית שכיחות הפרעות החרדה עלתה גם המודעות, וכיום מוצעים טיפולים יעילים מאוד.
מהם הסימפטומים של הפרעות חרדה?
להפרעות חרדה תסמינים רבים ושונים וכיוון שלכל אדם מבנה כימי ייחודי – סוג תסמיני החרדה, מספרם ותכיפותם משתנים מאדם לאדם וכך, בעוד אדם אחד יסבול מכל התסמינים בחומרה, אצל אדם אחר יופיעו סימפטומים קלים ובודדים בלבד.
להלן חלק מהתסמינים הנפוצים:
תסמינים פיזיולוגיים כלליים– עייפות כרונית, כאבי גב, מתח ונוקשות בשרירי הגב, הצוואר או הכתפיים, כאבים ולחצים בצלעות או בית החזה, תחושת נימול בכפות הידיים או הרגליים, הזרועות האצבעות או מקום אחר בגוף, סחרחורות ותחושת ריחוף, חולשה כללית,
הופעת בעיות אלרגיה או החמרה של אלרגיות קיימות, רעידות ועוויתות, ירידה או עלייה במשקל, דחיפות במתן שתן או השתנה לעיתים תכופות, הפרעות בתפקוד מיני או חוסר עניין מיני, עייפות וחוסר אנרגיה כללי, קהות חושים.
פחדים נפוצים: פחד מוגבר ממה אנשים חושבים עליך, פחד מאיבוד שליטה, פחד להיות בציבור, פחד מסיטואציות, נסיבות או חפצים לא הגיוניים, פחד שאתה עומד למות או להשתגע, מודעות עצמית גבוהה מהרגיל.
תסמינים קוגניטיביים: תחושת ערפול ודה ז'וו, קושי להתרכז, אובדן או פגיעה בזיכרון לטווח קצר, קושי בחשיבה ודיבור, קושי לעקוב אחר שיחות, סיוטים או חלומות רעים, אובססיה בנוגע לתחושות שלך, חשיבה כפייתית, תקיעות על מחשבות, דימויים מושגים או מנגינות.
תסמינים רגשיים: חשש או חרדה בסיסית, לחץ תמידי, כעס וחוסר סבלנות, דיכאון, שינויי מצב רוח קיצוניים, ניתוק רגשי.
מהן דרכי הטיפול הנפוצות בהפרעות חרדה?
אם הסימפטומים מרגישים לך מוכרים, אם אתה מתמודד עם התקפי חרדה שפוגעים באיכות החיים שלך, חשוב שתבין שזה לא הכרח המציאות וטיפול נכון יכול לעזור לך לשנות את המציאות שלך.
טיפול פסיכודינמי – טיפול ארוך טווח אשר בוחן כיצד חוויות העבר משפיעות על דפוסי ההווה. הטיפול מניח כי החרדה נובעת ממקורות לא מודעים ולכן, מתמקד בחוויות קודמות במטרה לפתח מודעות פנימית עמוקה יותר, לזהות קונפליקטים ודפוסים וכך, להתמודד עם פוביות, בייחוד כאלה שמקורן בילדות.
טיפול קוגניטיבי- התנהגותי – טיפול CBT נמצא יעיל ביותר בטיפול במגוון רחב של הפרעות חרדה והתמודדות עם התקפי חרדה. טיפול CBT מבוסס על ההבנה כי הדרך בה אנשים חושבים משפיעה על האופן בו הם מרגישים והטיפול מלמד אנשים לחשוב באופן רציונאלי על קשיים נפוצים בהם הם נתקלים בחיי היומיום והתבוננות מקרוב על דרכי ההתמודדות שפיתח הכוללות הימנעות ו"טקסים" מסוגים שונים. מדובר בטיפול קצר טווח, אשר מעבר להקלה המיידית, מסייע בפיתוח אסטרטגיות התמודדות עתידיות עם סיטואציות מורכבות, התחושות שעולות בעקבותיהן והתקפי הפאניקה שעלולים להתלוות אליהן.
טיפולים פסיכולוגיים נחשבים יעילים הן בטיפול בהפרעות חרדה והן במניעת הישנות החרדה.
לאור ריבוי השאלות בנושא בתקופת הקורונה, אנו מוצאים לנכון לציין כי ניתן לטפל באופן יעיל בהפרעת חרדה גם באמצעות טיפול עצמי. פרטים על טיפול עצמי ניתן לקבל כאן.