בוודאי שמעת את המושג או סי די, לא פעם אחת.
מדובר בהפרעה נפשית המסווגת כהפרעת חרדה ומתאפיינת בדפוסי חשיבה טורדניים ואובססיביים, המובילים לדפוסי פעולה כפייתיים.
אנשים הלוקים בהפרעה הזו, מנסים להתגבר על החרדה שיוצרות המחשבות הטורדניות והפולשניות, באמצעות התנהגות קומפולסיבית, שבאה לידי ביטוי בחזרה על פעולה מסוימת מספר פעמים (בדיקה חוזרת ונשנית של דלת הכניסה, של דלת הרכב וכו’) וביצירת טקסים כפייתיים.
הבעיה באה לידי ביטוי בעובדה שהפעולות הקומפולסיביות מפחיתות את החרדה רק לזמן קצר ואילו האנשים הסובלים מ-או סי די נכנסים ל”מעגל קסמים” של מחשבות טורדניות, על אף הידיעה הברורה שהן לא עולות בקנה אחד עם המציאות.
מיותר לציין כי המחשבות והפעולות הכפייתיות הללו משבשות את איכות החיים ופוגמות בתפקוד התקין בכל תחומי החיים החשובים – עבודה, לימודים, ביצוע משימות בבית, זוגיות, יחסים בינאישיים וכו’.
על פי מחקרים שבוצעו בתחום, כשלושה אחוזים מהאוכלוסייה, סובלים מהפרעת או סי די.
או סי די – סימפטומים נלווים:
מחשבות אובססיביות:
מחשבות טורדניות, שליליות ולא מציאותיות, היוצרות חרדה ממשית ומצוקה נפשית. אנשים הסובלים מההפרעה מודעים לעובדה שהמחשבות הן דמיוניות ולא רציונאליות, אך עם זאת לא הם
מצליחים להתנתק מהן.
פעולות קומפולסיביות:
פעולות מוטוריות או פעולות חשיבתיות המבוצעות באופן חזרתי/טקסי במטרה להפחית את תחושת החרדה (שטיפת ידיים חוזרת ונשנית, ספירה, חזרה על מילה מסוימת ועוד) לעיתים קרובות, אנשים עם או סי די סובלים גם מדיכאון, קשיי ריכוז, הפרעות שינה וכו’
או סי די – גורמים:
חוסר איזון ביוכימי – אחת ההשערות לגבי הגורם להפרעה, הינה חוסר איזון ביוכימי במוח. מחקרים מצאו קשר בין רמות נמוכות של סרוטונין להופעת OCD.
גנטיקה – אמנם טרם בודדו את הגן האחראי על התסמונת, אך כן מצאו שלילדים להורים עם או סי די, יש סיכוי גבוה יותר ללקות בהפרעה סביבה – גורמי מתח בחיים (בעיות בזוגיות, פיטורין וכו’) עלולים לעורר את ההפרעה ואף להגביר את התסמינים לאלו שכבר סובלים ממנה.
טיפול ב- OCD – טיפול קוגניטיבי התנהגותי:
אם בעבר היה קשה לאבחן את המחלה ולטפל בה כראוי, הרי שכיום ניתן להתגבר עליה באמצעות טיפול ב- OCD (טיפול קוגניטיבי התנהגותי – https://www.cbtisrael.co.il/what-is-cbt/). מטרת הטיפול היא לחשוף את המטופל באופן הדרגתי ומבוקר למצבים מעוררי חרדה עד להכחדתם המלאה.
תכנית הטיפול כוללת חשיפה ומניעת תגובה:
חשיפה – הכנה של רשימה (בשיתוף מלא עם המטופל), המפרטת את התסמינים מהם סובל החולה וחשיפה הדרגתית ומבוקרת (ולעיתים דמיונית) לאותם מצבים מעוררי חרדה.
החשיפה תסייע להפחתת והכחדת החרדה באמצעות “הרגלה” (הסתגלות המטופל למצבים שעוררו אצלו את החרדה)
מניעת תגובה – בשלב זה לומד המטופל להתנגד לצורך לבצע את אותן פעילויות כפייתיות עד להכחדתן המוחלטת.
או סי די היא הפרעה הפוגעת באופן ניכר באיכות החיים. הבשורה הטובה היא, שכבר לא צריך להמשיך לסבול ממנה. טיפול ב- OCD קצר, אפקטיבי ומכוון מטרה, יאפשר לכל אחד מהלוקים בהפרעה לאמץ אורח חיים בריא, תקין ואיכותי יותר.