חוששים מתאונות דרכים? אתם לא לבד! כיצד מטפלים בפחד מנהיגה על הכבישים

פוביה מתאונות דרכים

חרדת נהיגה נחשבת לבעיה שכיחה ומוכרת, ממנה סובלים כחמישה עד עשרה אחוז מהאוכלוסייה.
הסיבות לקושי באומדן המדויק של היקף הבעיה נעוצות הן בעובדה שחלק מהאנשים מסתירים את החרדה מפאת בושה והן בעובדה שפוביית נהיגה באה לידי ביטוי במגוון צורות. חלק מהסובלים מחרדת נהיגה נוהגים רק ביום ונמנעים מנסיעה בלילה, חלקם נוהגים רק בעיר ומדלגים על נהיגה בכביש מהיר, חלקם נוסעים רק בנתיב הימני וחלקם גם לא מצליחים “לנצל” את רישיון הנהיגה שלהם.

התקף חרדה עלול להופיע טרם הנסיעה או באופן פתאומי בעת הנהיגה בכביש.

חרדת נהיגה – גורמים:

ניתן לחלק את חרדת הנהיגה לשלוש קטגוריות עיקריות:

  1. טראומה כתוצאה מתאונת דרכים – הסיבה השכיחה ביותר לחרדת נהיגה היא תאונת דרכים. הכוונה למצבים בהם נגרמת פוסט טראומה (PTSD) אחרי מעורבות ישירה או עקיפה בתאונת דרכים. מחקרים מלמדים כי ארבעים וחמישה אחוזים מנפגעי תאונות דרכים מפתחים תסמינים של פוסט טראומה, ובכללם גם חרדת נהיגה.
  2. פוביה ספציפית – לעיתים קרובות חרדת הנהיגה עלולה להיות דומה לפוביה ספציפית. אנשים הסובלים ממנה יחוו התקפי פאניקה לפני הנסיעה או בזמן נהיגה, גם אם לא נשקפת להם סכנה מאיימת וממשית.
  3. אגורפוביה – אנשים הסובלים מאגורפוביה (פחד ממקומות ציבוריים והומי אדם) עלולים להימנע מנסיעה למרחקים ארוכים אל מחוץ הבית.

חרדת נהיגה – תסמינים:

בדומה לשאר הפרעות החרדה, הסימפטומים הבולטים הם פחד ובהלה קיצוניים, לא רציונאליים ומשתקים עד לאיבוד שליטה ולפגיעה ממשית בתפקוד. בין התסמינים הפיזיים השכיחים, ניתן למנות: דופק מהיר, הזעת יתר, רעידות בלתי רצוניות, בחילות, כאבי בטן, כאבי ראש ועוד

חרדת נהיגה – טיפול CBT:

טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) הינו טיפול קצר מועד, ממוקד ותכליתי, המאפשר התמודדות עם הבעיה השורשית.
מטרת הטיפול היא להכחיד את הסימפטומים הנלווים לחרדת נהיגה הן בטווח המיידי והן בטווח הרחוק יותר,על מנת שהמטופל יוכל לתפקד באופן עצמאי ובטוח גם בסיטואציות “מאיימות” בכביש.

טיפול CBT מתחלק לשני שלבים, המשלימים זה את זה:

  • טיפול קוגניטיבי – הנחת היסוד היא שדפוסי החשיבה משפיעים על ההתנהגות שלנו בפועל. הטיפול הקוגניטיבי מתמקד בחיפוש אקטיבי ומשותף של דפוסי החשיבה הלקויים והמעוותים, במטרה להחליפם במחשבות רציונאליות, מציאותיות וחיוביות יותר.
  • טיפול התנהגותי – הטיפול ההתנהגותי כולל חשיפה הדרגתית ומבוקרת לאותן סיטואציות מאיימות, המעוררות את החרדה וגורמות להתקפי פאניקה. החשיפה תהיה בהתאם לאופי וליכולות האינדיבידואליות של כל מטופל ומטופל. מטרת הטיפול  היא להחליף את דפוסי ההתנהגות השליליים והלא רציונאליים בדפוסי התנהגות מציאותיים וסתגלניים יותר.

אין ספק כי חרדת נהיגה הינה תופעה לא נעימה, הפוגמת באיכות החיים ובתפקוד היום יומי של החולה. הבשורה הטובה היא שלא חייבים להמשיך לסבול ממנה.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי יאפשר לכל אחד ואחד מהמטופלים לנהל חיי שגרה רגילים, גם בכביש.

שיתוף המאמר:

לפודקאסט "בריא בראש":

אין מטפל קרוב באיזור שלך?

אין לך זמן או כסף להגיע לטיפול פרטי?

לא נוח לך לדבר עם מישהו על הבעיות שלך? 

קורס אינטרנטי בהנחיית ד”ר אוהד הרשקוביץ מלמד אותך להתגבר על החרדות ולשפר את החיים מקצה לקצה

טיפול CBT בסקייפ - דר` אוהד הרשקוביץ - פסיכולוג
דילוג לתוכן