OCD (הפרעה טורדנית כפייתית) הינה הפרעת חרדה, המאופיינת במחשבות טורדניות חוזרות ונשנות, המלוות בהתנהגות חוזרת ובלתי נשלטת, שבסופו של דבר גורמת בצורה משמעותית לחוסר ביטחון עצמי אצל הסובל.
מחשבות אובססיביות:
מחשבות שליליות ולא רציונאליות, היוצרות חרדה ומצוקה נפשית. חשוב לציין כי האנשים הסובלים מההפרעה, מודעים לעובדה כי המחשבות אינן רציונאליות, אך עם זאת, הם לא מצליחים להתנתק מהן.
התנהגות קומפולסיבית:
אנשים עם או סי די מנסים להתגבר על החרדה באמצעות פעולות מוטוריות או מחשבתיות, המבוצעות באופן חזרתי וטקסי (בדיקה חוזרת ונשנית של דלתות, חלונות, תנור וכיריים, רחיצת ידיים במשך שעות, ניקיון בלתי פוסק של הבית, סידור חפצים בסדר מסוים ועל פי כללים שנקבעו על ידי החולה ועוד).
כיוון שהפעילות הטקסית הזו מפחיתה את החרדה רק בטווח המיידי, נוצר בקרב החולה "מעגל קסמים" של מחשבות אובססיביות והתנהגות כפייתית.
מחקרים שבוצעו בתחום מצאו כי לחוסר ביטחון עצמי ולחוסר אמון בזולת יש תפקיד מרכזי בהתפתחות הפרעת או סי די.
"אני לא בוטח באנשים אחרים כשהם אומרים לי שהם נעלו את הדלת עבורי ואני גם לא סומך על עצמי".
אם מחשבה מוזרה צצה במוחם של אנשים רגילים, הם ידאגו לבטל אותה, תוך זמן קצר. לעומת זאת, בקרב אנשים הסובלים מחוסר ביטחון עצמי או מהיעדר קבלה עצמית, המחשבה עלולה להפוך לטורדנית ואובססיבית.
כאשר אדם הסובל מאו סי די מתחיל לפתח הערכה עצמית ומוכן לקבל את עצמו באהבה, הוא יוכל גם להתחיל לשבור את מעגל הקסמים שנכנס אליו.
טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי
הפרעת או סי די, פעמים רבות, משבשת את איכות החיים ופוגעת באופן ניכר בתפקוד התקין של החולה (בבית, בסביבת העבודה, באירועים ועוד)
הבשורה הטובה היא שיש דרך לטפל בה ולמגר אותה – טיפול CBT הוביל לפריצת דרך בכל מה שקשור לתהליך ההחלמה מאו סי די.
מדובר בטיפול פרו אקטיבי, במסגרתו המטפל והמטופל מזהים ביחד את המחשבות הטורדניות והבלתי רציונאליות עם דפוסי ההתנהגות הנלווים להם ויוצרים טקטיקות פרקטיות להתמודדות עם הבעיה, הלכה למעשה.
תכנית הטיפול כוללת טיפול בחשיפה ומניעת תגובה (ERP):
- שלב החשיפה – השלב של החשיפה כולל הכנת רשימה (בשיתוף פעולה עם המטופל) של התסמינים מהם סובל החולה וחשיפה הדרגתית, מתונה (ולעיתים גם דמיונית) לסיטואציות המעוררות מחשבות שליליות וחרדות. המטרה בשלב הזה היא להפחית את רמת החרדה, על ידי הסתגלות והרגלה הדרגתית לסיטואציות שעוררו אותה. המטופל מקבל, על פי הקצב האישי שלו, "שיעורי בית" להתמודדות יעילה עם הסיטואציות גם מחוץ לחדר הטיפולים.
- מניעת תגובה – שלב זה מתייחס להתנהגות הכפייתית של המטופל. מטרתו ללמד אותו איך להתנגד לצורך בביצוע פעילויות טקסיות (ולא מועילות), עד להיעלמותן המוחלטת.
טיפול CBT נחשב גם יעיל ביותר בהתמודדות עם חוסר ביטחון עצמי והערכה עצמית נמוכה שעלולים לגרום (או לעורר) תסמיני הפרעת או סי די.