ד"ר אוהד הרשקוביץ

הקשר בין הפרעת דימוי גוף והפרעות אכילה

מחקרים רבים שבוצעו בתחום מצאו קשר הדוק בין הערכה עצמית נמוכה ודימוי גוף נמוך לבין הפרעות אכילה (אכילה כפייתית, אנורקסיה, בולימיה ועוד). 

  • דימוי גוף מתייחס הן להערכה העצמית שלנו כלפי גופנו והן לאיך שאנו חושבים שאחרים מעריכים אותו.

  • הפרעת אכילה נחשבת לבעיה נפשית המורכבת ממחשבות ומדפוסי התנהגות לא תקינים לגבי אוכל ומשקל.

במקרים רבים הערכה עצמית נמוכה היא תנאי הכרחי להתפתחות הפרעות אכילה.

כיצד דימוי גוף נמוך וחוסר ביטחון עצמי מובילים להפרעות אכילה?

גיל ההתבגרות (המלווה בשינויים פיזיולוגיים ונפשיים) הוא שלב מאוד קריטי בתהליך גיבוש זהות אישית ודימוי עצמי. התהליך הזה מורכב ומסובך יותר בקרב בנות שנוטות, בדרך כלל, להיות יותר ביקורתיות כלפי עצמן. היעדר הביטחון לגבי הזהות העצמית שלהן, עלולה להסיט את תשומת ליבן מ"האני הפנימי" למראה הפיזי שלהן.

בתרבות בה דוגמניות המגיעות לתת משקל משמשות כמודל לחיקוי, יש שאיפה חד משמעית לרדת במשקל וכמה שיותר. השיטה "הקלה" מבחינתן לשיפור המראה החיצוני היא הפחתה מהירה במשקל, מה שעלול להוביל למעגל קסמים של צום, הרעבה, הקאות או במילים אחרות – הפרעות אכילה.

הסגידה הזו לרזון מתפתחת פעמים רבות גם אצל בחורות מבוגרות יותר, הסובלות מחוסר ביטחון עצמי ומדימוי גוף נמוך. במקרים אלו, בטוחות הבנות כי שיפור המראה החיצוני ייתן מענה לכל הבעיות האחרות שלהן – בעיות חברתיות, מתחים נפשיים, שינויים גדולים המתרחשים בחייהן ועוד.

הבעיה היא שהפרעות האכילה הללו (היוצאות מכלל שליטה) גורמות לאיבוד משקל, לבעיות פריון, לנזקים בריאותיים ובמקרים קיצוניים אף למוות.

טיפול CBT בהפרעות אכילה

טיפול CBT  (בשילוב עם טיפול תרופתי, במידת הצורך) נחשב ככלי פרקטי ואפקטיבי לטיפול בהפרעות אכילה, על כל גווניהן.

הטיפול מתחלק למספר שלבים:

  • בשלב הקוגניטיבי של הטיפול, שמים דגש על זיהוי המחשבות הטורדניות והכפייתיות לגבי דימוי גוף נמוך, הערכה עצמית נמוכה וחוסר ביטחון עצמי, במטרה להחליפן במחשבות חיוביות ורציונאליות. שלב זה יאפשר למטופל לבנות הערכה עצמית חיובית יותר ולקבל באהבה את המראה החיצוני שלו.

 

  • השלב השני של הטיפול מתמקד בשינוי דפוסי התנהגות שליליים הקשורים לאכילה והחלפתן בהתנהגות רצויה, המכוונת להרגלי תזונה נכונים ובריאים ולהכחדה טוטאלית של הרגלים מזיקים.

 

  • השלב השלישי של הטיפול מתבצע על ידי דיאטן מקצועי במטרה לפקח על הרגלי האכילה היום יומיים של המטופל באמצעות ניהול יומן אכילה, לימוד עקרונות של תזונה בריאה, ההשלכות של תזונה לא מאוזנת ועוד. שלב זה קורה לאחר שהמטופל בשל לקבל שינויים, וגם אז רק במידה ועדיין יש אכילה לא מאוזנת לאחר טיפול ה- CBT (לעיתים אין צורך בשלב זה כלל).

סובלים מהפרעות אכילה ומבעיות דימוי גוף?
התחילו טיפול CBT עוד היום, באופן הנוח ביותר עבורכם – בקליניקה, אונליין או דרך הקורס המקוון של ד"ר אוהד.

דילוג לתוכן