בשנים האחרונות הפך טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) לטיפול פסיכולוגי פופולארי ומועדף לקשת רחבה של בעיות פסיכולוגיות והפרעות נפשיות.
מהי שיטת טיפול CBT? כיצד היא התפתחה? מה מייחד אותה? למי מתאים הטיפול וכמה זמן הוא נמשך? כל התשובות לשאלות הכי חשובות והכי שכיחות בתחום.
מהי שיטת טיפול CBT?
טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתבסס על ההנחה כי הרגשות ודפוסי ההתנהגות שלנו מושפעים מהמחשבות (ומהפרשנות שאנו נותנים להן).
הטיפול מאפשר למטופל לבצע שינוי באיכות חייו באמצעות רכישת כלים קוגניטיביים (המאפשרים זיהוי המחשבות השליליות והטורדניות והחלפתן במחשבות ריאליות וחיוביות) וכלים התנהגותיים (המסייעים ברכישת דפוסי התנהגות חדשים על ידי חשיפה הדרגתית ומבוקרת לסיטואציות מאיימות).
כיצד התפתחה השיטה?
השילוב בין הגישה הקוגניטיבית לגישה ההתנהגותית התפתח בשנות ה- 80 בארה”ב, מתוך הבנה כי האינטגרציה ביניהן תאפשר התמודדות מכוונת מטרה ותכליתית ומיגור הסימפטומים הנלווים לבעיות הנפשיות השונות. מחקרים שבוצעו בתחום, הוכיחו את יעילותה בשיפור איכות חייהם של המטופלים, הן בטווח המיידי והן בטווח הרחוק יותר.
אלברט אליס, נחשב לאבי השיטה (שפותחה בשנות ה-50 של המאה ה-20).
מה מייחד את השיטה?
בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (בניגוד לטיפול הפסיכו-דינמי), המטפל אינו נובר בנבכי העבר של המטופל ולא עוסק בשאלה – “למה קרה?”, אלא מתמקד בשינוי דפוסי חשיבה והרגלי חיים לשיפור איכות החיים של המטופל בעתיד.
טיפול CBT הינו טיפול פרו אקטיבי, במסגרתו מתקיים שיתוף פעולה בין המטפל למטופל הן בשלב של זיהוי דפוסי החשיבה השליליים והן בשלב של החשיפה ורכישת טכניקות לאימוץ דפוסי התנהגות סתגלניים ומציאותיים. במהלך הטיפול מקבל המטופל מטלות, המסייעות לו להתמודד עם הסימפטומים לבעיה, הלכה למעשה.
למי מתאים טיפול CBT?
כאמור, טיפול CBT תכליתי וממוקד מהווה פתרון אידיאלי למגוון רחב של הפרעות נפשיות – דיכאון, חרדה (חרדה מכוללת וחרדה מצבית), הפרעות שינה, הפרעות אכילה, חוויות פוסט טראומטיות, או סי די, התמודדות עם ביטחון עצמי נמוך ועוד.
הטיפול מאפשר לכל מטופל ומטופל לרכוש כלים שיאפשרו לו התמודדות טובה ואיכותית יותר עם בעיותיו הנפשיות.
כך למשל, מטופל הסובל מחרדה חברתית יידע להתמודד טוב יותר עם סיטואציות שאיימו עליו בעבר – השתתפות במסיבות ובאירועים חברתיים, דיבור מול קהל וכו’.
הרעיון הוא שגם אם החרדה מתעוררת, הוא יצליח לשכך את עוצמתה באמצעות הטכניקות שרכש.
מובן שהצלחת הטיפול תלויה בטיב המטפל ובמחויבות של המטופל לתכנית הטיפול – הגעה רציפה לטיפולים, הכנת שיעורי הבית ועוד.
כמה זמן נמשך הטיפול?
אחד היתרונות הדומיננטיים של טיפול קוגניטיבי התנהגותי, בא לידי ביטוי בעובדה שהוא קצר וממוקד.
בדרך כלל, הוא נמשך בין שלושה לשישה חודשים (בין 10-20 מפגשים) ולכן הוא נחשב לזול יותר, בהשוואה לסוגי טיפולים אחרים.
בהקשר הזה נציין כי משך הזמן משתנה, בהתאם לסוג הבעיה ולדרגת חומרתה וכן למידת שיתוף הפעולה של המטופל.