טריכוטילומניה היא הפרעה נפשית השייכת לקבוצת ה- OCD (Obsessive Compulsive Disorder) . הפרעה זו באה לידי ביטוי בתלישת שיערות אובססיבית ממקומות שונים בגוף (בדרך כלל מוגבלת למיקום אחד או לשני מיקומים שונים בגוף). רוב האנשים הלוקים בטריכוטילומניה מאובחנים כבעלי בטחון עצמי נמוך: הם מתביישים בהפרעה, חשים בדידות, כאב אילם, צער פנימי, ומבוכה.
על טריכוטילומניה וביטחון עצמי נמוך
מעבר לעובדה כי מדובר בהפרעה טורדנית ומעיקה הפוגעת באיכות החיים ובתפקוד היום יומי התקין, היא גורמת לפגיעה משמעותית בביטחון ובהערכה העצמית של החולה, עד כדי כך שהוא מתבייש לצאת מהבית ולקיים אינטראקציה עם הסביבה החיצונית.
בניגוד להתקרחות טבעית או לאיבוד שיער מסיבות חיצוניות, אנשים הסובלים מטריכוטילומניה אחראים, לכאורה, באופן ישיר לדילול השיער מגופם ולכן הם נוטים להאשים את עצמם ולחוש “פגומים” ו”חלשים”. כך הם גם מאמינים שהסביבה רואה אותם. שכן, קשה לחוש אהדה כלפי אנשים, שהצרות שלהם, כביכול, נמצאות בשליטתם המלאה.
אם כן, קל להבין מדוע אנשים הסובלים מטריכוטילומניה מרגישים שיש לגביהם סטיגמות. הם חשים שהם נאצלים לחיות עם “אות קין” על גופם ולהתמודד עם כל ההשלכות והמשמעויות שלה. תחושת ההשפלה, האשמה והמבוכה גורמת באופן טבעי לביטחון עצמי נמוך ולהרגשה שהם נחותים לעומת אנשים אחרים.
השפעת טריכוטילומניה על הדימוי העצמי
מעבר לתחושה של איבוד שליטה ולרגשות האשמה הכבדים, אנשים הסובלים מטריכוטילומניה מרגישים פחות אטרקטיביים מאנשים אחרים. איבוד שיער במקומות אסטרטגיים, כדוגמת הראש, הגבות או הריסים פוגמת באופן ניכר ובולט במראה החיצוני.
על פי נתונים סטטיסטיים, טריכוטילומניה שכיחה יותר בקרב אוכלוסיית הנשים. עוד מראים הנתונים כי היא נוטה להתפרץ בגיל הילדות או הבגרות המוקדמת, גילאים שבהם אנו נוטים לייחס משמעות רבה לדעתה של הסביבה ולמראה החיצוני גם ככה.
איך מטפלים?
טיפול ב- OCD בכלל ובטריכוטילומניה בפרט הכרחי לשיפור איכות החיים ותפקודו הנורמטיבי של החולה. כיוון שמדובר בהפרעה הגורמת לאנשים להימנע ממפגשים חברתיים ומאינטראקציה משפחתית (במקרים קיצוניים מנסים החולים להסתיר את התופעה אפילו מבני זוגם) וכך גם פוגמת בהשתלבות בעבודה ו/או במסגרות החינוכיות, נדרש טיפול מבעוד מועד.
העובדה כי בבסיס ההפרעה עומדים רגשות שליליים ומעוותים המובילים לביטחון עצמי נמוך ולהיעדר הערכה עצמית גבוהה מחייבת טיפול פסיכולוגי המאפשר התמודדות עם שורש הבעיה.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (טיפול CBT) נחשב לטיפול יעיל, מוכח ובעל אחוזי הצלחה גבוהים הן בטריכוטילומניה עצמה והן בחיזוק הבטחון העצמי.
הטיפול מתחלק לשני חלקים, המשלימים זה את זה:
- טיפול קוגניטיבי – בשלב הראשון מתמקד הטיפול בהגברת המודעות של המטופל למצבו ובזיהוי המחשבות והרגשות השליליים, המובילים להתנהגות הכפייתית, במטרה להחליפם במחשבות חיוביות, הגיוניות ותואמות למציאות.
- טיפול התנהגותי – במישור ההתנהגותי, הטיפול מתמקד בהקניית טכניקות עבודה להתמודדות אפקטיבית עם הדחף הבלתי נשלט והבלתי רציונאלי לתלישת שיערות מהגוף. ראוי לציין כי שלב זה הינו הדרגתי ומבוקר, בהתאם ליכולות האינדיבידואליות ולקצב ההתקדמות של כל מטופל ומטופל.
טריכוטילומניה היא הפרעה נפשית קשה הפוגעת בדימוי העצמי של החולה ופוגמת בשגרת החיים שלו ושל משפחתו. התערבות טיפולית מוקדמת באמצעות CBT תשפר את איכות החיים באופן ניכר ותאפשר התמודדות ישירה עם הסימפטומים הנלווים הן בטווח המיידי והן בטווח הרחוק יותר.