טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) נחשב, כיום, לטיפול האפקטיבי ביותר להתמודדות עם הפרעות חרדה ודיכאון מסוגים שונים, פוסט טראומה (PTSD), הפרעה אובססיבית כפייתית (OCD), בעיות ביטחון ודימוי עצמי, הפרעות שינה ואכילה ועוד. בחירת המטפל הראוי והנכון הינה חיונית ביותר לטיפול יעיל ומוצלח. אז איך לבחור מטפל CBT מתאים?
במאמר הבא נציג בפניכם טיפים חשובים לבחירת מטפל CBT מתאים:
- הכשרה ותואר – חשוב לציין כי תחום ה- CBT מאוד פרוץ ולכן חשוב לבחון ביסודיות את ההכשרה האקדמאית והמקצועית של המטפל ולא לסמוך על כל פסיכולוג הטוען כי הוא מתמחה בטיפול קוגניטיבי התנהגותי.
מומלץ לבחור במטפל בעל תואר שני בתחום הטיפולי (פסיכולוגיה, פסיכותרפיה, עבודה סוציאלית קלינית) שעבר הכשרה פורמאלית בטיפול CBT.
הכשרה פורמאלית כוללת תואר שני בטיפול CBT (לדוגמה פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית) או לחילופין לימודי המשך לאחר תואר שני.
כך למשל, ניתן לקבל בארץ הכשרה מוכרת על ידי איט”ה (האגודה הישראלית לטיפול קוגניטיבי התנהגותי), הטומנת בחובה שנתיים לימודים, התמחות והדרכה ספציפית וממוקדת בתחום של טיפול CBT. - וותק ומקצועיות – רצוי לבחור במכון מקצועי, בעל מוניטין ומוביל, המחזיק באמתחתו מטפלים אמינים, וותיקים ובעלי ניסיון רב בטיפול קוגניטיבי התנהגותי.
- המלצות – במידת הצורך והרצון (אם המטופל אינו מתבייש מחשיפה) ניתן להיעזר בהמלצות מבני משפחה, חברים או מכרים שעברו טיפול קוגניטיבי בעבר.
- יחסי אנוש – אחד הקריטריונים החשובים וההכרחיים להצלחת הטיפול הינו בחירת מטפל CBT המצטיין ביחסי אנוש טובים. בהקשר הזה ראוי לציין כי צריכה להיות התאמה בין המטפל למטופל באופן אינדיבידואלי.
כבר בשיחה הראשונית, ניתן לבדוק אם יש “קליק” בין המטפל למטופל ואם השיחה זורמת.
כדאי לבחון את המטפל הפוטנציאלי ברובד של יחסי אנוש והתאמה אישית, על פי מספר פרמטרים:
- האם אתה מרגיש נוח עם המטפל? דהיינו, האם אתה מסוגל לדבר איתו באופן חופשי, לשטוח בפניו את כל הקשיים, המחשבות והרגשות או שאתה מרגיש צו להסתיר ממנו דברים ולשקר לו? הצלחת טיפול פסיכולוגי בכלל וטיפול קוגניטיבי בפרט תלויה במידת שיתוף הפעולה וביכולת של המטופל לחשוף מידע אישי ורגשות בפני המטפל.
- האם הגישה של המטפל מכבדת ומכילה? חשוב לבחור במטפל אשר יבין ויכבד את העולם בו נמצא המטופל, אורח חייו וכו’. גישה מתנשאת ולא מכילה לא תועיל להצלחת הטיפול.
- האם המטפל אקטיבי בטיפול? בניגוד לשיטות טיפול אחרות, טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתבסס על גישה פרו אקטיבית, לפיה קיים שיתוף פעולה מלא בין המטפל למטופל בכל שלבי הטיפול.
- האם אתה מרגיש טוב יותר לאחר הפגישה? ההרגשה הכללית אחרי הטיפול הינה פרמטר חשוב לבדיקת טיב המטפל (האם המטפל היה פתוח לשמוע את כל רגשות התסכול שלך, האם אתה מרגיש שזהו המקום הנכון והבטוח לבטא מחשבות, רגשות וחששות, האם קיבלת כלים פרקטיים להתמודדות וכו’).
אין ספק כי לדעת איך לבחור מטפל CBT מקצועי, אמין ובעל יחסי אנוש טובים יתרום במידה ניכרת להצלחת הטיפול, הן בטווח המיידי והן בטווח הרחוק יותר.