דילוג לתוכן

ד"ר אוהד הרשקוביץ

מה הקשר בין ביטחון עצמי לבין חרדה חברתית?

 בין חרדה חברתית לבין חוסר בטחון עצמי קיים קשר הדוק: אנשים בעלי נטייה תורשתית לבטחון עצמי נמוך יטו גם לסבול יותר מחרדות חברתיות, וקיומו של חוסר בטחון עצמי הוא זרז להופעתם של התקפי חרדה במפגשים עם אנשים אחרים ואחד הגורמים להחרפתן של חרדות חברתיות.  

בטחון עצמי נמוך כגורם לחרדה חברתית 

חרדה חברתית מוגדרת כפחד קיצוני, בלתי רציונאלי ומתמשך מסיטואציות חברתיות, הדורשות אינטראקציה עם אנשים (בדרך כלל אנשים זרים). בבסיס הפוביה החברתית עומד הפחד מפני ביקורת, הערכה שלילית או מבוכה בפרהסיה.

חוקרים סבורים כי חרדה חברתית מופיעה כתוצאה משילוב של גורמים גנטיים (נטייה תורשתית לביישנות ולביטחון עצמי נמוך) וסביבתיים (דפוסי התנהגות במשפחה, חוויות מהילדות ומההתבגרות, סגנון חינוך ועוד).

נתונים סטטיסטיים מצביעים על העובדה כי לפחות 5% אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מפוביה חברתית בעוצמה, כזו או אחרת.

הקשר בין חוסר בטחון עצמי לבין חרדה חברתית 

  • חוסר הבטחון מגביר את הפחד משיפוטיות: חוסר בטחון עצמי ו/או דימוי עצמי נמוך גורמים לפחד מפני ביקורת ומשיפוטיות של הסביבה ועקב כך מעוררים ומגבירים את החרדה החברתית. הם נוטים לבחון את עצמם באופן קיצוני על כל צעד שהם עושים ולחשוש ממה שכל אחד עלול לחשוב עליהם. כאשר הם חשים כי לא יוכלו להתמודד עם סיטואציות חברתיות, המהוות עבורם איום (אנשים ילעגו להם, יצחקו עליהם וידחו אותם) זה אך טבעי שיסבלו מהתקפי חרדה ופאניקה.
 
  • תחושת נחיתות מגבירה חרדה חברתית: אנשים הסובלים מביטחון עצמי נמוך נוטים להתמקד בנקודות החולשה שלהם ופחות לשים דגש על תכונותיהם החיוביות. להערכה העצמית השלילית יש השפעה ניכרת על דפוסי החשיבה וההתנהגות שלהם, המובילים להפרעת חרדה חברתית. 
    תחושת נחיתות עלולה לפתח מחשבות, אמונות ורגשות שליליים של האדם כלפי עצמו ואגב כך, לגרום להתקפי חרדה באינטראקציה כלשהי עם הזולת.
  • חוסר בטחון מוביל להמנעות ופגיעה בתחומי החיים: מעבר למעגל ההימנעות ממפגשים חברתיים ולפגיעה המשמעותית בכל תחומי החיים (לימודים, עבודה, זוגיות וחיי חברה) לחרדה חברתית יש גם סימפטומים פיזיים בלתי ידידותיים: דופק מואץ, הזעת יתר, רעידות בלתי רצוניות, כאבי בטן, בחילות, כאבי ראש, היעדר תיאבון, הפרעות שינה ועוד.
 

טיפול בחרדה חברתית המשולבת בחוסר בטחון עצמי

טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) נחשב ליעיל ומוצלח בהתמודדות עם חוסר בטחון עצמי ודימוי עצמי נמוך, חדרה בכלל וחרדה חברתית בפרט. הטיפול בשיטת CBT מתחלק לשני שלבים:

  • טיפול קוגניטיבי – המתמקד בזיהוי המחשבות השליליות הגורמות לדימוי עצמי נמוך, היעדר ביטחון עצמי ופוביה חברתית והחלפתן במחשבות חיוביות, התואמות את המציאות
  • טיפול התנהגותי – חשיפה הדרגתית ומתונה (בהתאם לקצב וליכולות של המטופל) לסיטואציות מעוררות חרדה (החל מתרגול דמיוני ועד לחשיפה ממשית לסיטואציות חברתיות) עד להיעלמות מוחלטת של התקפי הפאניקה.

    פרטים נוספים על טיפול CBT ויתרונותיו אפשר לקרוא כאן

מיד נשלח למייל את פרטי הגישה למיני-קורס החינמי!

מיד נשלח למייל את פרטי הגישה למיני-קורס החינמי!

הקורס בתקופת ההשקה! רוצה שנשלח לך קוד להנחה של 75%?

מדיניות פרטיות: אנחנו שונאים ספאם ומבטיחים לא לשתף את הפרטים שלכם עם אף גורם חיצוני!

על מנת לקבל את הפרוטוקול CBT-TIME למייל, יש למלא את הפרטים הבאים:

לאן לשלוח את השאלון לבדיקת OCD ואת ההסבר של ד"ר אוהד על אובססיות?

מיד נשלח למייל את פרטי הגישה למיני-קורס החינמי!