מהי אכילה רגשית?
אכילה רגשית מוגדרת כדפוס של אכילה שאינו נובע מרעב פיזי, אלא מהווה מנגנון פיצוי בגין מצבים רגשיים מעיקים ובלתי נעימים.
אכילה רגשית היא דרך להתמודד עם רגשות שליליים, כדוגמת מתח, כעס, פחד, עצבנות יתר, היעדר ביטחון עצמי, דימוי עצמי נמוך ועוד.
מעבר לעובדה שאכילה רגשית ואובססיבית גורמת לעלייה בלתי מבוקרת במשקל, להיעדר שליטה בהרגלי אכילה נכונים וכפועל יוצא מכך לבעיות בריאותיות, היא גם אינה פותרת את הבעיות הרגשיות, שהובילו מלכתחילה לדפוסי האכילה הלקויים ולעיתים קרובות, רק מחמירה אותן.
המקור לאכילה רגשית
למה אוכל מנחם אותנו?
נגישות ונוחות
מזון מהיר ודברי מתיקה הינם מקור נחמה נגיש, קליל ונוח ואין צורך להתאמץ כדי להשיגם.
גורמים ביולוגיים
כשאנו נמצאים במצב של סטרס, רמת הקורטיזון בגוף עולה, עובדה הגורמת לנו להשתוקק למזונות עתירי פחמימות, שומן וסוכר, כדוגמת מאפים, חטיפים וממתקים.
הפגת שעמום
ההתעסקות עם האוכל מהווה הסחת דעת והדחקה ומסייעת, לכאורה, בהתמודדות עם חוסר מעש ושעמום (האוכל משמש פעמים רבות כ"חבר").
זכרונות ילדות
סוגים שונים של "מזון נחמה" מעוררים זיכרונות חיוביים ומרגיעים מתקופת הילדות. בדרך הם מחזקים הרגלי ילדות לקויים (לדוגמה – כשקיבלנו ממתקים או עוגיות מההורים בכל פעם שחווינו משבר רגשי).
מה הסיכונים באכילה רגשית?
בעידן המודרני בו אנו חיים אנו חווים לא מעט אתגרים וקונפליקטים העלולים להוביל אותנו לאכילה ממניעים רגשיים: בעיות פיננסיות, קשיים בעבודה, משברים בזוגיות וכו'.
אנשים המתקשים לפרוק רגשות בצורה בריאה, הם אלו אשר נוטים לפתח בולמיה ושאר הפרעות אכילה, כיוון שהם משתמשים בסיפוק הרגעי שהם מקבלים מאכילה רגשית על מנת להלחם ברגשות לא רצויים.
הקשר בין בולמיה ואכילה רגשית
הסובלים מחרדה או עצב שאינם יודעים כיצד להתמודד עם רגשות אלו, עלולים למצוא את הנחמה בהתקפי זלילה ולפתח בולימיה. ובעלי חשיבה שלילית או התנהגויות של חבלה עצמית עלולים לפתח הפרעות אכילה, כיוון שהם עלולים לפתח בולמוסים שיתנו להם סיפוק רגשי ופיצוי על המחשבות השליליות.
לצד הבעיות הפיזיות הקשורות לעיוות מנגוני הרעב והשובע, ועוררות של תחושות אי נוחות וכאבים עזים בבטן, להתקף הזלילה יש גם השלכות רגשיות בדמות תחושות אשמה.
במקרים רבים לאחר התקף זלילה ועקב תחושת האשמה, הסובל מהבעיה מחפש את הדרכים להחזיר את הגלגל לאחור – כלומר לנטרל את הקלוריות הרבות שהכניס לגופו באמצעות שימוש בחומרים משלשלים, הקאות, פעילות גופנית מוגזמת או אמצעים אחרים – וכך נוצר הבולמוס שנמצא במרכז של הפרעת בולימיה.
מטרת תהליך הניטרול באמצעות בולמוס היא לייצר רגיעה פיזית אך גם נפשית, אך גם כאשר במקרים בהם היא מושגת היא זמנית בלבד, ומעניקה קתרזיס מדומה שנובע מהפער בין תחושת הבטן המלאה עד פיצוץ, לבין ההקלה הפיזית שלאחר ההקאה. כיוון שהיא אינה מספקת מענה יציב, היא מחייבת את הסובל מההפרעה לחזור על ההתנהגות הבולימית שוב ושוב.
אצל אחרים התהליך נקטע בחלק של הטיהור. מצב זה מכניס אותם למנגנון של שנאה עצמית ובושה, המלווה בדיאטות כסאח במטרה להפטר מהמשקל העודף, ובכניסה למעגל של אכילה רגשית והתקפי זלילה שנובע מהקושי לווסת ולהכיל את הרגשות השליליים.
סימפטומים לאכילה רגשית
איך לזהות האם אנחנו אכלנים רגשיים?
- בעוד שרעב פיזי מתפתח אצלנו בהדרגתיות, הרעב הרגשי מגיע בפתאומיות – כדחף לסיפוק חשק רגעי (רצון עז ופתאומי לשוקולד או לבורקס).
- כאשר אנו רעבים מבחינה רגשית, אנו נוטים להשתוקק למזונות ספציפיים, (כאמור, מזונות עתירי שומן וסוכר).
- רעב רגשי גורם לנו לאכול באופן לא מודע. כך למשל, אנו יכולים לזלול קופסת גלידה או שקית שלמה של חטיף, מבלי לשים לב. במקרים רבים, צורת האכילה הזו גורמת לתחושת מלאות ולחוסר נוחות.
- לרוב, רעב רגשי מוביל, בסופו של דבר לרגשות חרטה, בושה ואשמה (לעומת אכילה כתוצאה מרעב פיזי, המסייעת לנו לספק לגוף, בדיוק מה את שהוא צריך).
- הנטייה לאכילה רגשית נפוצה יותר בקרב נשים וזאת משום שהן נוהגות להשתמש באוכל כסוג של פיצוי, כשהן כועסות, עצובות או מדוכאות. ראוי לציין כי החיפוש אחר "מזון נחמה" יכול להיות באופן מודע או לא מודע.
טיפול באכילה רגשית בשיטת CBT
טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) הוכח כיעיל ביותר להתמודדות עם אכילה רגשית. (הצלחתו הוכחה גם כאשר נדרש טיפול בהפרעות אכילה מורכבות יותר).
הנחת העבודה של טיפול להפרעת אכילה היא שככל שהמטופל ילמד להימנע מדפוסי המחשבה היוצרים אי שקט נפשי, יחליפם בדפוסי מחשבה חיוביים וגם ילמד להכיל את רגשותיו ולפרוק אותם בצורה בריאה, כך הוא ימנע מהתקפי הזלילה. בעצם טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מטפל באופן ישיר בגורמים לבעיה, ומתבסס על יצירת שינוי בהיבט הרגשי והמחשבתי, במטרה לשנות את הרגלי האכילה הלקויים:
הטיפול מתחלק לשני שלבים, המשלימים זה את זה:
טיפול קוגניטיבי
בשלב של הטיפול הקוגניטיבי מזהה המטפל (בשיתוף פעולה עם המטופל) את אותם דפוסי חשיבה לקויים שהובילו לרגשות השליליים (פחד, תסכול, כעס וכו') ומסייע בהחלפתם בדפוסי חשיבה חיוביים ומציאותיים יותר.
החלק הקוגניטיבי של טיפול CBT באכילה רגשית נוגע בהרגלי החשיבה. על מי שסובל מהבעיה ללמוד לפרש דברים, מצבים רגשיים, בצורה בטוחה ובריאה יותר ולא ליפול לאותם דפוסי מחשבה אשר יוצרים אצלו לחץ מיותר. אצל רבים מאיתנו מצבים של חוסר שליטה, אי וודאות או כל אי נעימות רגשית יוצרים מצוקה נפשית. חלקנו יודעים איך להתמודד איתה, אחרים פורקים את העומס הנפשי באמצעות אכילה רגשית.
בעזרת הטיפול הקוגניטיבי משנים את דפוסי המחשבה ולומדים לקבל את אותם מצבים כחלק טבעי מהחיים איתו יש להשלים; יש ללמוד להתמקד בהיבטים החיוביים של המציאות שסביבנו ולא בבעיות ובלחצים. מי שלומד ומתרגל לעשות זאת זוכה להרגשה בטוחה ורגועה יותר בחייו.
עוד בנושא: בחירת מטפל CBT
טיפול התנהגותי
הטיפול ההתנהגותי מתמקד בזיהוי הרגלי האכילה הלקויים והבלתי סתגלניים ובחשיפה הדרגתית ומבוקרת לאורח חיים בריא, המושתת על תזונה מאוזנת ונכונה יותר.
בנוסף, פעמים רבות מקור הבעיה יכול להיות שההורים לא לימדו את האדם בילדותו לבטא רגשות ואף היו ביקורתיים לתגובות הרגשיות שלו. במצב כזה הוא עלול לפתח פחד מרגשות ולהפוך לאדם שאינו אוהב לחוות רגש ולמצוא את הסיפוק באכילה רגשית.
הטיפול ההתנהגותי מסייע לפתח את אותה סובלנות רגשית ומלמד את המטופל לפרוק רגשות בצורה יזומה ולא לחכות להתקפים בולימיים. במהלך טיפול לבולמיה לומדים את השיטות לפריקה רגשית יזומה שאינה מערבת אכילה רגשית, כמו למשל ביצוע הרפיות, עיסוק בספורט, האזנה למוזיקה, שיחות עם קרובים וכו'.
טיפול באכילה רגשית בלי לצאת מהבית
בשנים האחרונות היו לנו מספיק סיבות להקלע למעגל של אכילה רגשית. בעוד שהרבה אנשים מרגישים שזה לא מצדיק טיפול פסיכולוגי, הם מתמודדים עם ההשלכות הפסיכולוגיות הקשות של אשמה, בושה ושנאה עצמית שהאכילה הרגשית מביאה איתה.
קורס טיפול עצמי בשיטת CBT נותן לך את ארגז הכלים המלא שיעזור לך להפסיק את האכילה הרגשית, לטפל בתחושות שמובילות לאכילה ובדפוסים שהתפתחו וגורמים לה לחזור וכל זה מבלי לצאת מהבית.
הקורס זמין לך בכל שעה, מהמחשב או מהטלפון, מאפשר לחזור ללא הגבלה על שיעורים ותרגולים וכולל משימות תרגול ועלותו מופחתת משמעותית ביחס לטיפול פסיכולוגי, ואפילו 30 ימי ניסיון שבמהלכם ניתן להתחרט. השיעור הראשון זמין לך בחינם להתנסות, כבר כעת בלחיצה על הכפתור .
טיפול באכילה רגשית אצל ד"ר אוהד הרשקוביץ
סובלים מאכילה רגשית? קבעו טיפול CBT עוד היום, ובחרו את האופן הנוח ביותר עבורכם – בקליניקה, אונליין או בנוחות ביתכם באמצעות הקורס המקוון של ד"ר אוהד.
טיפול באכילה רגשית אצל ד"ר אוהד הרשקוביץ
סובלים מאכילה רגשית? קבעו טיפול CBT עוד היום, ובחרו את האופן הנוח ביותר עבורכם – בקליניקה, אונליין או בנוחות ביתכם באמצעות הקורס המקוון של ד"ר אוהד.
אני מעדיף לעבוד לבד
בהסתמך על שיטת CBT, קיים גם טיפול עצמי, המאפשר למטופל לקבל את הכלים הדרושים לו להתמודדות עם מחשבות טורדניות. השיעור הראשון של הקורס פתוח עבורך להתנסות חינם וללא התחייבות.
יש לך התלבטות לגבי הצורך בטיפול?
זיהית אצלך סימפטומים, אבל יש לך ספק לגבי חומרת הבעיה או האם נדרש טיפול עבורה?
ד"ר אוהד חיבר שאלון שיסייע לך להבין מהן רמות החרדה שלך והאם יש לך צורך בטיפול.