איך יודעים אם יש לי OCD??
לפני שנוכל לפתור בעיה, צריך להחליט אם יש בעיה. לרוב אנשים שסובלים מ-OCD סובלים גם מנטיה לפרפקציוניזם, ולכן לא רוצים להכיר שיש להם בעיה כי דבר זה מתנגש בשאיפה לפרפקציוניזם. אז מתי יודעים שיש בעיה?
קודם כל, בואו נרגע עם הכותרת “הפרעה”. לכל אחד יש אובססיות, אפילו לי יש, ואני מומחה לטיפול באובססיות. זה דבר טבעי לחלוטין שצץ במקרים של אי-ודאות, חוסר שליטה, בטחון עצמי נמוך, או לחץ גבוה מהרגיל.
מתי זה הופך להיות “הפרעה”? כשזה מפריע! כלומר מפריע או לכם או לאחרים סביבכם. כמובן ההחלטה לגבי כמה זה מפריע היא סובייקטיבית, אך אפשר להגדיר את עוצמת ההפרעה לפי כמה היא משפיעה: על התפקוד; על היכולת להגשים רצונות ביום יום; או על המצב רוח. כמובן, אם ההשפעה היא גדולה, שלילית ועקבית – אפשר לומר שיש הפרעה.
במקרים רבים הסובבים אדם עם OCD מרגישים שיש בעיה כשהוא בעצמו לא מוכן להכיר בזה. בסופו של דבר כל אחד צריך לקבל החלטה כמה הוא רוצה לפתור את הבעיות בחיים שלו וכמה הוא רוצה להתפשר על איכות חיים יותר טובה, כמובן שאי אפשר להגיע למושלם. אם אדם בוגר מחליט שהוא מעדיף לחיות עם האובססיות שלו מאשר לפתור אותן, ומוכן לשלם את המחיר של החלטה זו, אין לסביבה ברירה למעט לא לשתף פעולה עם הטקסים שלו.
במידה ואדם שסובל מחוסר תפקוד או מצב רוח עקב OCD כן מוכן להכיר בבעיה, אז היום ניתן לטפל בבעיה בזמן קצר בעזרת CBT.