הפרעות הפאניקה משתייכות למשפחת התקפי החרדה, שהרי בהתקף פאניקה אדם חווה סוג של פחד על חייו, ולכן הוא מגיב בהתאם – כביכול כדי "לשרוד".
הפרעת פאניקה – הינה תחושת פחד המועצמת באופן משמעותי ומלווה בהתקף עז בדומה לחרדה קשה ותחושת אימה, גם במצבים לא מאיימים כלל. התקף פאניקה יכול להופיע באופן פתאומי לחלוטין בכל סיטואציה שהיא כמו – במשבר גירושין, בצריכה של חומרים כימיים או תרופות, במקרים של מחלה קשה, שינויים קיצוניים ועוד מקרים שונים. ההתקף עצמו מלווה בתסמינים פיזיים לא נעימים מצד החווה את ההתקף, שהרי אדם מרגיש איום על חייו כביכול ולכן גופו מגיב בהתקפי פחד שיכולים להיות – נשימות מואצות, דופק מהיר, רעידות, סחרחורות ותחושת חנק.
תסמינים/סימפטומים המצביעים על התקפי פאניקה
התקף פאניקה מאופיין בתסמינים גופניים וקוגניטיביים שמגיעים לשיאם לרוב בתוך עשר דקות מתחילת ההתקף. ביניהם ניתן לראות תסמינים גופניים כמו – קוצר נשימה, לחץ בחזה, בחילות, רעידות, גלי חום וקור, דופק מהיר, תחושת חנק, התעלפויות, ואף תחושות ומחשבות קיצוניות כמו – חרדה למות, איבוד שליטה או שיגעון ועוד.
10 טיפים שיסייעו לכם להתגבר על התקפי פאניקה
- קחו פסק זמן והאטו את קצב הנשימה שלכם.
- דמיינו שאדם שתומך בכם ואתם סומכים עליו נמצא לידכם.
- צאו לטיול, נשמו אוויר צח והגיעו למצב של רגיעה.
- נשמו נשימות איטיות וארוכות. תשאפו אוויר, החזיקו אותו למשך 4 שניות והוציאו אותו.
- העסיקו את ראשכם ומחשבתכם במשימות הדורשות ריכוז, כמו קריאה או יצירה.
- האזינו למוסיקה מרגיעה ומשחררת.
- התקשרו לחברים, שבו איתם לקפה ודברו על דברים חיוביים.
- מקדו את המחשבות שלכם בסיטואציות נעימות שהיו לכם, ואל תחשבו על העתיד.
- נסו לבצע יוגה, מדיטציה או כל התעמלות אחרת לשחרר את הגוף.
- פהקו פיהוק ענק ומתחו את גופכם. לאחר פיהוק ומתיחה, אתם יכולים "להתחיל דף חדש"
קראו עוד על דרכי הטיפול בהתקפי פאניקה כאן >>
לסיכום:
טיפול בשיטת CBT הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי היעיל ביותר עבור התקפי פאניקה או חרדה. במכון שלנו תוכלו למצוא אנשי צוות ייחודיים המתמחים בשיטה זאת. המטפל יעבוד יחד איתכם על שינוי דפוסי פאניקה וחרדה לצד שינוי התנהגותי אשר יוביל להעלמות התקפי הפאניקה.