כמה פעמים ביום אתם מוטרדים ממצבכם הבריאותי כשבאמת אין סיבה לכך? כל כמה זמן אתם מבלים אצל רופאים שונים? קוראים על מחלות שונות? יתכן ואתם סובלים מסוג של OCD בשם היפוכונדריה.
היפוכונדריה היא בעצם פחד מוגזם ממחלות שונות, סוג של הפרעה או חרדת בריאותית נפשית. אדם הלוקה בהיפוכונדריה נמצא בחשש תמידי ומצוקה שמא הוא סובל ממחלה חמורה אשר הרופאים לא הצליחו לגלות. יש החוששים שהם עומדים לחלות במחלה רצינית, ומיחושים או סימפטומים פיזיים של הגוף הינם המנבאים על כך.
לקריאה נוספת בנושא היפוכונדריה >>
טיפול CBT – השיטה היעילה לטיפול בהיפוכונדריה
היפוכונדריה היא למעשה הפרעת חרדה לכל דבר על כל השלכותיה. טיפול נכון יכול לצמצם באופן משמעותי את הסימפטומים של ההפרעה ולהעלות בצורה ניכרת את איכות חייו של אדם הסובל בעיה זו. ישנם שלושה סוגי טיפולים למחלה זו. הראשון הוא – טיפול פסיכותרפויתי, השני הוא – טיפול תרופתי. והטיפול היעיל ביותר הוא – טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בשיטת CBT.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוכח כיעיל ביותר לטיפול בהפרעת היפוכונדריה. הטיפול עצמו מתמקד בשינוי דפוסי התנהגות וחשיבה של המטופל, בו הוא לומד לזהות את דפוסי החשיבה האופייניים לו ולמצבו. בהקשר הבריאותי הוא לומד כיצד לבצע הקשר בין ההתעסקות האובססיבית בתסמינים גופניים של המחלה. בנוסף, הוא לומד כיצד לא להיכנע לדפוסים אלה והוא לומד על ידי שיטה זו לסגל חשיבה אופטימית ורגועה יותר בחייו ובכך להפחית את העיסוק בתסמיני המחלה.
במהלך הטיפול, בין השאר מתעד המטופל מחשבות ותחושות אופייניות העולות בו כתגובה למיחושים גופניים. כמו למשל כאב ראש רגיל אשר מיד נפתח כמתריע כל גידול במוח, כאב בחזה אינו נגרם משריר שנמתח אלא מעיד על התקף לב חמור, וכן הלאה. מחשבות אלו נבחנות ולצידן מועלות אופציות חדשות לפירוש התחושות הגופניות.
חשיפות לנושאים הקשורים במחלה ומוות גם הן יכולות להיות חלק מהטיפול, מאחר והן מסייעות בהתמודדות עם פחדים הנוגעים בנושאים אלה, ובהבנתם כחלק מהחיים.
ידוע כי גם לאחר טיפול יעיל, המטופל עלול לסבול מתסמינים של התופעה, אולם הסבל מהם פוחת משמעותית וסף החרדה והמצוקה יורדים גם הם ומאפשרים לאדם לנהל חיים הרבה יותר איכותיים.
המטופל לומד לזהות את החרדה הבריאותית כלא רציונאלית ולהסיט את תשומת ליבו מהתעסקות עם מיחושים שונים, וכמובן כפועל יוצא ירידה משמעותית בהתעסקות במחלות.
מדובר בשיטה יעילה יותר מאשר טיפול תרופתי וזאת מאחר שטיפול תרופתי מותאם לאדם הסובל מהפרעות חרדה נוספות ולא רק מהפרעת היפוכונדריה.
מעבר לכך, טיפול קוגניטיבי הוא טיפול טבעי ללא חומרים כימיים ונחשב לטיפול יעיל יותר ביחס לטיפול התרופתי. אם מדובר בהפרעה בדרגה חמורה המשלבת דיכאון או הפרעות נוספות, ניתן לשלב בין טיפול CBT לבין טיפול תרופתי.
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי זוכה לאחוזי הצלחה גבוהים אצל אנשים המתמידים בו, ובשורה התחתונה והחשובה – מאפשר להשיג חזרה שליטה על החיים.
מכיוון שבבסיס ההיפוכונדריה עומדת הפרעת חרדה, ניתן לטפל בה באופן עצמאי. ד"ר אוהד הרשקוביץ פתח קורס טיפול עצמי המלמד את כלי ה-CBT ליישום עצמי, שמאפשר לכל אחד להתגבר על היפוכונדריה לבד וללא טיפול. עוד על כך ניתן ללמוד כאן