ד"ר אוהד הרשקוביץ

האם אפשר לטפל בOCD בלי תרופות?

האם אפשר לטפל בOCD בלי תרופות? התשובה היא כן. בהחלט אפשרי לטפל ב-OCD  בלי תרופות. איך? 

באמצעות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי או בקיצור – טיפול CBT. טיפול CBT מתמקד במתודה טיפולית שבה אופן הטיפול בOCD הינו באמצעות אבחון של מחשבות, מצבים או מקומות שמעוררים את החרדה שלך ומהווים טריגר להתפרצות של מחשבות אובססיביות וטקסים כדרך התמודדות שנובעת מתוך בהלה גדולה. לאחר האבחון, השלב הבא הוא להתמודד עם ההפרעה ולצמצמה באמצעות חשיפה הדרגתית לאותם דברים שמעוררים אותה. לאט לאט, בליווי צמוד של מטפל, בשטח או באמצעות דמיון מודרך – אתה לומד להכיל את המצבים הטעונים ולהתמודד עם ההפרעה.



מתי כן מטפלים בOCD עם תרופות?

ובכן ישנם מקרים חריגים יחסית שבהם אנשים סובלים מOCD ולא מצליחים להביא לעצמם למצב רגוע מספיק כדי ליישם את הטיפול באופן מיטבי בכלל הערוצים האישיים. במקרים חריגים שכאלו, ישנו צורך להיעזר בתרופות כדי לייצב את המצב ולהגיע לסטאטוס נפשי רגוע מספיק לשם טיפול קוגניטיבי מעמיק. השילוב האופטימאלי במקרים בהם הסימפטומים של ההפרעה חריפים במיוחד הינו טיפול תרופתי לצד טיפול CBT. השילוב ביניהם הינו בעל סיכוי גבוה מאוד להצלחה.

למה לא תרופות בעצם?מהם סוגי התרופות המוצעים היום בעצם ולמה בכל זאת יש אנשים שמעדיפים לטפל ב-או סי די בלי תרופות? התרופות שמוצעות היום לשוק מגיעות במטרה לעשות אחד משני דברים (או את שניהם): היבט אחד תרופתי הוא למטרה של הרגעה נטו. הגעה ליציבות, הקלה על הסבל, וכמובן הכנת הקרקע לטיפול קוגניטיבי. סוג אחר של תרופות הינו כאלו שנוגדות דיכאון וחרדה. הבעייתיות עם תרופות אלו היא שרמת היעילות שלהן משתנה מאדם לאדם, ובנוסף הן עשויות להביא איתן לא מעט תופעות לוואי אפשריות שעלולות להוות עול כבד בפני עצמו. כמו כן, תופעות הלוואי שונות בעוצמתן מאדם לאדם. יש מי שיסבול מהן מאוד ויש מי שהרבה פחות. התופעות יכולות לנוע בתוך טווח גדול מהפרעות בשינה, בתפקוד המיני, בתיאבון, במצב הרוח וכן הלאה. גם במקרים שהתרופה כן עוזרת, לרוב ההשפעה קיימת כל עוד המטופל ממשיך ליטול את התרופה, כשהסימפטומים של ההפרעה חוזרים לאחר הפסקת נטילת התרופה.

בשל כך ובשל סיבות אחרות ודאי שמשתנות מאדם לאדם – באופן כללי ניתן לומר שהיום הנטייה היא לחפש יותר ויותר אמצעים טבעיים וללא תרופות לטיפול בOCD או בהפרעות אחרות, והימנעות מטיפול תרופתי עד כמה שניתן.

אז מי מחליט אם לעשות שימוש בתרופות בטיפול?

במידה ואובחנתם עם הפרעת או סי די, ההחלטה בסופו של דבר האם לטפל עם תרופות או בלעדיהן היא לרוב בידיים שלך. באותה נשימה נאמר גם, שאם המטפל שעובד איתך באופן אישי יזהה צורך שכזה – הוא כמובן אמור להמליץ בהתאם ויתמוך בתהליך לקבלת התרופות המתאימות מפסיכיאטר מוסמך.

אך אנחנו פה לומר שבהחלט אפשר לטפל בOCD בלי תרופות. אם אינך בטוח, כל שעליך לעשות הוא לנסות בלי. בהמשך במידה והמטפל יחוש שכדאי להוסיף לצד הטיפול מענה תרופתי להרגעה או לנגוד דיכאן וחרדה, תמיד אפשר להוסיף.

הצלחת הטיפול תלויה כמובן ביכולת שלך לקחת את החלטה, להתמיד בתרגולים של הכלים אותם תקבל בטיפול, לגשת בהרבה אומץ ורצון להתמודד עם ההפרעה לפי כל שלבי טיפול הCBT כפי שתבנה אותם עם המטפל האישי – כך תגדיל משמעותית את הסיכוי לנצח את הOCD מבפנים ובאופן טבעי בלי להסתמך על חומרים כימיים כאלו ואחרים.

דילוג לתוכן