ד"ר אוהד הרשקוביץ

הפרעת אכילה – ממה נובעת אכילה רגשית?

ישנם אנשים החווים התקפי בולמיה, כלומר התקפי זלילה בהם מכניסים לגוף כמויות גדולות של מזון ולאחר מכן מנסים לנטרלם באמצעים שונים. כולנו צריכים לאכול, זוהי הדרך לספק לגופנו אנרגיה ואת אבני הבניין של הגוף אשר מקורם במזון. לאכול נכון ובריא זה דבר חשוב, אך לא באנו לדבר אתכם על תזונה אלא על הפרעות אכילה. ובכן, אכילה היא אינה אך ורק צורך ביולוגי, אנו גם נהנים מאכילה, כלומר היא יוצרת אצלנו סיפוק רגשי. ישנם אנשים הנדרשים לאותו סיפוק רגשי, ואינם משיגים אותו בצורה אחרת, זוהי אכילה רגשית המביאה להתקפי זלילה ולעתים טיהור לאחר הזלילה (בולמוסים). אז ממה נובעת הפרעת אכילה רגשית?

אנשים רבים משתמשים בסיפוק הרגשי שהם מקבלים באכילה על מנת להלחם ברגשות לא רצויים. למשל הסובלים מחרדה או עצב ואינם יודעים כיצד להתמודד עם רגשות אלו, עלולים למצוא את הנחמה בהתקפי זלילה ולפתח בולימיה. תופעת הבולמיה מופיעה בעיקר אצל אנשים אשר מתקשים להכיל רגשות לא נעימים ואינם יודעים כיצד לפרוק את הרגשות בדרך בריאה. גם אנשים אשר יוצרים את הרגשות הלא נעימים, באמצעות חשיבה שלילית או התנהגויות של חבלה עצמית עלולים לפתח הפרעות אכילה, גם אצלם בולמוסים יוצרים את הסיפוק הרגשי המפצה על המחשבות השליליות.

אכילה רגשית – מסיפוק לתחושת אשם

אנשים המתקשים לפרוק רגשות בצורה בריאה, הם אלו אשר נוטים לפתח בולימיה ושאר הפרעות אכילה; בדרך כלל אלו אנשים שלא למדו להכיר ברגשות על עצמם ולהשלים עמן, לפרוק אותן בצורה בריאה, מודעת ומכוונות – כמו למשל ביצוע הרפיות, עיסוק בספורט, האזנה למוזיקה, שיחות עם קרובים וכו'. מקור הבעיה יכול להיות עוד בבית ההורים, במידה וגדלו בבית בו ההורים לא לימדו לבטא רגשות ואף היו ביקורתיים לתגובות רגשיות של הילד, הילד עלול לפתח פחד מרגשות בשל היחס השלילי מצד הוריו. הילד פשוט הופך לאדם שאינו אוהב לחוות רגש ומוצא את הסיפוק באכילה רגשית.

התקפי הזלילה הבולמיים אינם קשורים לרעב, למעשה הם מעוותים את כל תחושת הרעב והשובע ועלולים להמשך עד לרגע שהם יוצרים אי נוחות וכאבים עזים בבטן. במקרים רבים לאחר התקף זלילה, הסובל מהבעיה חש תחושת אשמה על המעשה ומחפש את הדרכים להחזיר את הגלגל לאחור, כלומר לנטרל את הקלוריות הרבות שהכניס לגופו באמצעות שימוש בחומרים משלשלים, הקאות , פעילות גופנית מוגזמת או אמצעים אחרים – ובכך נוצר בולמוסים. לאחר אותו תהליך ניטרול באמצעות בולמוס הסובל מהבולמיה שואף לחוות תחושה של רגיעה פיזית אך גם נפשית. כמובן שתחושה זו היא תחושה זמנית ובמהרה הסובל יחזור לאותן התנהגויות בולמיות. זהו קתרזיס מדומה הנובע מהפער בין תחושת הבטן המלאה עד פיצוץ, לבין ההקלה הפיזית שלאחר ההקאה.

חשוב לדעת שהפרעות אכילה גורמות לנזק בריאותי ובכלל סבל רב לחולה. אין להקל ראש בהפרעות אכילה ויש לטפל בהן ללא דיחוי. 

הטיפול המומלץ היום להפרעות אכילה הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), ניתן לקרוא על הטיפול כאן >>

דילוג לתוכן