ד"ר אוהד הרשקוביץ

איך בוחרים נכון מטפל CBT וטיפול CBT?

איך בוחרים מטפל CBT?

מי יכול לטפל בשיטת טיפול קוגניטיבי התנהגותי?​

הדבר החשוב הראשון שאותו צריך להבין לגבי התחום של טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT), זה שהתחום הזה נחשב ל"פרוץ". למה הכוונה? זה אומר שכל אדם יכול פוטנציאלית להעביר טיפול CBT, ואין רשות או גוף רשמי שיש בכוחם להגביל זאת. 

מצד אחד יש בזה משהו טוב, ומטפלים אכן משלבים CBT בארגז הכלים הקיים שלהם – כמו במקרה של דיאטניות המטפלות בהפרעות אכילה, אחיות המטפלות בהפרעות פסיכיאטריות, וקאוצ'רים שעוזרים להתמודד עם בעיות לא פתולוגיות כמו קבלת החלטות, דחיינות, ניהול זמנים וכדומה. 

החיסרון הוא שיש הרבה מטפלים שעוזרים לטפל בבעיות נפשיות ופסיכיאטריות אבל אין להם בעצם הכשרה רשמית ל-CBT. אולי הם למדו קורס אחד במהלך לימודיהם, או סיימו סדנה בנושא, אך לא יותר מזה. לאחר מכן, מטופלים מקבלים שירות ברמה נמוכה יותר, ובטח לא את שירות ה-CBT שהוכח ככל כך אפקטיבי ברמה המחקרית. זה יכול להזיק לסיכויים של המטופל להשתפר ולפעמים זה אף יכול לפגוע, כאשר לא מבצעים את הטיפול בצורה נכונה.

הכשרה ותואר

מומלץ לבחור מטפל CBT בעל תואר שני בתחום הטיפולי (פסיכולוגיה, פסיכותרפיה, עבודה סוציאלית קלינית) שעבר הכשרה פורמאלית ומעמיקה בטיפול CBT, (ולא קורס, סדנא או השתלמות).

מה נחשב בתור הכשרה פורמלית ב-CBT?

בארץ יש גוף שנקרא איט"ה – האגודה הישראלית לטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), אותו ניתן להחשיב כגוף הארצי הרשמי בתחום. איט"ה מעביר או מאשר מספר תוכניות הכשרה ל-CBT, המיועדות עבור מטפלים קליניים – כלומר עבור אנשי טיפול שכבר סיימו תואר שני בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית או פסיכיאטריה.

אנשי טיפול אלו עוברים תכנית הכשרה ספציפית של שנתיים ב-CBT, ובנוסף התמחות והדרכה על ידי מדריכים מוסמכים ב-CBT. מי שחבר באיט"ה כבר נחשב למטפל בעל הכשרה רשמית, וזוהי אופציה מעולה.

אופציה טובה נוספת היא להגיע לאנשי מקצוע שלמדו תואר שני ספציפי ב-CBT. מדובר על פסיכותרפיסטיים אשר למדו טיפול במהלך שתי שנות לימודי התואר השני שלהם. לימודים אלו כוללים התמקדות ב-CBT, סיום התמחות בתחום, ובסופו של דבר הם מאפשרים למטפל לרכוש רקע וניסיון לפני תחילת העבודה בתחום.

האופציה האחרונה היא אנשי טיפול שלמדו בחו"ל, גם כן CBT באופן ספציפי. יש בחו"ל תוכניות הכשרה רבות ושונות ל-CBT. חשוב לדעת שטיפול התנהגותי קוגניטיבי מהווה זרם מרכזי יותר בקרב השיטות הטיפוליות הנלמדות בחו"ל, כמו גם שחומרי הלימוד וטכניקות הטיפול הן יחסית מתקדמות. כך נוצר מצב ש-CBT לעיתים קרובות יותר נמנה בקרב תוכניות הלימוד של מוסדות לימודים בחו"ל.

וותק ומקצועיות 

כדאי לשאול את המטפל מה ההכשרה וההתמקדות שלו עוד לפני תחילת הטיפול. אין בעיה לשאול את המטפל בשיחת ההיכרות בצורה ישירה ופשוטה: "תוכל לספר לי קצת על ההכשרה שלך ב-CBT?" מבלי להתבייש. כל מטפל שעבר הכשרה לא יתבייש או ייעלב לספר לכם על ההכשרה וההתמחות אותן הוא עבר. אם מטפל מסתיר מכם את ההכשרה שלו אז מומלץ לחקור קצת יותר, במטרה לגלות האם אכן מדובר בהכשרה רשמית.

המלצות

במידת הצורך והרצון (אם המטופל אינו מתבייש מחשיפה) ניתן להיעזר בהמלצות מבני משפחה, חברים או מכרים שעברו טיפול CBT בעבר, או לקרוא המלצות של מטופלים.

התאמה ויחסי אנוש

אחד הקריטריונים החשובים וההכרחיים להצלחת הטיפול הוא ההתאמה בין המטפל למטופל. כבר בשיחה הראשונית, ניתן לבדוק אם יש "קליק" בין המטפל למטופל ואם השיחה זורמת, אבל לרוב יותר קל לבחון את הכימיה לאחר המפגש הראשון.

כדאי לבחון את המטפל הפוטנציאלי ברובד של יחסי אנוש והתאמה אישית, על פי מספר פרמטרים:

  • האם אתה מרגיש בנוח עם המטפל?
    האם אתה מסוגל לדבר איתו באופן חופשי, לשטוח בפניו את כל הקשיים, המחשבות והרגשות או שאתה מרגיש צורך להסתיר ממנו דברים ולשקר לו?הצלחת טיפול פסיכולוגי בכלל וטיפול CBT בפרט תלויה במידת שיתוף הפעולה וביכולת של המטופל לחשוף מידע אישי ורגשות בפני המטפל.

  • האם הגישה של המטפל מכבדת ומכילה?
    חשוב לבחור מטפל CBT שיבין ויכבד את העולם בו נמצא המטופל, אורח חייו וכו'. גישה מתנשאת ולא מכילה לא תועיל להצלחת הטיפול.

  • האם המטפל אקטיבי בטיפול?
    בניגוד לשיטות טיפול אחרות, טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתבסס על גישה פרו אקטיבית, לפיה קיים שיתוף פעולה מלא בין המטפל למטופל בכל שלבי הטיפול.

  • האם אתה מרגיש טוב יותר לאחר הפגישה?
    ההרגשה הכללית אחרי הטיפול הינה פרמטר חשוב לבדיקת טיב המטפל (האם המטפל היה פתוח לשמוע את כל רגשות התסכול שלך, האם אתה מרגיש שזהו המקום הנכון והבטוח לבטא מחשבות, רגשות וחששות, האם קיבלת כלים פרקטיים להתמודדות וכו').

מה המוקד בטיפול?

תפקידו העיקרי של מטפל CBT הוא לתת מענה רחב לאנשים שחיים יום-יום במצוקות שונות ומחפשים פתרון טוב, קצר מועד אשר ייתן להם פתרונות מוצלחים לטווח ארוך. תחילה על המטפל לבצע הערכה מקיפה של הבעיה ממנה הנכם סובלים ואז לבנות עבורכם תכנית טיפול מותאמת אישית לכל לפי צרככם האישיים והרקע שלכם.

במהלך הטיפול, תפקידו של המטפל לכוון אתכם על ידי תכנית מסוימת, באופן שיחזיר לכם את איכות החיים ואת השליטה בחייכם. ישנן גישות שונות ל-CBT ולכן כאשר בוחרים מטפל CBT חשוב להבין במה הטיפול יתמקד ולפי איזה פרוטוקול המטפל פועל. 

חשוב גם לציין כי השגת המטרות הטיפוליות דורשת השקעת זמן לתרגול מעבר לשעת הטיפול השבועית עם המטפל. וכדי להצליח בטיפול CBT נדרשת רצינות והתמדה מצד המטופל.

מהי הגישה או פרוטוקול טיפול?

CBT היא גישה המאגדת תחתיה פרוטוקולי טיפול וכלים שונים. בשנים האחרונות התפתחו פרוטוקולים רבים שנקראים הגל השלישי של CBT  כגון:

  • ACT – טיפול בקבלה ומחויבות
  • DBT – טיפול דיאלקטי-התנהגותי
  • MCBT – טיפול קוגניטיבי מבוסס קשיבות / מיינדפולנס
  • MBSR להפחתת מתח באמצעות מיינדפולנס
  • EMDR – עיבוד זיכרון באמצעות תנועות עיניים
  • ועוד.

     

אלו מצטרפים אל פרוטוקולים נוספים כדוגמת PE – טיפול בחשיפה ממושכת, סכמה תרפיה ואחרים, המשתמשים אף הם ביסודות של טיפול CBT. 

רוב הפרוטוקולים התפתחו לצורך טיפול בבעיות ספציפיות והוכחו כמוצלחים בטיפול בהם. אולם, מה שהופך רבות מהן ליעילות הוא השימוש בכלי CBT כחלק מהפרוטוקול. 

כך למשל שיטת הטיפול EMDR שנחשבת פופולארית לטיפול בטראומות הוכחה כיעילה בעיקר הודות למאפיינים הקיימים גם בטיפול CBT – הפחתה שיטתית של רגישות וחשיפה. מה המשמעות? שגם טיפול CBT יכול להועיל לטיפול בפוסט טראומה, ועל אחת כמה וכמה כאשר יש בעיות נלוות כמו למשל חרדות, בעיות של ביטחון עצמי, הפרעות שינה, ניהול כעסים ועוד. 

האם הטיפול הוא טיפול CBT או רק חלקים ממנו?

יש מטפלים שמגדירים את עצמם כמטפלי CBT אבל מציעים רק טיפול קוגניטיבי או רק טיפול התנהגותי בשיטת הטיפול שלהם: הם עושים רק חשיפות, רק הרפיות, או רק אתגרים ותרגילים שמאתגרים דפוסי חשיבה. אבל CBT הוא השילוב בין שתי השיטות.

במה הטיפול מתמקד?

חלק מהמטפלים מציעים טיפול בסימפטומים ובתסמינים הלא רצויים על ידי מתן פתרונות למחשבות ולהתנהגויות הלא רצויות.

ד"ר אוהד הרשקוביץ פועל בשיטת CBT שמחפשת את הדפוסים המשותפים שגורמים לתסמינים, ומטפלת בהם. בשיטה שלו אנחנו לא מכבים שריפה, אלא מחפשים מאין מגיע הגז שמזין את השריפה ומכבים אותו כדי להביא לכיבוי השריפה אחת ולתמיד.  

במקרים רבים, המקור לבעיות ולתסמינים נובע מביטחון עצמי נמוך או חוסר ביטחון עצמי. מטפלים רבים אינם נוגעים בכך ולכן התסמינים עלולים לצוץ שוב (באותו אופן או בצורה אחרת) לאחר שהטיפול הסתיים. לכן מומלץ לחפש טיפול שנוגע גם בסוגיית הביטחון העצמי.

לקביעת פגישה עם ד"ר אוהד:

מה לעשות אם לא מצאתי מטפל CBT שעונה לדרישות?

קורס טיפול עצמי בשיטת CBT

לא מצאת מטפל CBT שעונה לדרישות שלך? אולי תרצה לשקול את האופציה של תוכניות וקורסים לטיפול עצמי בשיטת CBT.

תוכניות וקורסים אלו פותחו על ידי מומחים ל-CBT, כאשר קורסים אלו בעצם מתמקדים בהעברת אותו מידע ואותם כלים, כמו שאלו עוברים בטיפול פרונטלי עם מטפל.

טיפול CBT, לעומת טיפול פסיכודינמי ("טיפול בשיחות"), הוא טיפול מובנה בו נעשה שימוש בכלים מוגדרים. אלו עוזרים לאדם להתמקד, על ידי מציאת פתרון למנגנון רגשי, מנגנון היוצר בעיות וסימפטומים מאחורי הקלעים. כיוון שמנגנון רגשי זה הינו זהה בהפרעות שונות אז גם הכלים נוטים לחזור על עצמם. אי לכך, הטיפול דומה גם כשהסימפטומים נראים שונה למראית עין.

אלה הן הסיבות שבגינן מטופלים יכולים להיעזר בקורס לטיפול עצמי בצורה לא פחות טובה מטיפול פרונטלי עם מטפל CBT. יתר על כן, באנגליה למשל, מצאו במספר מחקרים שתוכניות לטיפול עצמי הן אפקטיביות באותה רמה, ובחלק מן המקרים אף יותר מאשר טיפול אצל מטפל.

למען ההגינות צריך לציין שזה גם תלוי בהכשרת המטפל אשר אצלו מתבצע הטיפול. כמובן שטיפול דרך קורס זו גם דרך נוחה יותר – או משום שקשה למצוא מטפל עם הכשרה מתאימה קרוב לאזור המגורים, או משום שעלות הטיפול הפרונטלי היא גבוהה, או אולי בעקבות תחושת בושה לשתף עם מטפל.

דילוג לתוכן