דילוג לתוכן

ד"ר אוהד הרשקוביץ

האם חרדה יכולה להשתפר לבד?

האם חרדה עוברת לבד?

לא אחת אני מקבל שאלות בסגנון: האם חרדה יכולה להשתפר מעצמה? האם חייב לטפל בחרדה? האם חרדה יכולה לעבור לבד? ברצוני להתייחס לשאלות מסוג זה במטרה לעשות סדר בדברים.

קודם כל, חשוב להבין שחרדה היא בעצם סט של סימפטומים, ולא בעיה קונקרטית אחת. סימפטומים אלו כוללים מחשבות שליליות, תחושות לא נעימות, ורגשות לא נעימים של עוררות יתר. הם יכולים גם לכלול התנהגויות שונות כמו הימנעות, בריחה, שתלטנות, פרפקציוניזם או צורך בוודאות. מה שעומד מאחורי כל הסימפטומים הללו זה דפוסי חשיבה והתנהגות לא בריאים, ומדובר על דפוסים שלמדנו בדר"כ בגיל צעיר והם מלווים אותנו לאורך חיינו.

מה שקורה לעיתים זה שדפוסים אלו מתנגשים עם מצבים מסוימים במציאות, שבהם הדפוסים אינם יעילים או אינם משרתים אותנו ברמה של התמודדות, וזה כמובן מגביר את תחושת הסבל שאנו חווים. זו היא הסיבה שמסבירה למה סימפטומים של חרדה נוטים לעלות ולרדת, מדי תקופה, תלוי התמודדויות החיים שלנו. בקשר לזה צריך לזכור שהמנגנון המפעיל תמיד יהיה קיים, עד שלא נשנה אותו. אז גם אם החרדה יכולה להשתפר זמנית בהחלט ישנה אפשרות שהיא תחזור בעתיד.

אז כדי לענות על השאלה, חרדה אכן יכולה להשתפר באופן שטחי אך ללא שינוי יסודי ב"תשתית החרדה" היא עלולה להתמיד, לחזור, או להחמיר עם הזמן.

מהן ההשלכות של חרדה לא מטופלת?

כשלא מצליחים לשנות את הדפוסים האחראים ליצירת החרדה, יכולות להיות לכך המון השלכות. מהן ההשלכות של חרדה?

קודם כל ישנן ההשלכות הפנימיות-החווייתיות שלנו, הבאות לידי ביטוי ביותר ויותר מחשבות שליליות ומלחיצות שתופסות יותר ויותר זמן מתוך היום שלנו. כתוצאה מכך אנו סובלים מאי שקט רגשי וגופני, יש לנו יותר סימפטומים גופניים של דפיקות לב, רעידות, עייפות, שחיקה, קושי בריכוז, רעשים בראש, וגם הפרשה הורמונלית של אדרנלין אשר מתישה אותנו. מופיעים יותר ויותר דפוסי התנהגות לא בריאים – למשל שאנו נמנעים ממצבים שאנו חוששים להיות בהם, שאנו יותר מדי פרפקציוניסטים, שאנו נלחצים מדברים בסביבתנו או נלחמים בהם עד שאנו הופכים למותשים.

כתוצאה מחוויה מתמשכת של השלכות החרדה, שתוארו לעיל, אנו מתחילים להרגיש בהשפעה מול אנשים אחרים ומול הסביבה. זה יכול מאוד להשפיע על זוגיות, למשל כשהקשר הופך להיות מרוכז בלחץ במקום להיות מרוכז באהבה, אינטימיות וקרבה. יחסים בעבודה הופכים ליחסים של פרפקציוניזם, שליטה, 'מי צודק' ו'מי מנצח', במקום להיות מושתתים על עבודת צוות ותמיכה הדדית. מטלות הופכות למכבידות במקום שהם יהיו לאתגרים שאנו נהנים לבצע ולסיים. קשה יותר להרפות וליהנות בסופי שבוע ובחופשות, קשה יותר ליהנות מבילויים עם חברים, ויש עוד המון דוגמאות שאפשר לציין.

למה כדאי לטפל בחרדה?

כיוון שבדרך כלל חרדה לא עוברת מעצמה ויש צורך בטיפול כדי להתמודד עם הסימפטומים שלה, וכיוון שלחרדה השלכות שליליות לא מעטות, צריך לדבר על ולהתייחס ליתרונות של טיפול בחרדה.

בתום הטיפול בחרדה נהייה מסוגלים לקום מהמיטה בבוקר ביתר שקט, בשלווה וברוגע. במהלך היום הגוף יהיה רפוי ורגוע, עם כמות קטנה יותר של מתחים, ובראש יהיה נחת ושלווה. זה יתורגם להתמודדות יעילה יותר עם מצבים, וזה יפחית התנהגויות של הימנעות, בריחה, צורך בוודאות ושליטה או נטייה לפרפקציוניזם. אנו נצליח להתמודד עם מצבים בצורה הרבה יותר בריאה על ידי כך שנפרש אותם ברוגע וביטחון במקום להילחץ מהם כמו בעבר.

נהייה פחות מוטרדים ממצבים לא נעימים כי נצליח להכיל אותם. מצבים לא נעימים אלו עדיין יהיו מבאסים אך הם לא יתפתחו לחרדה, לחץ או כעס. גם אי הנעימות של תחושת הבאסה תחלוף יותר מהר. נרגיש יותר ביטחון בחיי היומיום ונדע ש'אנחנו יכולים להתמודד', גם אם יקרה משהו. כביטוי לכך נפסיק לנתח מצבים בצורה שלילית, כמו גם שלא נחפש את הבעיות ואת הדברים הרעים שיכולים לקרות בכל סיטואציה. אפילו אם משהו כן יקרה, גם אם יהיה מדובר על משהו קשה יחסית, נרגיש יותר ביטחון ביכולת שלנו להתמודד ופחות ניבהל מאותו מצב כי נהייה ערוכים אליו.

נמצא את עצמנו מטפלים בדברים בצורה יותר אפקטיבית, קצרה ונקודתית. לא נימנע מהתמודדויות ולא נדחה אותם. מצד שני לא נתמודד על ידי פנייה לשתלטנות או פרפקציוניזם. נהייה יותר פתוחים לקבל את הדברים הטובים בחיים. הם ימלאו אותנו בתחושת סיפוק ויטענו לנו את המצברים. נלמד לעשות זאת ביומיום, נרגיש ערוכים, ונדע שחיינו הם בסך הכל בסדר. נראה שאנחנו מצליחים להשתלב ביותר פעילויות, ליהנות מיותר דברים, והתחושה ש'אנו מצליחים לנהל את החיים' תכווין את צעדנו.

הכלים שנקבל הם כלים שישמשו אותנו לאורך מחזור החיים. דוגמה למקבילה טובה לכך היא תזונה נכונה, פעילות, ספורט וכושר. ככל שנשמור על כלים אלו, נשמור על תשתית נפשית בריאה יותר וזה ילווה אותנו לאורך חיינו. גם אם יקרה משהו בעתיד שיאיים 'להפיל אותנו' כבר יהיו לנו את הכלים להתמודד איתו בצורה נכונה ובריאה, ולעבור אותו בלי שנצטרך לחזור לטיפול. מדובר על שינוי ממשי אותו נוכל לעבור, שינוי בדפוסים ובתפיסות שלנו

לסיכום, לא רק שנפחית את השליליות בחיינו אלא נלמד להכניס אושר, אהבה, הערכה, שלווה וביטחון אל תוך קיומנו.

אין מטפל קרוב באיזור שלך?

אין לך זמן או כסף להגיע לטיפול פרטי?

לא נוח לך לדבר עם מישהו על הבעיות שלך? 

קורס אינטרנטי בהנחיית ד"ר אוהד הרשקוביץ המלמד אותך להתגבר החרדות ולשפר את החיים שלך מקצה לקצה

טיפול CBT אונליין באינטרנט - בזום או בסקייפ - דר` אוהד הרשקוביץ - פסיכולוג

מיד נשלח למייל את פרטי הגישה למיני-קורס החינמי!

מיד נשלח למייל את פרטי הגישה למיני-קורס החינמי!

הקורס בתקופת ההשקה! רוצה שנשלח לך קוד להנחה של 75%?

מדיניות פרטיות: אנחנו שונאים ספאם ומבטיחים לא לשתף את הפרטים שלכם עם אף גורם חיצוני!

על מנת לקבל את הפרוטוקול CBT-TIME למייל, יש למלא את הפרטים הבאים:

לאן לשלוח את השאלון לבדיקת OCD ואת ההסבר של ד"ר אוהד על אובססיות?

מיד נשלח למייל את פרטי הגישה למיני-קורס החינמי!