סוגי טיפול
שניים מהטיפולים המרכזיים שגם נחשבים במחקרים למצליחים ביותר בהתמודדות עם הפרעות הם טיפול התנהגותי-קוגניטיבי (CBT) וטיפול דינמי – פסיכואנליטי. לצידם, נמצא גם טיפול תרופתי.
טיפול פסיכודינאמי – הטיפול הפסיכולוגי המסורתי:
טיפול דינאמי הוא טיפול בחרדה המתקיים לרוב בפורמט של פגישות שבועיות במסגרת זמן שאינה מוגדרת מראש, בהן מדברים וחוקרים את המקור לחרדות, את הגורמים הנפשיים והסביבתיים, ובאמצעות כך לאט ובטוח מגיעים לשורש הבעיה ומכאן להקלה ופתרון.
עיקר הטיפול הדינאמי הינו שיחות מעמיקות, ניתוח עדין ומעמיק של סיטואציות שונות בחיים, חוויות הווה ועבר, רגשות ומחשבות, ו"שיעורי הבית" בו הם העיבוד האישי של כל אחד – של מה שנאמר והתגלה בכל שיחה. הרעיון הוא ללכת כמה שיותר אחורה וכמה שיותר לעומק בבחינת הרגשות ודפוסי החשיבה כדי להגיע לנקודות הרגישות שמהן התחילו לנבוע הבעיות.
זהו טיפול ארוך טווח ומעמיק, ונחשב ליעיל בחלק מהמקרים אם כי לא נטול חסרונות. בין חסרונותיו בראש ובראשונה – פרק הזמן הארוך אשר לוקח הטיפול ואיתו גם זמן ההקלה שמגיע לאט. לעיתים טיפול שכזה נפרש על פני שנים. על כן לעיתים קרובות משלבים טיפול תרופתי עם טיפול פסיכודינאמי. חיסרון הטיפול הארוך מתבטא גם בעלותו הגבוהה.
חיסרון נוסף אם כי פחות שכיח, הינו הסיכוי שהתעסקות כל כך מורחבת ומעמיקה בשורשי החרדות או אובססיות עלולה בסופו של דבר ליצור אפקט הפוך ובמקרים מסוימים להגביר את התסמינים של חרדות או אובססיות (מקור: IOCDF).
היתרונות הם כמובן חקירה וטיפול בבעיה מן השורש עם השפעה לטווח ארוך. כמו גם, הקשר היציב והתומך שנוצר עם המטפל, אשר מהווה סוג של עוגן לאורך תקופת הסבל.
טיפול תרופתי – פסיכיאטרי:
טיפול תרופתי נפוץ מאוד כטיפול בהפרעה מתפרצת ומשתקת. במידה וההפרעה או תסמיניה מפריעות לניהול אורך חיים תקין, ניתן לערוך אבחון אצל פסיכיאטר מורשה אשר מתאים תרופות במינונים מתאימים לטיפול בבעיה.
לטיפול תרופתי לרוב לוקח כמה שבועות להתחיל להשפיע באופן מהותי ולרוב לוקחים אותו פרק זמן שמגיע אף לשנה או שנים. יתרונו המובהק הוא המהירות היחסית בה מגיעה ההקלה המורגשת וכן מחירן יחסית אינו יקר מאוד.
בנוסף, זמן הטיפול מוגדר באופן ברור בצמוד לסימפטומים. כל עוד יש סימפטומים, לוקחים את התרופות. חסרונותיו הידועים הינם קודם כל תופעות לוואי של התרופות (היום יש שיפור משמעותי בנושא אולם עדיין ישנן תופעות לוואי).
בנוסף, דובר לא מעט על אופציה כי התרופות ממכרות. ברגע שמפסיקים לקחת את התרופה יש סיכוי שההפרעה או הסימפטומים שלה יחזרו ואף באופן יותר מורגש ועוצמתי מאשר לפני התרופות.
ואולי החיסרון הגדול ביותר – הוא העובדה שהתרופות לא מטפלות בגורמים לבעיה אלא בתסמינים בלבד. ועל כן מדובר במזור ולא פתרון קבוע.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (טיפול CBT):
טיפול CBT הוכח כאפקטיבי עבור מגוון הפרעות. הוא מקל משמעותית על סימפטומים שמקשים על חייו של המטופל ופוגעים בתפקודו, באמצעות זיהוי הדפוסים המחשבתיים, וטיפול ברובד ההתנהגותי.
בטיפול CBT, לאחר שלב האבחון נבנית תכנית עבודה מותאמת לכל מטופל שבנויה באופן מדורג ומובנה. בכל מפגש מקבלים "שיעורי בית" המסייעות להחשף בצורה הדרגתית ומבוקרת לאתגרים שמרכיבים את היומיום של המטופל.
זהו טיפול ממוקד אך מעמיק, שמוגדר מראש בזמן, ולרוב לוקחת בין 10 ל-20 מפגשים. ומשכך מצמצמת עלויות.
החסרון של טיפול CBT הוא שהטיפול דורש כוח רצון, משמעת, ותרגול עקבי בין הפגישות, ולכן עלול לא להתאים למטופלים החווים קושי בתפקוד שמתבטא בטיפול. הוא גם פחות מתאים לאנשים שמוצפים רגשית, דורשים הבנה של דברים לעומקם במקום פתרון של תסמינים, או לכאלו שמחפשים סביבה עוטפת ותומכת ופחות מאתגרת.
במקרים קשים ניתן, כמו בטיפול פסיכודינאמי, לשלב טיפול CBT עם טיפול תרופתי. כדי להשקיט את הסימפטומים ולאפשר למטופל להיות פנוי ורתום לתהליך.
השוואת סוגי טיפול מבחינת זמן, משך השפעה ועלות
כמה זמן אורך כל טיפול?
כמעט תמיד הטיפול הארוך ביותר הוא הטיפול הדינאמי-פסיכואנליטי. טיפול דינאמי לרוב אינו מתקיים במסגרת זמן מוגדרת מראש, ומטופלים המקבלים טיפול זה יכולים להימצא בטיפול גם מספר שנים, לפי צרכי המטופל והתקדמות הטיפול.
טיפול תרופתי בחרדה, לעומת זאת, נמשך כל עוד המטופל ממשיך להראות סימפטומים של חרדה. לרוב מדובר על פרק זמן הנע בין שנה לשנים רבות.
הטיפול הקצר מבין השלושה, הינו טיפול התנהגותי-קוגניטיבי שנקרא גם טיפול CBT. טיפול זה מוגדר מראש כטיפול הנמשך בממוצע בין שלושה חודשים לחצי שנה, לרוב בין עשרה לעשרים מפגשים אישיים.
משך ההשפעה של הטיפול
מבחינת משך ההשפעה (כמה כל אחד מהטיפולים "מחזיק"), ניתן לחלק את הטיפולים לשתי קבוצות: בקבוצה הראשונה נמצאים הטיפול הדינאמי וההתנהגותי-קוגניטיבי שיעילותם מוערכת לשנים רבות לאחר תום הטיפול עצמו.
בקבוצה השנייה ניתן למצוא את הטיפול התרופתי אשר האפקטיביות הגבוהה ביותר שלו היא למשך הטיפול עצמו, בעוד לתרופות אין השפעה לאחר הפסקת נטילתם.
עלות הטיפול
עלות פגישת טיפול ממוצעת היא כ- 350 ₪ בכל סוגי הטיפול (בפועל המחירים נעים בין 250 לבין 650 ש"ח). כאשר לוקחים בחשבון נתון זה ומשלבים אותו יחד עם מידע נוסף הידוע לנו לגבי שלושת הטיפולים ניתן להגיע להערכה בנוגע לעלות הכוללת של כל טיפול וטיפול.
במקרה של טיפול דינאמי, נכניס לחישוב פגישה שבועית במהלך זמן של שנה עד שלוש שנים (בהפחתת מספר שבועות מוערך בשל חגים וחופשות) ונגיע לסכום של 40 פגישות בשנה או 120 פגישות בשלוש שנים בערך. נכפיל את העלות של פגישה ממוצעת במספר השבועות בהם מתקיים הטיפול ונגיע לסכום של כ-14 אלף ₪ לשנה, ו-42 אלף ₪ לשלוש שנים.
לשם השוואה, במקרה של פגישות טיפול בשיטה התנהגותית-קוגניטיבית, שילוב העלות השבועית הממוצעת יחד עם מספר פגישות מוערך של 10-20 מפגשים תביא אותנו לסכום עלות טיפול כולל של בין 3,500 ל-7,000 ₪.
במקרה של טיפול תרופתי ישנם מספר גורמים שיכולים להשפיע על עלות הטיפול, ולכן זה יהיה בלתי אפשרי לתת הערכה ממוצעת. מבין גורמים אלו ניתן למנות את סוג התרופה הניתנת, האם ניתנות מספר תרופות במקביל, המינון של כל תרופה, אורך הטיפול, ומקורות מימון כגון מימון פרטי, מימון קופ"ח או מימון דרך ביטוח.
ניתן אף להוזיל את עלות הטיפול בשיטת CBT, אם לוקחים קורס טיפול עצמי שמעניק את כל הכלים שנלמדים בפגישה עם מטפל CBT ליישום באופן עצמאי, ומאפשר ללומדים בו לקבל פגישות בעלות מוזלת בעת הצורך.
איזה סוג טיפול מומלץ עבורי?
את התשובה לשאלה 'איזה טיפול מומלץ עבורי?' כל אחד מכם יצטרך למצוא בתוך עצמו לאחר סקירת המידע הרלוונטי. במהלך החיפוש אחר התשובה כדאי שתשקלו את העניין תוך כדי שאתם לוקחים בחשבון את השאלות הבאות:
- האם אתם זקוקים לתמיכה לטווח הקצר או הארוך?
- מה היא היכולת הכלכלית שלכם?
- האם אתם מוכנים לנקוט בגישה אקטיבית הדורשת יותר מאמץ?
- האם המטפל האידיאלי שלכם הינו מטפל אקטיבי או פאסיבי יותר?
- האם אתם מרגישים באופן כללי שחוויתם טלטלה בחייכם גם שאין לכך סימפטומים ברורים?
- וחשוב שתיקחו בחשבון שיקולים רלוונטיים נוספים.
ידוע היום מעבר לכל ספק שכל שיטת טיפול יכולה להועיל, חלקן מקלות גם בטווח הארוך בהתמודדות עם קשיים ומצוקות.
בסופו של דבר, ההמלצה הברורה היא כן לגשת לאחד מכיוונים אלו ולהתחיל את השינוי שיסייע לכם לתפקד ובסוף היום להיות יותר מאושרים ושמחים בחלקכם.
טיפול אצל ד"ר אוהד
ד"ר אוהד הרשקוביץ הוא מטפל CBT בעל ניסיון ומומחיות של למעלה מ-20 שנה. הוא מציע למטופליו טיפול בשיטת CBT בקליניקה שלו, בפגישות זום אונליין או באמצעות הקורס הדיגיטלי שלו המבוסס על עקרונות ה-CBT. לתיאום פגישה ולפרטים נוספים אודות שירותיו ניתן ללחוץ על הכפתורים הבאים: