חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

התקף פאניקה

מהו התקף פאניקה?

התקף פאניקה או התקף חרדה בודד הינו פרק זמן של לפחות עשר דקות שבו חווה אדם רגעים ארוכים של אימה קשה ופחד עמוק לחייו לרוב ללא שום סיבה הגיונית נראית לעין. במידה וההתקף הבודד מתרחש שוב ושוב הוא ישתייך למה שמכונה “הפרעת פאניקה”. אולם ייתכן כפי שאנו מתארים כאן כי יתרחש מקרה של התקף יחיד בודד.

כמה זמן נמשך התקף?

במקרים של התקף קשה במיוחד הוא עלול להימשך גם הרבה יותר מעשר דקות ולהגיע אפילו לכמה שעות ארוכות מאוד בהן ימשיכו התסמינים של ההתקף להופיע.

מה עלול לעורר התקפי פאניקה?

מדובר במצב שהטריגר אליו הוא פסיכולוגי ולרוב לא אירוע שמעורבת בו סכנת חיים אמיתית, למרות שלפעמים התקף פאניקה עלול לקרות כתוצאה מהתמודדות עם איום אמיתי על החיים שקרה לפני כן.
הגורמים שעלולים לעורר התפרצות של התקף פאניקה מתחלקים לגורמים גופניים וגורמים סביבתיים:

גורמים פיזיים:
הפרעות פסיכיאטריות: פוביות, OCD או פוסט טראומה והפרעות נפשיות נוספות עלולות להיות טריגר לפרוץ התקף פאניקה כאשר האדם נחשף לדבר שממנו הם פוחד באופן בלתי רציונלי.
צריכה של חומרים כימיים או תרופות בצורה מוגזמת: עישון יתר, שתיית יתר, ריטלין או אפילו אנטיביוטיקה הם כמה דוגמאות שעלולים להיות טריגר לפרוץ התקף פאניקה.
בעיות באוזן הפנימית המובילות לבעיות בשיווי המשקל עלולות להיות גורם.
סכנת חיים אמיתית כגון התקף או התקפי לב המעוררת חשש מפני המוות.

גורמים סביבתיים או התנהגותיים:
אירועים קשים בחייו של אדם כמו למשל אובדן של אדם קרוב או גירושין.
חינוך לפחד: ילדים שהוריהם גידלו אותם לפחד מכל דבר ולחפש סכנה בכל מצב (מתוך כוונה טובה ללמד את הילדים להתגונן) עלולים ליצור מקום להתקף פאניקה בסיטואציה מסוימת שאולי מתפרשת כמאיימת או מסוכנת.
תקופות של לחץ מתמשך בחיים האישיים או אף בעבודה או שינויים קיצוניים (מעבר מקום מגורים, החלפת עבודה או לחילופין פיטורין).

 

טיפול עצמי CBT


מה התסמינים של התקף הפאניקה?

בעת התקף פאניקה אדם חווה מה שמרגיש לו כאיום על חייו ולכן הגוף מגיב גם הוא כמו שהיה מגיב בטבע בשעת איום ומצוקה מתוך רצון להתגונן ולשרוד. מדובר במספר תהליכים המתרחשים במקביל בגוף, כמו למשל:
נשימה מואצת (מה שנקרא “היפר וונטילציה”)
דופק מהיר שמביא איתו גם הזעה מוגברת.
– הגוף חווה רעידות קשות ולפעמים גם סחרחורות ותחושת חנק.
– במקרים קיצוניים גם המוח מגיב והאדם חווה מעין “ניתוק מעצמו” כלומר ניתוק מן המציאות כפי שנחווית באותו רגע. כל התסמינים הללו (ונוספים) משתקים את האדם.
– לפעמים אופי הסימפטומים עלול לגרום למי שחווה אותם לחשוב שהוא עובר התקף לב או אירוע גופני חמור בסגנון.

דילוג לתוכן