מהי פוביה מגבהים (פחד גבהים) ואיך מטפלים בה?
פחד גבהים, פוביה מגבהים או בשמו הלועזי – אקרופוביה (Acrophobia) הוא פחד עמוק ולאו דווקא רציונאלי משהייה בגובה. זוהי הפרעה אשר גורמת למי שסובל ממנה לחוות תחושות קשות של פחד ואימה כאשר הם נמצאים במקום גבוה כמו מרפסת גבוהה של בית, קומת גג של מקום או אפילו הימצאות ליד חלון זכוכית גדול בבניין רב קומות.
אמנם במקור תחושת הפחד מלווה איזה שהוא אינסטינקט ראשוני של הישרדות ברוחו של אדם, ובמקרה הזה זה מתבטא בפחד עמוק מסכנה שכרוכה בנפילה מגובה רב וגם כמובן פחד עמוק יותר מאובדן שליטה. אולם ברוב המקרים והסיטואציות זהו פחד שאינו רציונאלי ואינו נטוע במציאות, שכן אין באמת סכנה מיידית שכזו.
היא שייכת באופן רחב למשפחת החרדות ובהיותה פחד ספציפי ממשהו היא משתייכת באופן פרטני לקבוצת הפוביות. כמו בפוביות וחרדות אחרות, גם פוביה מגבהים מוכרת בדרגות שונות של חומרה ושל השפעה על חייו של מי שסובל. יש מי שסובל מפחד גבהים נשלט יחסית, ואמנם לא יתקרב יותר מידי לגבהים אך יוכל לעמוד במצב מלחיץ באופן סביר. אולם ישנם אנשים שסובלים מהפוביה בצורה מוגברת, מה שעלול לגרום להם לחיות את חייהם בהימנעות ממצבים ומקומות רבים ועלול להשפיע על איכות חייהם וחיי הסובבים אותם ברמה משמעותית (לדוגמה – אי מסוגלות לטפס במדרגות גבוהות או סולם, או אי יכולת לקבל עבודה שמשרדיה ממוקמים בבנין קומות גבוה או להגיע לתור רופא שממוקם במקום שכזה).
מהם התסמינים של פחד גבהים?
התסמינים של רוב הפוביות ממשפחת ההפרעות הזו הינם די דומים, כמעט זהים למעשה. בין הסימפטומים שעלולים להופיע אצל אדם עם פחד גבהים (בעת ששוהה במקום בו הוא מרגיש איום):
- נשימה מואצת וקשיי נשימה בכלל
- רעד בלתי נשלט בחלקי הגוף השונים
- עלייה בדופק לב
- סחרחורות והקאות
- כאב ראש חריף
ועוד…
במקרים קיצוניים עלול האדם להיכנס למצב של התקף חרדה מלא. הבעייתיות שמצב כזה, היא ההקשר שעושה המוח עם המצב, מה שגורם בסופו של דבר להחרפה של פחד הגבהים שכן המוח מקשר את הטראומה שבהתקף החרדה עם הימצאות בגבהים.
מה גורם לפוביה מגבהים?
ההסבר הפסיכולוגי המסורתי טוען כי פחד גבהים נולד מחוויה קשה מאוד או טראומה הקשורה לסיטואציה כלשהיא בגובה. זה יכול להיות קשור לנפילה חמורה כלשהיא (או לא חמורה אבל ש”נרשמה” כחמורה במוח בשל תחושות קשות) או באירוע קשה שקורה דווקא במקום גבוה.
היום דווקא נוטים יותר לשייך את הפוביה הספציפית הזו (לצד אגב פוביה ספציפית מרעשים מחרישים) למשפחה של הפרעות מולדות דווקא. מחקרים הכוללים ניסוי בתחום, הוכיחו שאצל בני אדם ויונקים בכלל, ישנה רתיעה מולדת מגבהים כבר מגיל ינקות.
טיפול CBT בפוביה מגבהים
הטיפול היעיל ביותר המוכר היום הינו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). ישנו גם טיפול פסיכודינמי או טיפול תרופתי אשר לרוב בעיקר מקל על הסימפטומים אך אינו פותר את הבעיה. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו בעל שיעור הצלחה גבוה יחסית בעיקר בטיפול במשפחת הפרעות חרדה ודיכאון; משמעותו שינוי דפוסי חשיבה אצל המטופל באופן כזה שיוכל להתעמת ולהתמודד עם פחדיו ולא לתת להם לשתק את חייו.
לטיפול שכזה שני חלקים – החלק הקוגניטיבי (חשיבתי) והחלק ההתנהגותי. בחלק הראשון מזהים יחד את הגורם לפחד מהגובה ואת דפוסי החשיבה הנלווים לו שמתבטאים במחשבות קשות, תחושות פחד ואימה, שאינן רציונאליות. באמצעות טכניקות קוגניטיביות לומדים להחליף את המחשבות החרדתיות במחשבות הגיוניות כמו “אני לא באמת מאמין שיקרה לי משהו אם אעמוד קרוב למעקה במרפסת”.
האדם מקבל כלים להתמודדות גם בחלק ההתנהגותי של חשיפה למקור הפחד, בהדרגה ובפיקוח כדי לבחון את דפוסי המחשבה החדשים שמראים לאדם כי הסכנה בה הוא חש אינה מוחשית והוא בטוח.