חיפוש
Close this search box.

פחד / חרדת נהיגה

מהי פוביה מנהיגה?

הרכבים שלנו הם אחד האמצעים הכי חשובים שיש לנו בחיי היום יום לחופש ועצמאות. אולם עם הפיכת הרכבים הפרטיים לאמצעי שנהיה לדרך חיים, הופיעה בחברה גם אחת החרדות הכי נפוצות היום: חרדת הנהיגה.

אם בשביל רובינו נהיגה היא אקט בסיסי וכמעט אוטומטי, ישנם אנשים שלו רק עצם הרעיון של נהיגה ברכב, מאיצה להם את הדופק וגורמת להתקף של פחד משתק. ואכן, ישנם אנשים אצלם החרדה כל כך עמוקה שהיא באמת משתקת אותם מלנהוג.

חרדת נהיגה כשמה כן היא – שייכת למשפחת החרדות הרחבה אך נקראת פוביה ספציפית, או בּעתה ממוקדת. החרדה עשויה להשתנות מעט מאדם לאדם. יש אנשים שחוששים מלנהוג באופן כללי, יש הסובלים במיוחד מחרדה בנסיעה בכבישים מהירים, או נהיגה בחושך. ישנם אנשים החוששים מכניסה לצמתים או באופן כללי ממהירות נסיעה גבוהה. במקרים חמורים אנשים שסובלים מחרדה זו יחששו פשוט מלהיכנס לרכב גם אם לא הוא או היא הם אלו שנוהגים, מה שיגרום באופן בלתי נמנע לפגיעה משמעותית באיכות חייהם, שכן ניידוּת היא יכולת חשובה ביותר לתפקוד תקין.

תסמינים של חרדת נהיגה והגורמים להופעתה

הסימפטומים המופיעים בעת חרדת נהיגה הינם דומים מאוד לסימפטומים של חרדות באופן כללי. מדובר בקשיים פיזיים מעיקים כגון בעיות נשימה (נשימה כבדה או מואצת), עלייה בלחץ דם ובדופק, בעיות עיכול ועוד. תופעות לוואי נוספות יכולות להיות דיכאון או בעיות שינה. ולכן, יש לטפל בחרדת נהיגה כמו בכל חרדה אחרת, כדי להחזיר לאדם את השליטה בחייו ולהעלים את הופעת התסמינים הללו או לפחות לצמצמם במידה משמעותית.

בגדול הרקע להתפתחות חרדת נהיגה הוא די דומה במקרים השונים. מדובר לרוב בהתפתחות של חרדה בעקבות חשיפה למקרה טראומטי קשה על הכביש. זה יכול להיות מקרה אישי שחווה האדם כמו תאונת דרכים קשה בה הוא נפגע או נפגעים אנשים שאיתו, זה יכול להיות חשיפה לתאונה קשה של אנשים אחרים, וזה יכול אף להיות חשיפה לחרדות נהיגה קשות של אדם קרוב בעל השפעה.

בנוסף, גורם נוסף להתפתחות חרדת נהיגה הינו מצב בו אדם חווה התקף פאניקה קשה בעת נסיעה, על כל תסמיניו המבעיתים. במצב שכזה, האדם עלול לקשר באופן אוטומטי את התקף החרדה עם הנהיגה גם אם אין שום קשר ביניהם. והתוצאה היא פחד גדול ‘לעלות על ההגה’ או להיכנס לרכב שמא יתרחש שוב התקף פאניקה שכזה. התקף פאניקה גורם לאדם לחשוב שהוא בסכנת מוות, והתחושות החזקות הללו נשארות איתו ונקשרות באופן בלתי נשלט לנהיגה.

רוצה לבדוק מהי רמת החרדה שלך

הטיפול בחרדת הנהיגה

הטיפול המומלץ ביותר לחרדות וחרדת נהיגה בפרט, הינו טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי. טיפול זה מטפל בחרדה בשני מישורים: המישור המחשבתי (קוגניטיבי) והמישור הפרקטי-מעשי (התנהגותי).

במישור הקוגניטיבי עובד אדם עם מטפל אישי מקצועי על ניתוח דפוסי המחשבה הקשורים באופן ישיר ועקיף לחרדתו מנהיגה. מנתחים את המחשבות המהוות טריגר מחשבתי לחרדה, ולאט באמצעות תרגילים וכלים שונים, לומדים להחליף את אופן החשיבה ההרסני במחשבות חיוביות ויעילות יותר, שמסייעות להתגבר על הבעיה ולצמצם עד להעלים לחלוטין את הופעת החרדה האמורה.

במישור ההתנהגותי מקבל המטופל תרגילים לביצוע בין הפגישות האישיות, בשטח, שמטרתם לחשוף אותו באופן הדרגתי לפחדיו השונים מהנהיגה, זאת כדי להדגים כיצד בפועל החרדה אינה רציונאלית שכן לא מתרחשים תסריטי האימה הקשורים לנהיגה או לרגש עצמו, אותם מדמיין אדם הסובל מחרדה זו. בנוסף, מקבל המטופל כלים וטכניקות שונות להרפיה ורגיעה, לסייע לו בהתמודדות עם הלחצים במצבי אמת.

אחוזי ההצלחה של טיפול CBT בחרדת הנהיגה הם גבוהים מאוד.

“…הנהיגה הייתה בשבילי משימה בלתי אפשרית וכל עלייה על ההגה הייתה סיוט. קיבלתי כלים שאפשרו לי להתמודד ובעזרת הדרכה מסורה, חזרתי לנהיגה שהיא עכשיו חלק מהשגרה. הכלים בטיפול מלווים אותי לתמיד…”
-מ.
קרא עוד >>

“…לאחר שנים של חרדות קשות מנהיגה בצעתי משימות חשיבה וביצועיות ולאט לאט, עקב בצעד אגודל, התחלתי לחזור לנהוג….”
“…אחרי חצי שנה של ליווי מדהים , עם הערנות הבלתי פוסקת לצרכי, אני נוהגת לבד….”
-ת.
קרא עוד >>

דילוג לתוכן