כמה דברים שכדאי לדעת על OCD (הפרעה טורדנית כפייתית)
- OCD – הפרעה טורדנית כפייתית או הפרעה אובססיבית קומפולסיבית, היא ההפרעה הנפשית הרביעית הנפוצה ביותר.
- בין 2-3% מהאוכלוסייה סובלים מ-OCD.
- ביותר משליש מהמקרים הפרעה טורדנית כפייתית תתחיל בתקופת הילדות או בגיל ההתבגרות. הגיל הממוצע להתפרצות OCD הוא 19.5, כאשר ברבע מהמקרים ההתחלה היא בגיל 14.
- לנשים סיכוי כפול משל גברים ללקות ב-OCD, אך ההפרעה מתבטאת באופן שונה בין המינים: בעוד שנשים סובלות יותר מאובססיות (מחשבות טורדניות), לגברים יש יותר דחפים כפייתיים (קומפולסיות).
- OCD מעודד מחלות נלוות כדוגמת: חרדה לסוגיה (76% סיכוי), דיכאון (63% סיכוי), טיקים (30% סיכוי) ועוד.
מה זה OCD?
OCD או הפרעה טורדנית כפייתית, היא מצב נפשי שבו מחשבות טורדניות (אובססיות) מובילות להתנהגות חזרתית (קומפולסיות). האובססיות והקומפולסיות לוקחות זמן רב מיומו של הסובל מהם, מפריעות לתפקוד היומיומי שלו ויוצרות אצלו כמות משמעותית של סטרס וחרדה.
גורמים גנטיים, ביולוגיים וסטרס משחקים כולם תפקיד בהתפרצות OCD, אבל לא ניתן להצביע על גורם משפיע יחיד וברור.
כולנו מוטרדים ממחשבות, לכולנו אמונות ו"טקסים" שמעניקים לנו בטחון- ברוב המקרים, זה לא מצביע על OCD. אולם, כאשר התופעה מוקצנת ומשתלטת על שגרת החיים – כדאי לפנות לייעוץ.
האם ניתן לטפל ב-OCD?
הOCD הקלאסי** הוא הפרעה נפשית ולא גנטית. זה לא משהו שנולדת איתו, זה לא בגנים. זה לחלוטין מצב שהוא בר שינוי ובר טיפול.
(** ישנם מצבים בהם מקורו של הOCD הוא נוירולוגי / אורגני, למשל כתופעת לוואי של הפרעות אורגניות אחרות כמו סכיזופרניה, אך לרוב זו הפרעה נפשית).
רבים מקרב הסובלים מההפרעה לא מודעים לכך שהם סובלים מ-OCD. לעומת זאת, אחרים שסובלים מהפרעות אחרות או מבעיות רגשיות שונות מתויגים לא פעם כסובלים מהפרעה זו בטעות.
סימנים להתפתחות OCD
ממה נובע OCD?
מהם "סימני הדרך" שדרכם מתפתחת ההפרעה? במקרים רבים תחילת התפתחותה של ההפרעה מצויה כבר בגילאים צעירים מאוד, בילדותינו. יש מחקרים המצביעים על גילאי 10-12 כגילאים בהם יש נקודת מפנה וההפרעה "תופסת תאוצה".
- הילד / האדם לומד באמצעות מסרים חוזרים מהסביבה שבעת ספק או אי ודאות, אין הוא יכול לסמוך על ההיגיון של עצמו.
- בעת הטלת ספק, מתמלא ליבו של אדם בחרדה, ועקב כך בצורך עז להשיב את הביטחון, השלווה הפנימית.
- האדם מחפש חיזוקים ואישורים חיצוניים באמצעים שונים: בדיקות חוזרות ונשנות של מחשבה (מול אנשים אחרים, מול האינטרנט), או לחילופין מנסה להתחזק באמצעות ביצוע טקסים אישיים שונים להשתקת אי השקט שמערער הכל.
- ומכאן – היווצרות מחשבות אובססיביות ו / או טקסים כפייתיים.
בסרטון ד"ר הרשקוביץ מסביר כיצד מתפתח OCD על רקע נפשי וכיצד הטקסים נועדו להפחית חרדה, אי וודאות ותחושת חוסר שליטה.
מחשבות טורדניות / דחפים וטקסים
מחשבות טורדניות ואובססיות
האובססיות מתאפיינות במחשבות מטרידות (=מחשבות טורדניות), לא רציונאליות ובלתי ניתנות לגירוש, המעוררות חרדה ורצון לדכא אותן..
הן מופיעות בצורה של משאלה אובססיבית (למשל משאלה על מותו של אדם), דחפים בלתי נשלטים (למשל דחף לנקות ולסדר), חזיונות אובססיביים (למשל עירום של אנשים שאנו פוגשים) ספקות והתלבטויות אובססיביות (למשל קושי לקבל החלטה) ועוד.
אובססיות אופייניות הן לדוגמה, החשש להידבקות בזיהומים, חששות הנוגעים להתנהגות בלתי הולמת או אלימה. קומפולסיות נפוצות הן נטילת ידיים אובססיבית, חזרה על ביטויים או אגירת חפצים.
עוד בנושא: מחשבות טורדניות וסוגי אובססיה
דחפים, טקסים וקומפלוסיות
האובססיות מובילות את הסובל מ- OCD לבצע התנהגויות טקסיות, המכונות "קומפולסיות", באמצעותן הוא מנסה לדכא את האובססיות.
הקומופלוסיות הן פעולות פיזיות ומנטאליות שאינן קשורות בהכרח למחשבות הטורדניות ואינן בהכרח רציונליות, אך הן מסייעות למבצע אותן להירגע ולהפחית את רמות החרדה, ולהאמין שבאמצעות ביצוען ימנע אסון.
הקומפולסיות מופיעות כדחף לניקיון הכולל את שטיפת ידיים, ניקיון הסביבה הקרובה וכן הלאה, על פי טקס קבוע, בדיקה חוזרת ונשנית של הגז, הדלת וכדומה, בכדי לוודא שהכל בסדר, דחף לסידור דברים ויצירת סימטריה, ודחפים נוספים הכוללים נגיעה או הימנעות מנגיעה בפריטים מסוימים, ספירה של פריטים, או חזרה על ביטוים כמנטרה.
עוד בנושא: מה זו קומפולסיה?
איך מאבחנים OCD?
איך לדעת אם יש לי הפרעה טורדנית כפייתית (OCD)?
ד"ר הרשקוביץ יצר שני כלים נוספים שיסייעו לך להבין האם דרוש לך טיפול ל-OCD:
- שאלון בחן את עצמך לאבחון עצמי של OCD שיעזור לך לקבל מושג האם יש לך
את הסימפטומים של OCD בתדירות ובחומרה הדורשים טיפול. - מאמר עם 10 שאלות שעוזרות לבצע אבחון עצמי, והסברים לצד כל שאלה.
סוגי OCD לפי אובססיה
ישנם 5 תתי סוגים של OCD
מחקרים מציעים לחלק את OCD ל-5 תתי סוגים בהתאם לאופי האובססיות הנחוות בהם. כדאי לדעת כי למרות שמרבית הסימפטומים עקביים בתוך כל תת הסוג, ייתכן מצב שבו אדם הסובל מ-OCD מסוג אחד יחווה סימפטומים השייכים לסוג אחר של OCD.
אובססיות זיהום עם קומפולסיות ניקיון
במוקד סוג זה של OCD נמצאים תחושות של חוסר נוחות המקושרים ללכלוך או זיהום. ההתמודדות איתם ועם החרדה נעשית על ידי שטיפת ידיים או רחצה אינטנסיבית. כך למשל מי שסובל מהפרעה זו עלול להרגיש תחושה שהוא מלא בחיידקים שידביקו אותו או אחרים, לאחר שנגע בידית הדלת, בעט של הבנק או במסך הכספומט. כדי להפטר מהתחושה הוא ישטוף את ידיו במשך שעות.
עוד בנושא: ניקיון אובססיבי ו-OCD
אובססיות פגיעה עם קומפלוסיות בדיקה
אובססיות ללא קומפולסיות נראות לעין
כאשר המוקד של האובססיות הוא מחשבות מיניות לא רצויות, מחשבות דתיות, או אלימות הקומפולסיות יתבטאו בדרך כלל באופן של חזרה על מילים מסוימות, ספירה בראש או תפילה, במטרה להקל על החרדות. בנוסף, ישנה השתדלות גדולה להמנע מכל טריגר שעלול לעורר את האובססיות הללו, גם במחיר של ויתורים כבדים.
אובססיות סימטריה עם קומפולסיות סדר וספירה
סוג זה של OCD מתאפיין בצורך עז לסדר חפצים עד שהם יהיו בתצורה הנכונה. למשל, לסדר את כל החולצות בארון לפי הצבע או ליישר את כל התמונות בבית.
תחת הסוג הזה נמצא גם הדחף לחזור על משפטים ומילים שוב ושוב עד שהמשימה נעשית באופן מושלם. לעיתים המטרה של הסידור המושלם היא להסיר סכנה – "אם אני אסדר את המטבח באופן מושלם, הבן שלי יחזור הביתה בשלום מבית הספר."
אגרנות כפייתית
אגרנות כפייתית היא הפחד לזרוק חפצים מתוך חשש שאולי יום אחד יהיה בהם שימוש, למרות שבאופן אובייקטיבי מדובר בזבל. עם הזמן מקום המגורים של האגרן הופך לבלתי ראוי למחיה, והוא עצמו מתקשה לנהל חיים תקינים ולשמור על מקום עבודה וחיי חברה.
עוד בנושא: מהי אגרנות כפייתית?
סוגי OCD לפי סוג הדחף (הקומפולסיה)
הפרעות נוספות ממשפחת ה-OCD
היפוכונדריה (פחד ממחלות)
היפוכונדריה (בעברית- חרדת בריאות) מאופיינת בחשש תמידי, מוגזם ואובססיבי, מפני מחלה חמורה או ליקוי בריאותי אחר, שהרופאים לא הצליחו לגלות.
המאפיין העיקרי להפרעה הוא העובדה שתשומת ליבו של ההיפוכונדר ממוקדת כולה במצבו הבריאותי ובתופעות הפיזיות של גופו. כל שינוי או תופעה נורמאליים לחלוטין עלולים להדליק אצלו נורה אדומה- כאב ראש טורדני, למשל, מעורר חרדה שהמדובר בגידול סרטני חמור בראש.
עוד בנושא: היפוכונדריה והטיפול בה
טריכוטילומניה (תלישת שיערות)
טריכוטילומניה (תלישת שיערות) מאופיינת בדחף הכפייתי, או ליתר דיוק, חוסר היכולת להתגבר על הדחף למרוט שיער, בד"כ שיער הראש והקרקפת, הגבות, הריסים או הזקן.
אקט התלישה מאופיין באי יכולת להתגבר על הדחף, תחושת מתח ואף התרגשות לקראת התלישה והקלה גדולה וסיפוק אחריה. מבחינה ויזואלית, התלישה האובססיבית מביאה להיווצרותן של קרחות בולטות לעין.
עוד בנושא: טריכוטילומניה וטיפול בה
דרמיטילומניה
דרמטילומניה (חיטוט כפייתי בעור) היא דחף בלתי נשלט לחיטוט וגירוד כרוני בעור באזורים מסוימים בגוף. החיטוט האובססיבי עלול ולרוב גורם לפציעות עצמיות בדרגות שונות של חומרה.
אנשים הסובלים מהפרעה זו נמצאים תחת לחץ נפשי כבד לפני ובמהלך הופעת הסימפטומים. המתחים גורמים לדחפים המדוברים וכתוצאה מכך לחיטוט, גירוד, שריטה ונשיכה של העור, בעיקר באזורים בהם יש פגמים שונים של העור.
עוד בנושא: דרמטילומניה וטיפול בה
קלפטומניה
קלפטומניה היא דחף חוזר לגניבת חפצים. גניבת החפצים מתבצעת אך ורק מתוך הדחף של הקלפטומניה. הקלפטומנים גונבים בשל הצורך באקט הגניבה עצמו, ולא בשל צורך בחפצים ולרוב אין בחפצים שנגנבו שום שימוש או תועלת עבורם גם אם הם יקרים מאוד.
לאחר אקט הגניבה יחושו הסובלים מההפרעה תחושה ולאחר תחושת ההקלה, הם כמעט תמיד יביעו חרטה על המעשה (אם ייתפסו) ויסבלו מרגשות אשם כבדים ומפחד מעונש.
עוד בנושא: קלפטומניה והטיפול בה
תסמונת טורט (טיקים)
תסמונת טורט נחלקת לשני סוגים, שמאובחנים באופן מסודר:
הסוג הראשון הוא בעיה רפואית הנגרמת מהפרעה נוירולוגית. ההפרעה גורמת לטיקים בלתי נשלטים באיברים שונים בגוף.
הסוג השני הוא הפרעה נפשית המגיעה בדמות סוגים שונים של טיקים. זהו ביטוי פיזי ללחץ נפשי בעוצמה גבוהה, שמכניס את הגוף למעין מצב כוננות, ותוצאתו פעילות יתר של אזורים מסוימים בגוף.
עוד בנושא: תסמונת טורט וטיפול בה
הפרעת גוף דיסמורפית BDD
הפרעת דימוי גוף (הפרעת גוף דיסמורפית – Body Dysmorphic Disorder) היא הפרעה נפשית ממנה סובלים גברים ונשים כאחד. מדובר באנשים שמרגישים שיש בהם פגם פיזי בולט בצורה חריגה על אף שבמציאות מדובר במשהו קטן וזניח או משהו שאפילו לא קיים בכלל למעט בדמיון שלהם.
התעסקותם האובססיבית בפגם המדובר עלולה להוביל אותם לעבור טיפולים קוסמטיים רבים או ניתוחים פלסטיים.
עוד בנושא: BDD וטיפול בו
שיטות טיפול ל-OCD
הסיכוי ש-OCD יחלוף ללא התערבות טיפולית כלשהי, מאד קטן. למעשה, ברוב המקרים היקף החרדות יגדל ללא טיפול ויקשה עוד יותר על איכות החיים של הסובל מההפרעה.
לעומת זאת, קיימים אפיקי טיפול עם אחוזי הצלחה גבוהים בטיפול ב-OCD (לרבות טיפול עצמי ב-OCD בשיטת CBT), שיכולים להחזיר למטופל את החופש וההנאה מחייו.
טיפול פסיכו-דינמי ל-OCD
הגישה הפסיכודינמית גורסת כי הסובלים מ-OCD הם בעלי קונפליקט לא פתור בין האיד לאגו, ועושים שימוש בקומפולסיות בכדי להלחם במחשבות ובדחפים (האובססיות) הנוצרים מהאיד.
הטיפול בשיטה זו כולל הצפה של הקונפליקט הלא מודע ופתירתו, בתהליך של טיפול פסיכודינמי. טיפול זה אינו נחשב יעיל במיוחד ואינו תחום במסגרת זמן מוגדרת.
טיפול פסיכו דינמי מחפש את הסיבות ל-OCD ואת הפתרון לו ברבדים רגשיים עמוקים, בהווה ובעבר של המטופל.
מחקרים הראו כי ההתעסקות עם השורשים הרגשיים העצימה אצל המטופלים את האפקט של ההפרעה. התוצאה נעה בין חוסר יעילות בטיפול לבין החרפה ב-OCD אצל המטופל (למשל אצל מטופלים הסובלים מ-OCD עם דיכאון).
טיפול תרופתי ל-OCD
הגישה הנוירולוגית טוענת כי הסובלים מ-OCD, הם אנשים בעלי פעילות יתר במסלול הקורטיקלי- טיראטלי-תלמי, שאינם מצליחים להגביל את המחשבות והמעשים החוזרים שלהם. תיאוריה נוספת מדברת על פעילות נמוכה של סרוטונין.
הטיפול אותו מציעה גישה זו הוא תרופתי ומטרתו להגביל את הפעילות של מסלול זה. טיפול תרופתי ב-OCD נעשה על פי רוב באמצעות נטילת תרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRI.
מחקרים מראים כי 40-60% מהסובלים מ-OCD יחוו שיפור בשימוש בתרופות בלבד ללא תמיכה טיפולית נפשית, כשהשיפור יימשך כל עוד ממשיכים ליטול תרופות. חשוב כמובן לציין כי מתן תרופות לטיפול ב-OCD חייב להיעשות על ידי פסיכיאטר מוסמך.
במקרים יותר חמורים של OCD ניתן לשלב בין טיפול CBT לבין טיפול תרופתי, שיאפשר למטופל להיות פנוי נפשית דיו כדי שיוכל להגיב באופן חיובי לטיפול הקוגניטיבי. שילוב זה נחשב ליעיל משמעותית.
טיפול CBT ל-OCD
הגישה הקוגניטיבית התנהגותית טוענת כי הבעיה המרכזית ב-OCD היא רמת החרדה הגבוהה הנגרמת עקב המחשבות הטורדניות, עקב רמת האיום הנתפס.
טיפול CBT אינו מתיימר למנוע את המחשבות הטורדניות כיוון שהוכח כי הן בלתי נשלטות. במקום זאת, מסייע הטיפול לסובלים מ- OCD לזהות ולשנות את דפוסי החשיבה הבעייתיים שגורמים לחרדה שבעקבותיה נגרמת ההתנהגות הכפייתית.
בשיטה זו אנו משתמשים בחשיפות ומניעת תגובה (ERP). כאשר אנו לומדים שלא לברוח מהחרדה וחוסר הנוחות אנו מחווטים מחדש את המוח שלנו לשחרר את המחשבות האובססיביות גם ללא הצורך בטקסים הנלווים.
מחקרים מצביעים על שיפור ניכר של 55%-85% בקרב מי שטופלו ב-CBT. היעילות של טיפול CBT ל-OCD טמונה בהיותו טיפול מדורג ומובנה, הכולל בקרה תוך כדי הטיפול על רמות האפקטיביות שלו, ויכולת לערוך שינויים בתכנית הטיפולית בהתאם לצורך.
בטיפול CBT המטופל עובר תהליך אקטיבי ולא פאסיבי בו הוא מיישם ומתרגל כלים פרקטיים. מטופל שמסור לתהליך ומחויב, ומבצע את התרגולים המותאמים לו אישית – יגיע לתוצאות מעולות ואף להחלמה מלאה.
בהסתמך על שיטת CBT, קיים גם טיפול עצמי ב-OCD, המאפשר למטופל לקבל את הכלים הדרושים לו להתמודדות עם מחשבות טורדניות. השיעור הראשון של הקורס פתוח עבורך להתנסות חינם וללא התחייבות.
מטופלים שעברו טיפול ב-OCD אצל ד"ר אוהד מספרים:
זו ממש זכות ללמוד את הקורס הזה, וכדאי בשלב מוקדם של החיים ככל האפשר
שלום, סיימתי את 12 שבועות הקורס. אני מתמודדת עם חרדות ו-OCD בעצמי וגם אצל הבת שלי. הקורס עצמו בנוי בשיטה ברורה, מעשית ואפקטיבית. התחושה שהיא כל פעם עולים מדרגה בהבנה וביישום גם יחד. הקורס נותן כלים מובנים וברורים לתירגול, אשר מעלים את תחושת המסגולת להתמודד עם הקשיים.
עם זאת, לא מדובר פה באיזה שרביט קסמים. צריך להיות מוכנים להקדיש את הזמן ללמוד ובמיוחד לתרגל. נלווית לקורס לא מעט עבודה. אני ממליצה לעשות רק שיעור אחד בשבוע , ולא "לרוץ" על התכנים, כדי להפנים ולתרגל.
בכל פעם שהיתה לי שאלה או אי בהירות, ד"ר אוהד השיב לשאלתי במהירות (יממה גג), כך שבהחלט יש תחושה של ליווי בזמן אמת. חלק מהכלים יישמתי גם על ביתי והם עוזרים לה מאוד.
אחת מהתובנות שלי היא שזו ממש זכות ללמוד את הקורס הזה, וכדאי בשלב מוקדם של החיים ככל האפשר. והלוואי והיו לי את הכלים האלו בתור נערה. באשר לי עצמי, אני סוחבת את החרדות האלו כבר 4 עשורים, כך שיש לי עוד הרבה עבודה פנימית לעשות.
אך בלי ספק, הכלים שניתנו בקורס, ובכלל החווייה של לעבור את הקורס בצורה המדורגת החכמה שבו הוא מוצג, לקרוא תגובות ושאלות של משתתפים אחרים ולצאת עם סט כלים ליישום – נותנים תחושה מחזקת מאוד. תודה רבה!
אסתי
הפעם הראשונה שנתקלתי בטיפול שעזר לי בצורה משמעותית כל כך
התחלתי את הקורס לפני שלושה חודשים לערך ואין ספק שזהו אחד הצעדים החכמים שעשיתי בחיי.
בתור מישהי שסובלת מאוסידי מעל לשני עשורים (בדיקות חוזרות ונשנות, צ׳ק ליסטים אין סופיים, מחשבות טורדניות, חרדות והיד עוד נטויה), אני יכולה לומר בפה מלא שזאת הפעם הראשונה שנתקלתי בטיפול שעזר לי בצורה משמעותית כל כך.
מאז היסודי חפשתי אחר הפתרון שיגרום למחשבות בראש להפסיק לעבוד שעות נוספות ולראשונה אני מרגישה שהצלחתי. קבלתי ארגז כלים שמשפר וימשיך לשפר משמעותית את אורח החיים שלי.
אומנם זאת לא תרופת פלא והדחפים והמחשבות עדיין קיימים אבל ללא ספק התדירות פחתה וחשוב מכל מצב הרוח הכללי השתפר פלאים. שורה תחתונה- ממליצה בחום!!! ❤️
סתיו
חוויה טובה והשגת תוצאות בזכות מתן כלים להתמודדות עם הבעיה
הגעתי לד"ר אוהד לטיפול ב-OCD. זו היתה עבורי חוויה טובה ומאירה, שאיפשרה פתיחות רבה, וסייעה רבות למחוייבות לתהליך ולהשגת תוצאות ראויות בעיקר בזכות מתן כלים להתמודד עם הבעיה במידה והיא צצה. ובכלל להביא למודעות את הנושא, וע"י כך לסייע לחזרה לאורך החיים הרגיל.
הטיפול עזר לי בעיקר בנושאים הבאים:
- להבין שאין מה לפחד ממחשבות לא רציונאליות או לא הגיוניות.
- להלחם במחשבה לא רציונאלית – הוא לא מעלים אותה, ולא משנה את פני העתיד. אלא מאפשר את הקבלה שלה וההמשך של אורח החיים הרגיל.
- להאמין במי שאתה ולקבל את מי שאתה כפי שאתה, עם כל המגבלות, תורם מאוד להבנה שלמחשבות לא רציונאליות אין בסיס.
אנונימי
הבנתי שהמטרה היא להפוך את ההתמודדות לדרך חיים
החשש העיקרי שלי היה לפגוע בצורה לא מכוונת באנשים, דבר שהפריע לי מאוד גם בחיי היום יום וגם מבחינה מקצועית.
במהלך הטיפול הבנתי שהמטרה היא לא להגיע אל מקום מסוים, אלא להפוך את ההתמודדות לדרך חיים. איך להתמודד ואיך לעזור לעצמי במצבים שקשים לי.
הדבר שאליו אני הכי מתחברת בטיפול ה-CBT, הוא שהטיפול איננו נסב בעיקר סביב העבר, הילדות וכולי, אלא נוגע הרבה בהווה ובהתמודדות עם הקשיים הקיימים. העיקרון הוא להעביר אלי את הכלים, כדי שאני אוכל לעזור לעצמי, ולא אצטרך להיות תלויה במטפל בכדי להרגיש יותר טוב.
אנונימית
רוצה להתגבר לבד על OCD?