מהי הפרעת דימוי גוף?
הפרעת דימוי גוף (הפרעת גוף דיסמורפית – Body Dysmorphic Disorder) הינה הפרעה נפשית ממנה סובלים גברים ונשים כאחד. מדובר באנשים שמרגישים שיש בהם איזה שהוא פגם פיזי בולט בצורה חריגה על אף שבמציאות מדובר במשהו קטן וזניח או משהו שאפילו לא קיים בכלל, אלא רק בדמיון שלהם (למשל בדמיונם האף שלהם גדול בצורה חריגה, עור גופם נראה רע וכדומה).
התעסקותם בפגם לכאורה גורם להם באופן אובססיבי להביט במראה או בכל דבר שרואים בו את השתקפותם. התעסקותם האובססיבית בפגם המדובר עלולה אף להובילם לעבור טיפולים קוסמטיים רבים או ניתוחים פלסטיים.
אבחון ותסמינים של הפרעת דימוי גוף - BDD
אדם הסובל מהפרעת דימוי גוף למעשה מנוהל לחלוטין על ידי ההתעסקות בפגם הפיזי המדומה. ניתן לזהות אצל המטופלים לחץ נפשי כבד שמפריע להם לתפקוד התקין. לחץ יכול להוביל גם לדיכאון, חרדות כמו חרדה חברתית והתנהגות כפייתית, בדומה לתסמינים של הפרעת OCD (הפרעת אובססיביות קומפולסיביות). במקרים חמורים יותר, מי שסובל מהפרעת BDD עלול להסתגר לחלוטין בבית ולא לצאת לשום מקום או לקחת חלק בשום פעילות חברתית.
הסובלים מהפרעת גוף דיסמורפית למעשה יגיעו לנקודה בה יתעלמו מכל דבר אחר בחייהם ומחשבתם תתרכז בדבר אחד ובדבר אחד בלבד – קיומו של הפגם. הם יערבו את הסביבה, יבקשו אישור חיצוני מאנשים לגבי קיומו של הפגם. חיצונית ההתנהגות שלהם תהיה אולי מוזרה לפעמים גם מעבר לבקשת האישור שלהם. לדוגמא, אדם שמדמיין כי כפות ידיו או כפות רגליו כעורות וגדולות באופן לא פרופורציונאלי לגופם, יעשו הכל כדי להימנע מלהביט בהן, ולא ישימו את דעתם על כך שהם נראים מוזר בניסיונות ההתחמקות שלהם מלהביט בידיים או ברגליים.
כמו כן נושא הניתוחים הפלסטיים והטיפולים הפיזיים הוא משמעותי אצל הסובלים מ-BDD. מצד אחד אחוז הסובלים מההפרעה בקרב האוכלוסייה הוא די נדיר, אולם בבדיקה בקרב הקהל שמגיע לניתוחים וטיפולים קוסמטיים, אחוזי הסובלים מהפרעת גוף דיסמורפית הוא די גבוה. השאיפה לתקן כל פגם שוב ושוב, והתחושה כי רק ניתוח "יציל" את המצב ויציל את חייהם (וכך יטענו בפני כל מי שמקורב או כל מי שמשוחח איתם על הנושא). אולם, לא חשוב כמה טיפולים או ניתוחים יעברו, הסובלים מהפרעת BDD לעולם לא יהיו מרוצים וימשיכו לחפש דרכים להקלת מצוקתם במה שקשור לפגם לכאורה.
יש לציין כי אחוז המתאבדים בקרב אנשים הסובלים מהפרעת דימוי גוף, הוא גבוה באופן סטטיסטי בעיקר בשל ההידרדרות למצב של דיכאון עמוק.
- עוד בנושא: הפרעת אכילה והפרעת דימוי גוף
טיפול בהפרעת דימוי גופני
מבחינה טיפולית ההתייחסות להפרעת דימוי גופני דומה להתייחסות להפרעות אובססיה ודיכאון. אחוזי ההצלחה הגבוהים נמצאים בטיפול התנהגותי קוגניטיבי-התנהגותי – טיפול CBT, לעיתים מלווה בתרופות נוגדות דיכאון או חרדה מסוגים שונים.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי עובד בשני רבדים:
- הרובד הקוגניטיבי – הוא המישור החשיבתי. בשיחות עם המטופל מזוהים דפוסי מחשבה ואמונות פנימיות בעיתיות הקשורות לדימוי הגוף שלו והמחשבות האובססיביות לגבי הפגם הגופני ממנו הוא סובל לכאורה. לאחר אבחון דפוסי המחשבה הקשים והמכשילים, מתמקדים בהחלפת המחשבות האלו במחשבות אחרות, ובחינת המחשבות האובססיביות מול מבחן המציאות, בה לא קיים באמת פגם גופני.
- הרובד ההתנהגותי – בליווי הטיפול הקוגניטיבי, יש לטפל גם בצד ההתנהגותי, בהתנהלות היומיומית עם ההפרעה. כל נושא ההתעסקות עם מראות אל מול התחמקות מלהסתכל על הגוף, ההתעסקות בפגם מול הסביבה, הרצון לנתח ולעבור טיפולים קוסמטיים וכן הלאה. המטופל לומד טכניקות הרפיה וכלים להתמודדות ביום יום עם מצבו, בסיטואציות אמיתיות.
טיפול ב-BDD אצל ד"ר אוהד הרשקוביץ
ד"ר אוהד מציע מספר אפשרויות לטיפול ב-BDD: טיפול CBT קצר בקליניקה או בזום, או את קורס טיפול עצמי ב-BDD באינטרנט בשיטת CBT אותו פיתח.
אני מעדיף לעבוד לבד
בהסתמך על שיטת CBT, קיים גם טיפול עצמי, המאפשר למטופל לקבל את הכלים הדרושים לו להתמודדות עם הפרעת דימוי גוף. השיעור הראשון של הקורס פתוח עבורך להתנסות חינם וללא התחייבות.