ד"ר אוהד הרשקוביץ

מה זו קומפולסיה

מי שסובל מ-OCD מכיר את הצורך להרגיע את החרדה של הספק באמצעות טקסים ובדיקות שלא נגמרים.

הטקס אומנם לעיתים מרגיע את הלחץ של אותו רגע, אך הפתרון הזמני זה רק דואג שהחרדה תחזור שוב מאוחר יותר, ולפעמים בעוצמה גבוהה יותר.

אז מה עושים?

אומנם יש מצבים שכדאי לשים את החרדה בצד אפילו באמצעות טקס, אך יש גם צורך לקחת זמן לחזק את היכולת שלנו להתמודד עם אי-ודאות וחוסר שליטה, אחרת תמיד ניפול קורבן לצורך להשתיק את החרדה במצבים אלה. כמובן יש גם מצבים של אי-ודאות או חוסר שליטה שלא ניתן לפתור או להרגע מולם. לכן, עלינו להכנס ל"חדר כושר" של הרגשות ולחזק את היכולת שלנו להיות במצבים מלחיצים שלא תמיד ניתן לפתור אותם, וללמוד שלא חייבים לפתור ולכן לא חייבים להבהל. אפשר לחכות ולראות מה כבר יקרה אם לא נלחם בלחץ.

נשמע מפחיד? תתחילו בדרגות קטנות, למשל לשבת עם לחץ נמוך – נקרא לזה 20% – ותחכו לראות מה קורה ללחץ כשאתם פשוט נותנים לו להשתולל. כמה זמן הוא נשאר? איזה נזק נגרם? האם הוא גרם לכם לעשות מעשים נוראים או מסוכנים?

זה הזמן להכיר את עצמכם מחדש ולא להסתמך על מסרים ישנים כלפי רגש שלא נבדקו מזמן ואולי פוגעים יותר מאשר שהם עוזרים…

מהי קומפולסיה?

קומפולסיה היא למעשה יצר של אדם לעשות איזו שהיא פעולה בלי יכולת רציונאלית לעצור את עצמו או להסביר למה. בדומה להתמכרות (שהיא מושג רחב הרבה יותר) – קשה מאוד לאדם להתנגד ליצר זה, או במילים אחרות להתאפק ולא לבצעו.

ההקשר עליו מדברים לרוב שמסבירים על קומפולסיה (Compulsion), הוא לצד אובססיביות, כחלק ממה שנקרא הפרעת אובססיביות-קומפולסיביות (Obsessive Compulsive Disorder, OCD). החלק האובססיבי מצביע על החלק הקוגניטיבי חשיבתי, המחשבות הטורדניות שלא עוזבות את האדם שסובל מן ההפרעה. בעוד החלק של הקומפולסיביות הוא ביצוע פיזי של 'טקסים', פעולות מסוימות שגורמות להקלה מסוימת על הלחץ שגורמות המחשבות האובססיביות.


קומפולסיביות כחלק מהפרעת OCD

אנשים הסובלים מהפרעת OCD למעשה נמצאים תחת לחץ רב שמעמיסות עליהם המחשבות הבלתי פוסקות בעניין מסוים (או בכמה עניינים). כחלק מסוג של התמודדות, הם מנסים לגרש רגשות אלה על-ידי ביצוע פעולות מסוימות בהתאם ל"כללים" שהם מגדירים לעצמם. פעולות אלה הן מה שמכונה קומפולסיות, טקסים. לדוגמה, אדם עםOCD  עשוי לסבול ממחשבות טורדניות על חיידקים המציפות ומפחידות אותו. בשל מחשבות אלה, אותו אדם עשוי לרחוץ את ידיו שוב ושוב לאחר השימוש בשירותים ציבוריים או כל דבר אחר שיגרום לו לחוש כאילו חיידקים רבים נמצאים עליו ומסכנים את חייו. ביצוע פעולות אלה בדרך כלל מפחית את החרדה למשך זמן קצר בלבד. כאשר החרדה והעצבנות חוזרות, האדם הסובל מ- OCD חוזר על הפעולה הקומפולסיבית מההתחלה.

קומפולסיות נפוצות

כמו שיש כל מיני סוגים של אובססיות והפרעות OCD, אפשר לראות מגוון סוגים של מנהגים קומפולסיביים. להלן כמה דוגמאות של טקסים שאפשר לזהות אצל הסובלים מ-OCD:

  • אגרון וסידור של חפצים ופריטים באופן מסוים. תלית תמונות, מגבות, הנחת ספרים, כלים או כל דבר אחר שנמצא בסביבה הקרובה.
  • חזרה על אותה פעולה שוב ושוב. כניסה ויציאה מחדר, ישיבה בכיסא וקימה, פתיחה וסגירה של דלת ארון/מקרר או דברים דומים, נגיעה בפריטים מסוימים שוב ושוב וכן הלאה.
  • ספירה עד מספר מסוים שוב ושוב או שינון עצמי של רשימה מסוימת או שמות.
  • מנהגי ניקיון וטיפוח כמו רחיצת ידיים עם סבון, צחצוח שיניים או מקלחת, שוב ושוב.
  • בדיקה חוזרת של מנעולים, מכשירי חשמל או מגירות וארונות – לוודא שסגורים ומכובים, שוב ושוב.
  • בקשת חיזוקים ואישורים חיוביים מאנשים סביב, בכל העת.

מה גורם להפרעת OCD (ובתוכה קומפולסיות)?

הפרעת ה-OCD מופיעה באופן דומה אצל גברים ונשים ומתפרצת במקרים רבים כבר בשנות העשרה ועד שנות ה-20 המוקדמות. הגורמים המדויקים להפרעה אינם ידועים אולם יש היום כל מיני השערות מבוססות המצביעות על גורמים שהם או ביולוגיים, נוירולוגיים או סביבתיים.

הבסיס הביולוגי להפרעת OCD הוא אי איזון בחומר שנקרא סרוטונין במוח (לעיתים נגרם בשל זיהום של חיידק הספרטקוקוס במידה ולא טופל כמו שצריך). ישנה השערה כי חוסר איזון של סרוטונין הוא בעל מרכיב גנטי ועובר בתורשה.

ההסבר הנוירולוגי אומר כי OCD נגרם ככל הנראה מפעילות יתר במסלול הקורטיקלי-סטיראטלי-תלמי במוח והסובלים אינם מצליחים להגביל את המחשבות והמעשים החוזרים שלהם.

גורמים סביבתיים עלולים להיות חוויות טראומטיות או מתח רב ממנו סובל אדם (לרוב יהיו אלו אנשים בעלי נטייה לפתח את ההפרעה בכל מקרה). למשל, אדם שסבל מהתעללות כלשהי, מוות של מישהו קרוב, שינויים דרמטיים בעבודה או בבית ובכלל שינויים גדולים באורח החיים (גם מחלה קשה) ועוד.

טיפול בקומפולסיות

אחד הטיפולים היעילים ביותר להקלה והתמודדות עם תופעות ה-OCD וביניהן הקומפולסיות, הוא טיפול שנקרא CBT – טיפול קוגניטיבי-התנהגותי.
לקריאה נוספת על טיפול CBT  >>

דילוג לתוכן