חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

דימוי עצמי נמוך – מהו וכיצד מטפלים בו?

מהו דימוי עצמו עצמי נמוך ומה הגורמים לו? מה המאפיינים של דימוי עצמי נמוך וכיצד הוא משפיע על תחומי החיים של הפרט? איך טיפול CBT יכול לסייע לסובלים מדימוי עצמי נמוך?
דימוי עצמי נמוך

דימוי עצמי נמוך הוא מצב שבו אדם מייחס לעצמו תכונות והערכות חסר ביחס ליכולות שלו. ההערכה העצמית הנמוכה יוצרת נבואה שמגשימה את עצמה והורסת עבורו את הסיכויים להצלחה בתחומים רבים וחשובים בחייו. 

בעוד שהעדר טיפול בדימוי עצמי נמוך יכול להוביל לפגיעה ממשית ברווחתו של האדם בתחומים רבים של חייו ולהשלכות פסיכולוגיות וחברתיות קשות, לא מדובר בגזירת גורל. טיפול CBT קצר וממוקד יכול לסייע בהתמודדות עם המצב, לנטרל את השפעת הדימוי העצמי הנמוך ולאפשר לאדם לממש את הפוטנציאל שלו במלואו.  

מה הגורמים לדימוי עצמי נמוך?

דימוי עצמי מוגדר כמכלול של תכונות, הערכות ואפיונים שהאדם מייחס לעצמו ומתנהג לפיהם. הדימוי העצמי שלנו מתפתח עוד מהינקות ולאורך תקופת הילדות והבגרות, והוא תלוי בגורמים סביבתיים/חיצוניים ופנימיים כאחד. הדימוי העצמי מתפתח, לאורך תקופת הילדות והבגרות והוא מושפע הן מגורמים פיזיים ונפשיים של הפרט והן מגורמים חברתיים וסביבתיים:

  • מחקרים מלמדים שהדימוי העצמי מושפע מהקשר הראשוני של התינוק עם אמו, כבר במהלך שנת חייו הראשונה. קשר שלילי המתבטא בנטישה/היעדר חום ואהבה עלול לגרום, בהמשך, לדימוי עצמי נמוך.
  • ישנה סברה כי ישנה השפעה גנטית להיווצרות דימוי עצמי נמוך, ברם היא טרם הוכחה מבחינת מחקרית.
  • דימוי עצמי מושפע מהקשר של הילד עם הגורמים המשמעותיים בחייו: הורים, אחים, קרובי משפחה, מורים וחברים.
  • קשר תומך ומפרגן של הורים מחזק את הביטחון והדימוי העצמי ואילו קשר שלילי המתבסס על חוסר תמיכה/פרגון והיעדר ציפיות (או לחילופין ציפיות מוגזמות) עלול לפגוע בהערכה העצמית של הילד.
  • סך הכישלונות שהאדם חווה במהלך חייו בהשוואה להישגים ולהצלחות, משפיע באופן ניכר על ההערכה, הביטחון והדימוי העצמי שלו.

     

מה המאפיינים של דימוי עצמי נמוך?

לדימוי עצמי נמוך יש השלכות שליליות בכל תחומי החיים:

  • הימנעות מאינטראקציה חברתית
  • היעדר מימוש פוטנציאל אישי
  • פסימיות ותסכול מתמיד
  • הפרעות אכילה
  • דיכאון / חרדה
  • הזנחת המראה החיצוני
  • היעדר מוטיבציה וחוסר רצון להתמודד עם אתגרים
  • ביטחון עצמי נמוך, או לחילופין, ביטחון עצמי גבוה ומופגן (שנועד להסתיר דימוי עצמי נמוך או לפצות עליו).
  • תחושה מתמדת שכולם בעלי יכולות גבוהות יותר
  • ציפיות נמוכות מהחיים

מה ההשלכות של דימוי עצמי נמוך שאינו מטופל?

דימוי עצמי נמוך קשור באופן ישיר לבעיות דיכאון, חרדה, פוביות, הפרעות אכילה, הפרעות קשב, קשיים ביצירת קשרים בינאישיים תקינים, פרפקציוניזם וכו'.

דימוי עצמי נמוך מבטא את הפער בין מה שהאדם שואף להיות לבין איך שהוא מעריך את עצמו בפועל. הוא נוטה לפתח ביקורת הרסנית (ולא פרודוקטיבית) כלפי עצמו והוא מייחס לעצמו רק כישלונות.

אמנם, לעיתים קרובות, הדימוי העצמי הנמוך לא משקף את היכולות והכישורים האובייקטיביים של הפרט, אך יש לו השלכות שליליות בכל תחומי החיים החשובים – לימודים, קריירה מקצועית, יחסי זוגיות, קשרים חברתיים ועוד.

לעומת זאת, מחקרים שבוצעו בתחום מלמדים על קשר ישיר והדוק בין דימוי עצמי גבוה לתפקוד יעיל ולהישגים גבוהים.

המסקנה היא שדימוי עצמי נמוך (כמו גם ביטחון עצמי נמוך) פוגעים ביכולת המעשית של הפרט לממש את עצמו ולהביא את כישוריו לידי ביטוי.

טיפול בדימוי עצמי נמוך – טיפול CBT:

הטיפול היעיל ביותר להתמודדות עם דימוי עצמי נמוך ועם ביטחון עצמי נמוך, הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT).
מטרת הטיפול היא לנטרל את ההשפעות השליליות של דימוי עצמי נמוך, על מנת לבחון את היכולות האובייקטיביות של המטופל, שתאפשרנה מימוש מלא של הפוטנציאל האישי שלו.

הטיפול מתחלק לשני שלבים חשובים, המשלימים זה את זה:

  • טיפול קוגניטיבי – טיפול הכרתי, המתמקד בזיהוי המחשבות הלקויות, הגורמות להיעדר ביטחון עצמי ולהערכה עצמית נמוכה, והחלפתן במחשבות פרודוקטיביות, התואמות למציאות. נקודת ההנחה היא, שדימוי עצמי נמוך נובע מקיבעון מחשבתי ולכן, ניתן לשנות אותו.
  • טיפול התנהגותי – טיפול המתמקד בשינוי דפוסי ההתנהגות וההרגלים השליליים שנוצרו עקב דימוי עצמי נמוך. הטיפול כולל תרגול אישי וקבלת משימות להתמודדות עם סיטואציות מאתגרות, במטרה לאפשר למטופל להתגבר על הקשיים ולממש את יכולתו ואת כישוריו בכל תחומי החיים.

טיפול CBT הוא טיפול אפקטיבי, קצר מועד ומכוון מטרה. הוא מאפשר לכל אחד ואחד לנהל את חייו באופן פרודוקטיבי וליהנות מאורח חיים תקין. על טיפול CBT ויתרונותיו ניתן לקרוא כאן

שיתוף המאמר:

לפודקאסט "בריא בראש":

אין מטפל קרוב באיזור שלך?

אין לך זמן או כסף להגיע לטיפול פרטי?

לא נוח לך לדבר עם מישהו על הבעיות שלך? 

קורס אינטרנטי בהנחיית ד"ר אוהד הרשקוביץ מלמד אותך להתגבר על החרדות ולשפר את החיים מקצה לקצה

טיפול CBT בסקייפ - דר` אוהד הרשקוביץ - פסיכולוג
דילוג לתוכן