ד"ר אוהד הרשקוביץ

מה זה CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי

מה זה CBT?

מהו טיפול CBT?

טיפול CBT או כפי שהוא מכונה בעברית – טיפול קוגניטיבי התנהגותי, הוא טיפול פסיכולוגי המבוסס על שילוב בין טיפול קוגניטיבי וטיפול התנהגותי.

בטיפול CBT, המטרה היא לזהות הרגלי חשיבה והתנהגות לא בריאים שמזינים בעיות רגשיות שונות. מטרת הטיפול היא ליצור שינוי בדפוסי החשיבה (קוגניציה) במקביל לשינוי דרך הפעולה (התנהגות).

השילוב בין טיפול קוגניטיבי לבין טיפול התנהגותי התפתח בשנות ה- 80 בארה"ב, מתוך הבנה כי האינטגרציה ביניהן תאפשר התמודדות מכוונת מטרה ותכליתית ומיגור הסימפטומים הנלווים לבעיות הנפשיות השונות.

הטיפול מבוסס על הרעיון לפיו על מנת ליצור שינוי אצל המטופל, יש צורך בשינוי תפיסת המציאות והרגלי חשיבה לא בריאים (חפירות, ביקורת עצמית, השוואות), כפי שמקובל בטיפול קוגניטיבי.

במקביל נעשית עבודה על החלק הרגשי –  התמודדות עם הקושי להכיל רגש שמתבטא בהמנעות, שתלטנות, פרפקציוניזם, בריחה, טקסים והתנהגויות חזרתיות לשם הרגעה.

בפן ההתנהגותי נעשית למידה ותרגול של התנהגויות חדשות, ולמידה של מילוי חסכים בהתנהגויות שעוזרות להפיג מתחים כגון הרפיות, שיח או ספורט. 

מחקרים שבוצעו בתחום, הוכיחו את יעילותה בשיפור איכות חייהם של המטופלים, הן בטווח המיידי והן בטווח הרחוק יותר. 

איך טיפול סי בי טי עובד?

סי בי טי עוזר לזהות הרגלי חשיבה והתנהגות לא בריאים שמזינים בעיות רגשיות שונות. הוא לא דורש "לחפור בעבר" כדי לטפל בבעיה, אלא מטפל בבעיות שיוצרות התנהלות לא בריאה ומתבטאות בתסמינים שונים (למשל – חרדה, אובססיביות, שתלטנות או פרפקציוניזם) אצל אנשים שונים. 

טיפול סי בי טי עוזר לפתח דפוסים בריאים דרך תרגול מטלות טיפוליות שמטרתן הגברת הביטחון העצמי, הפחתת הצורך בשליטה ופרפקציוניזם, הפחתת מחשבות מעוותות ומטרידות והחזרת תדירות ועוצמת הרגשות הלא נעימים לרמה נורמטיבית.

טיפול CBT הוא טיפול פרו אקטיבי, במסגרתו מתקיים שיתוף פעולה בין המטפל למטופל הן בשלב של זיהוי דפוסי החשיבה השליליים והן בשלב של החשיפה ורכישת טכניקות לאימוץ דפוסי התנהגות סתגלניים ומציאותיים.

כמה זמן נמשך טיפול CBT?

אחד היתרונות הדומיננטיים של טיפול קוגניטיבי התנהגותי, בא לידי ביטוי בעובדה שהוא קצר וממוקד. בדרך כלל, הוא נמשך בין 3-6 חודשים (בין 10-20 מפגשים) ולכן הוא נחשב לזול יותר, בהשוואה לסוגי טיפולים אחרים.

בהקשר הזה נציין כי משך הזמן משתנה, בהתאם לסוג הבעיה ולדרגת חומרתה וכן למידת שיתוף הפעולה של המטופל.

איך נראה טיפול CBT?

בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (בניגוד לטיפול הפסיכו-דינמי), המטפל אינו נובר בנבכי העבר של המטופל ולא עוסק בשאלה – "למה קרה?", אלא מתמקד בשינוי דפוסי חשיבה והרגלי חיים לשיפור איכות החיים של המטופל בעתיד.

הפגישה הראשונה היא פגישת הכרות. המטפל שואל שאלות על מנת שיוכל להבין את הרקע של המטופל, הסימפטומים שלו, כמו גם את ההיסטוריה הרפואית, ונותן הסבר מפורט על השיטה הטיפולית.

לאחר פגישת ההכרות מתחילים לעבוד על זיהוי דפוסי חשיבה והתנהגות שעולים בכל מיני מצבים בעייתיים. אלו הדפוסים שגרמו למטופל בעבר לחוות רגשות לא נעימים, לחשוב מחשבות לא רצויות, ולהגיב בצורה לא אדפטיבית.

במהלך הטיפול, המטופל רוכש כלים שיעזרו לו לזהות את הדפוסים, לאתגר אותם ולהחליפם בדפוסים אדפטיביים יותר בעתיד.

    ברמה הקוגניטיבית 

    במהלך הטיפול מושם דגש על כלים שעוזרים לזהות את תוכן המחשבות שעולות לפני ותוך כדי המצב הבעייתי. לאחר מכן הפרשנות שניתנה לאותו מצב בעייתי נבדקת מחדש יחד עם המטפל.

    במידה ומוצאים פרשנות לא בריאה אז נעשית עבודה משותפת כדי למצוא פרשנות יותר מבוססת, ואז מתרגלים את היכולת לפרש דברים אחרת בזמן אמת.

    אם קיימת התעסקות יתר בנושאים, תוך ניסיון מתמשך להגיע לתחושת וודאות, מקבלים תרגילים שנועדו לקצר את ההתעסקות בהם. אם הנטייה היא למחשבות שליליות מקבלים תרגילים שמטרתם לתרגל חשיבה מחזקת, חיובית ובריאה.

    ברמה הרגשית

    יכול להיות שקיים קושי להכיל רגשות לא נעימים, שבא לידי ביטוי בנטייה להימנע, לברוח, להתעצבן או להשתלט.

    במקרה כזה מקבלים תרגילים שמטרתם היא פיתוח הסבלנות הרגשית אל מול תחושות שליליות אלו, ופיתוח היכולת להכיל את אותם רגשות לא נעימים.

    לחלופין, ניתן דגש על חיזוק התנהגויות התורמות לתחושה חיובית, נעימה ומחזקת בחייו של המטופל.

    ברמה ההתנהגותית 

    ייתכן שקיימת נטייה להימנעות, בריחה, התעצבנות, שתלטנות, תוקפנות או חיפוש לא מרפה אחר וודאות.

    אם זה המצב אז ניתנים כלים המאפשרים להגיב בצורה יותר בריאה ומכילה באירוע או מצב בעייתי. כלים אלו ניתנים בצמוד לתרגילים רגיעה והרפיה, שגם אותם לומד המטופל.

    בדומה לנעשה בחדר כושר מתפתח אצל המטופל "שריר של סבלנות רגשית", חלה למידה של תגובות חדשות ואדפטיביות, והביטחון העצמי אל מול המצבים הבעייתיים מתחזק ועולה. ממש מדובר על תוכנית אימונים, אך כזאת שהדגש בה אינו פיזי אלא רגשי. התרגול, אגב, נעשה במרווחים שבין פגישה לפגישה.

    טיפול פסיכולוגי CBT

    טיפול CBT אצל ד"ר אוהד הרשקוביץ​

    ד"ר אוהד הרשקוביץ הוא פסיכולוג ומטפל CBT בעל ניסיון של למעלה מ-20 שנים בטיפול CBT.

    הוא מציע למטופליו את האפשרות לטיפול בקליניקה, לטיפול אונליין בזום או לטיפול עצמי באמצעות קורס CBT מקוון אותו פיתח.

    טיפול CBT באמצעות קורס אונליין

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא טיפול מובנה שעבר סטנדרטיזציה, ואצל מטפלים רבים הוא בעל פרוטוקול ברור החוזר על עצמו. מה שמאפשר ללמוד את הרעיונות ואת הכלים של טיפול CBT לבד – באמצעות ספרים של אנשי מקצוע המיועדים לטיפול עצמי, מתוך משאבים באינטרנט, ממאמרים ומסרטונים.

    קורסים שפותחו על ידי בכירים ומומחים בתחום ה-CBT, מאפשרים למטופל לקבל את אותם ההסברים שהיה מקבל בקליניקה מול מטפל, את אותם הכלים, אותם התרגילים ואת ההסבר על השימוש בכל תרגיל, מבלי לצאת מביתו. 

    כמו כן, מחקרים מוכיחים שטיפול עצמי באינטרנט יעיל במידה דומה לטיפול עם מטפל. 

    יתרונות טיפול CBT

    לטיפול קוגניטיבי התנהגותי יש מספר יתרונות יחסיים, שהופכים אותו לטיפול אפקטיבי יותר מטיפול דינאמי ומשיטות טיפול פסיכולוגיות אחרות:

    טיפול קצר מועד

    טיפולים פסיכולוגים כדוגמת טיפול פסיכואנליטי מסורתי, נוברים בעבר ובנבכי הנפש של המטופל ונמשכים, בדרך כלל, מספר שנים.

    לעומתם, טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול קצר מועד הנמשך כשלושה עד שישה חודשים (12-20 מפגשים ) בלבד.

    שיטת טיפול מובנית

    השיטה מבוססת על שלבים ברורים מראש, יש לה יעדים ברורים על ציר זמן מוגדר יחסית.

    כל זאת, כמובן, תחת בחינה מתמדת של ההשערות והיעדים, במטרה לוודא שהטיפול אכן מתנהל בכיוון ובקצב הנכונים.

    טיפול בשורש הבעיה

    על אף היותו קצר טווח, הטיפול אינו מתמקד בסימפטומים בלבד.

    המטפל מסייע למטופל לזהות את דפוסי המחשבה השליליים ולהחליפם. 

    כלומר, הטיפול מאתר ומסייע במיגור הגורמים לבעיה והסימפטומים הנלווים.

    כלים פרקטיים

    במהלך הטיפול מקבל המטופל כלים פרקטיים להתמודדות מעשית עם מחשבות שליליות ודפוסי התנהגות מעוותים, שפגעו בו בעבר.

    למשל, מטופל שסובל מחרדה חברתית ילמד תרגילי הרפיה וטכניקות להתמודדות עם דפוסי החשיבה שגורמים לו להימנע מאינטראקציה חברתית. וכלים להתמודדות עם סיטואציות חברתיות.

    תוצאות ארוכות טווח

    ההתמקדות בשורש הבעיה, הכלים היישומיים שהמטופל מקבל והטכניקות שמתרגל, יסייעו למטופל להתמודד בהצלחה עם סיטואציות או בעיות דומות בהן עלול להיתקל בעתיד.

    בנוסף, הישגי הטיפול יעניקו לו ביטחון עצמי, שיאפשר לו לשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות, גם בעתיד הרחוק יותר.

    אקטיביות המטופל

    בחלק ההתנהגותי של הטיפול נשלח המטופל הביתה עם "שיעורי בית" – מטלות שונות, אקטיביות או חשיבתיות, לביצוע בסביבתו הטבעית.

    עובדה זו מסייעת למטופל להפנים את הטיפול, לשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות, ליישם אותם הלכה למעשה בהתנהלותו היומיומית, ולהעריך במדויק את ההישגים שרכש.

    ניתן למדידה ולכימות

    יתרון בולט של טיפול CBT בהשוואה לטיפולים פסיכולוגים בכלל וטיפול דינאמי בפרט, הוא העובדה שניתן למדוד ולכמת את תוצאותיו.

    לדוגמה – בטיפול בחרדות ספציפיות (חרדה ממעלית, מעכבישים וכו’) אפשר לספור את הפעמים שהמטופל התמודד בפועל עם הסיטואציה המאיימת (העז להיכנס למעלית, לגעת בעכביש וכו’)

    יעילות טיפולית

    טיפול CBT הוא טיפול אפקטיבי, קצר מועד ומכוון מטרה.

    הוא נועד לשבור את מעגל הקסמים של מחשבות לקויות וטורדניות., שיוצרות התנהגות שאינה מקדמת את המטופל, ואף מונעת ממנו להתקדם בתחומי החיים השונים.

    למי טיפול סי בי טי יכול לסייע?

    טיפול CBT תכליתי וממוקד מהווה פתרון אידיאלי למגוון רחב של הפרעות נפשיות –  חרדה (חרדה מכוללת וחרדה מצבית), הפרעות שינה, הפרעות אכילה, פוסט טראומה, או סי די, התמודדות עם ביטחון עצמי נמוך ועוד.

    הוא גם יכול לסייע לאנשים שרוצים לפתור בעיה נקודתית שפוגעת להם באיכות החיים: להפטר מתכונה שלילית ולהחליפה באחרת, או לחזק את הביטחון העצמי.

    אצל אנשים שסובלים מחוסר בטחון, שהפנימו חוויות קשות שעברו כתחושה כללית של חוסר ערך או יכולת, יש נטייה לסבול מחוויה חוזרת ונשנית של תסריטים שליליים, חרדה גבוהה, תחושות גופניות לא נעימות ורצון להימנע ממצבים של חוסר שליטה או חוסר וודאות.

    לרוב, אנשים הסובלים מחוסר בטחון יסבלו גם מבעיות כגון חרדה (חרדה כללית, התקפי פאניקה), דיכאון, או רצון להיות בשליטה תמידית כדי לא לחוות את המצוקה (פוביה, OCD, פוסט-טראומה, הפרעות אכילה, וכו’). הטיפול בעל אחוזי ההצלחה הגבוהים ביותר למקרים אלו, הוא טיפול CBT. 

    רוצה טיפול CBT בלי להפגש עם פסיכולוג?

    קורס טיפול עצמי בשיטת CBT יתן לך את כל הכלים
    שמקבלים בטיפול, מבלי לצאת מהבית

    קורס CBT לטיפול עצמי
    דילוג לתוכן