לכולנו יצא להכיר קונטרול פריק. זה יכול להיות הבוס שמתערב בכל החלטה של עובד ומנהל, בן הזוג שתמיד עושים הכל בדרך שלו, או חבר קרוב ושתלטן שלא חוסך בביקורת ובשיפוטיות. גם בסרטים ובטלוויזיה נתקלנו בדמות של אותו "פריק קונטרול" שמנסה לשלוט בהכל ולא מוכן לקבל שום הצעה, פתרון או דרך שאינם שלו ובשליטתו. אז אמנם בהוליווד צוחקים על זה והביטוי אולי בסלנג, אבל התסמונת או דרך התנהלות הזו היא אמיתית מאוד.
מה זה קונטרול פריק?
קונטרול פריק או שליטת יתר אינו מונח שמופיע בספר ההגדרות הקליניות של הפסיכולוגים, אך הוא מתאר בעיה חומרה שמקשה על חייו של הסובל ממנה ועל חיי הסובבים אותו. אדם הסובל משליטת יתר, מנסה להכתיב כיצד כל דבר סביבו צריך להתנהל, לשלוט ולהשפיע הן על התהליכים והן על תוצאות התהליכים. במחיר של הוצאת אנרגיה רבה, תסכולים וחיכוכים מרובים עם האנשים עמם יש לו מערכות יחסים.
הוא מנסה לגרום לכל מי שסביבו לשנות ולהשתנות, בעוד הוא עצמו לא מוכן ובעיקר לא מסוגל לשנות שום דבר. הבעיה יכולה לבוא לכדי ביטוי בכל תחום של החיים – עבודה, זוגיות, עם עצמי, או בכמה תחומים יחד.
מה גורם לאדם לפתח נטייה לשליטת יתר?
יש אומרים שההתנהלות באמצעות שליטת יתר נובעת מרצון מודע או לא מודע של אדם להרגיש כוח, בשל מבנה אישיות, בשל חסכים שהיו לו כילד, טראומות שונות וכן הלאה. התערבויות אינסופיות בעבודתם של אחרים (שנראית לאדם עם שליטת יתר כהכרחית לחלוטין), אי יכולת לסמוך על אף אחד, התנשאות על אחרים – כל אלו נובעים מחששות של אדם מול עצמו והרבה מאוד מהפחד מהלא נודע ממנו נכווה בעבר כנראה.
שליטת יתר היא פיצוי על חוסר ביטחון עצמי. אין בן אדם עם בטחון עצמי מושלם, אבל כל אחד מאיתנו לומד בבית כיצד להתמודד עם חוסר הבטחון. ההורים שלנו מלמדים אותנו שיטות התמודדות עם חוסר בטחון ולמעשה מכתיבים האם בבגרותנו נתמודד בדרך של המנעות ובריחה או שתלטנות.
קונטרול פריק מאוים מהמחשבה על איבוד שליטה ולכן הוא קובע תרחישים שנמצאים בשליטתו ויכולים לתת לו שקט וחיזוק לתחושה החיובית. הוא נלחם לשמור על התרחישים שיצר לעצמו כיוון שבראיית העולם שלו, רק הם יכולים להבטיח לו את השקט.
איך מזהים קונטרול פריק?
7 סימנים שיעזרו לכם לזהות האם אתם או מישהו מסביבכם סובל משתלטנות יתר:
1. ביקורתיות ושיפוטיות כלפי אחרים
שליטת יתר מגיעה בד בבד עם שיפוטיות וביקורת. מכיוון שלקונטרול פריק יש דרך ברורה כיצד דברים צריכים להעשות, יש לו גם ביקורת על כל מי שיבחר בדרך חלופית. למרות שאף אחד לא בקש ממנו, הוא יציע "ביקורת בונה" ויטען שהוא מנסים לעזור כשלמעשה המטרה שלו היא לשנות את ההתנהגות של מי שמולו כך שתתאים לציפיות שלו.
2. העדר הבנה וחמלה לטעויות של אחרים
טעויות יוצרות פתח לחוסר שליטה ולכן קונטרול פריק יבדוק בציציות את כל מי שבחר במסלול שונה משלו בחיפוש אחר טעות. כשתמצא אחת, הוא ימהר להפנות אליה זרקור לתת לה משקל רב ולהשתמש בה כהוכחה שהדרך שנבחרה היתה טעות וכעת צריך לתקן את הנעשה.
3. קושי להודות בטעות ולהתנצל
בעוד שהוא תמיד שמח להצביע על טעויות של אחרים, הסובל משליטת יתר מתקשה להודות כשהוא עצמו עשה טעות. במקרה כזה הוא עשוי לחפש "שעיר לעזאזל" אפילו על שיישא במקומו את האשמה.
4. מיקרו-מנג'מנט וקושי לחלק אחריות
כשאתה מאמין שרק אתה יודע את הדרך הנכונה ואחרים טועים, קשה לך להאציל סמכות לאחרים ולחלק משימות. מנהל קונטרול פריק הוא מנהל ריכוזי שעושה הכל בעצמו. אם הוא נאלץ להעביר משימות הלאה הוא עושה מיקרו-מנג'מנט לכל משימה ומוודא שהכל מטופל לפי העדפותיו.
5. קושי להתפשר
יש דרך אחת נכונה – הדרך של הקונטרול פריק. מבחינתו או שמקשיבים לו או שטועים, ולא תתכן דרך שלישית שתתאים לכולם. יש לו קושי אדיר להתפשר ולהתגמש.
6. כעס ועצבנות
היומיום של חולה שליטה רווי בכעס ועצבים על אנשים שלא מקשיבים לו ובניסיונות אגרסיביים להשיג בחזרה את השליטה. הם יוצר סביבה רעילה במגוון דרכים: שתיקה פאסיבית אגרסיבית שיוצרת חוסר נוחות, תיאור תרחישי אימה כשמישהו בוחר בדרך שאינה הדרך שלו, הטחת ביקורת או חיפוש אקטיבי אחר טעויות.
מכיוון שהוא חש חוסר נוחות כל עוד לא נבחרה הדרך שלו, הוא יבטא את הכעס והעצבנות במגוון דרכים (מניפולציות, שתלטנות, אגרסיביות וכו') כדי לגרום לאחרים לשנות את בחירתם.
7. נטייה לפרפקציוניזם
לעיתים קרובות, אותו אדם גם יהיה פרפקציוניסט, שהוא מושג מקביל ומאוד דומה. בשני המקרים, האדם מגן על עצמו למעשה מהחולשות הפנימיות של עצמו ועוד יותר מהלא נודע.
מה ההבדל בין פרפקציוניזם לשליטת יתר?
פרפקציוניזם מבטא את שאיפתו של אדם למושלמות יתר. בעוד שהפרפקציוניסט מחפשת שלמות בכל דבר שהוא עושה, האדם עם שליטת יתר מחפש לשלוט בהכל. הרבה פעמים זה בא אמנם יחד כשתי תכונות משלימות, אולם לא בהכרח.
שאיפות לשליטת יתר או למושלמות יתר, לא חייבות להיות הפרעה אלא יותר פן באישיותו של אדם שדווקא עשוי להוביל לתוצאות טובות שמוּנעות משאפתנות וחריצות. ומתי זה הופך להפרעה? כאשר החתירה למצוינות הופכת לשאיפה לא מציאותית לשלמוּת, המשפיעה בצורה שלילית על איכות חייו של אדם. או כאשר הרצון לשלוט בהכל מותיר אדם בלתי מסופק, ממורמר, מסוכסך עם סביבתו ותחת מתחים כבדים בשל כל אלו.
הצורך לשליטת יתר ופרפקציוניזם הופכים להפרעה פתולוגית כאשר הם נהיים דפוס חיים שמנהל את האדם הסובל ממנו, והוא אינו יכול להשתחרר ממנו או לוותר עליו, גם כאשר אינו משרת אותו ואין בו צורך. במידה והאדם עם שליטת יתר אינו מצליח לשלוט בסביבתו או בתוצאות, והאדם הפרפקציוניסט לא משיג את התוצאה המושלמת אותה הוא רוצה, יגרום הדבר למצוקה עמוקה (ולרוב חסרת פרופורציות למציאות) ולהתעסקות מחשבתית קיצונית עד אובססיבית.
לאלו תופעות עלולה לגרום שליטת יתר ומדוע?
כמו שבפרפקציוניזם ישנו מרדף בלתי אפשרי ובלתי מציאותי אחר שלמות– כך גם בשליטת יתר. שהרי קשה מאוד לשלוט בכל מה שקורה סביב, קשה לשלוט באנשים אחרים כל הזמן, והכי קשה לשלוט בתוצאות של כל תהליך ותהליך סביבנו. הלחץ שנוצר אפוא סביב השאיפה הענקית והבלתי מושגת לשליטת טוטאלית בהכל, יכול להיות מאוד גדול ומכביד, ולגרום בסופו של דבר לפרוץ הפרעות נלוות.
שליטת יתר עלולה להוביל לחרדות שונות, להפרעות שינה והפרעות אכילה, דיכאונות, הפרעות OCD או במקרים חמורים אף להתקפי פאניקה או פוביות שונות, ועל כן רצוי להתייחס לנטייה שכזו בהקדם ולטפל בה, כדי להימנע מבעיות תפקודיות שבסופו של דבר משפיעות מאוד על איכות החיים.
טיפול CBT בנטייה לשליטת יתר
טיפול CBT, או בשמו המלא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, הינו טיפול קצר-טווח בשני רבדים: הרובד המחשבתי (קוגניטיבי) והרובד המעשי (התנהגותי).
במקרה של שליטת יתר, ברובד הראשון יעבוד מטפל עם האדם הסובל באופן אישי ופרטני כדי לזהות מהן המחשבות המניעות את השאיפה לשליטת יתר. ממה פוחד אדם שיקרה במידה ויאבד שליטה? מהם דפוסי המחשבה שיוצרים את המצוקה? הרעיון הוא כמובן באופן מובנה והדרגתי להחליף את המחשבות המזיקות במחשבות יעילות וחיוביות שיסייעו לאדם להתמודד ביתר הצלחה ובמינימום לחצים עם נטייתו לשליטת יתר.
ברובד ההתנהגותי, יקבל מטופל כלים להתמודד עם נטייתו לרצות לשלוט בהכל בפועל, בחיי היום יום. יזוהו דפוסי התנהגות שקשורים לנטייה לשליטת יתר, ואת אלו בדיוק ינסה המטופל באמצעות טכניקות שונות – לשבור ולהחליף בדפוסי התנהגות אחרים.
אולי יעניין אותך לקרוא גם על:
צורך בשליטה – כיצד מתגברים עליו בצורה נכונה?
הצורך להיות בשליטה על חיינו, הינו צורך טבעי, אבל כשאנו מרגישים צורך גם לשלוט על האנשים מסביבנו ולכפות עליהם, פעם אחר פעם את דעתנו, אזי מדובר בהפרעה נפשית, שדורשת התערבות טיפולית.
טיפול עצמי בשיטת טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)
טיפול עצמי בשיטת CBT הוא שיטת טיפול פסיכולוגי אונליין המאפשרת לאנשים ללמוד כלי סי בי טי לשימוש עצמי מהמחשב או הנייד הביתי, ולהחלפת התנהגות והרגלים מזיקים בהרגלים בריאים יותר. מי יכול להרוויח מכך והאם היא מתאימה לך?
“בריא בראש” עם דר’ אוהד: הצורך בוודאות [וידאו]
בפודקאסט “בריא בראש” — דר’ אוהד מדבר על הקושי להתמודד עם אי-וודאות האם קשה לך להתמודד עם אי-וודאות?האם יש לך צורך להשיג וודאות, שליטה, או
שאלון פרפקציוניזם
רוצה לבדוק עד כמה אתה פרפקציוניסט? ענה על שאלון פרפקציוניזם הכולל 10 שאלות לבדיקת סימפטומים הקשורים לצורך מוגזם במושלמות ושליטה וקבל תשובה. שאלון אבחון עצמי