חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

חרדות: סיבות, סימפטומים ודרכי טיפול בחרדה

מהי חרדה?

חרדה היא תגובה טבעית של הגוף שנועדה לעזור לך לתפקד במצבי קיצון. אצל אנשים עם הפרעת חרדה היא משקפת הקצנה של פחד לגיטימי ואבולוציוני שקיים בכל אדם, עד כדי שיבוש אורח החיים והתפקוד היומיומי.

חרדות מלוות בדרך כלל בהימנעות: כדי לא לעורר את הפחד הקיצוני והלא רציונאלי, ננסה להמנע מהתמודדות עם הסיטואציה, הגורם או החפץ הגורמים לפחד. 

אחד המאפיינים המרכזיים של חרדה הוא סימפטומים עקביים ומשתקים של כגון מתח בשרירים, בעיות עיכול, קשיי נשימה, עייפות ועוד. 

 

חרדה היא אחת הבעיות השכיחות ביותר בתחום של בריאות הנפש, הפוגעת בכל שכבות האוכלוסייה.

על פי מחקר של אגף בריאות הנפש של משרד הבריאות, עולה כי 5-10% מהאוכלוסייה סובלים מהפרעות חרדה בעוצמה כזו או אחרת. חרדה מתלווה להפרעות נוספות בשכיחות גבוהה. 

מחקר אחר על תחלואה נלווית גילה כי 48.6% מהחולים שמאובחנים כבעלי דיכאון מג’ורי סובלים גם מהפרעת חרדה אחת לכל הפחות. רק ל-34.8% מביניהם לא היו הפרעות נפשיות נוספות.   

סימפטומים של חרדות

גורמים לחרדה

איך מתפתחת חרדה?

הפרעת חרדה היא לא משהו גנטי שנולדת איתו, אלא לחלוטין מצב שהוא בר שינוי ובר טיפול. במקרים רבים התפתחות ההפרעה מצויה כבר בגילאים צעירים מאוד, בילדותינו. בבית. אם גדלת עם הורה או זוג הורים שכל הזמן היה חרד ואפשר היה לחוש את הדאגות שלו בכל מקום ובכל זמן, יכול הדבר להשפיע על חייך הבוגרים ולהוות פתח לפתח חרדות משל עצמך.

  • הורה דאגן וחרד שמתקשה לסמוך אל הילד, מעביר לילד את המסר שבזמן ספק או אי וודאות אין ביכולתו לסמוך על ההיגיון של עצמו.
  • הילד שומע כל הזמן כמה הוא חלש מול העולם המסוכן, כמה דברים רעים יכולים לקרות ועד כמה אין לו יכולת להתמודד מולם. ההורים לא מפסיקים להתריע: “תיזהר! תיזהר!” אז הוא נזהר כל הזמן, מכל דבר, ללא הפסקה.

מצד אחד, אותו אדם גדל כל הזמן לחפש דרכים לחמוק מהסכנה, להזהר ולנסות לשלוט במצב. מצד שני, כאשר הוא מטיל ספק ביכולתו להתמודד הוא מתמלא בחרדה ובדאגות מפני תרחישים איומים וקטסטרופליים שעתידים לבוא. המחשבות הללו מקבלות חיים משל עצמן ולא מאפשרות לחשוב על שום דבר אחר. 

מכאן הדרך לעולם של חרדות ומחשבות טורדניות קצרה, כי בעולם יש המון אי ודאות ושאלות “מה אם” ו”מה יהיה” שכולנו נאלצים להתמודד איתן, אבל בעולם של אותו הילד שגדל, זהו מצב בלתי נסבל שמביא אסון.  זוהי אמונת היסוד הקשה שיושבת בבסיסה של הפרעת החרדה.

השיעור הראשון של קורס טיפול עצמי בחרדה מסביר כיצד היכולת שלנו כילדים ללמוד להתמודד עם הפחדים שלנו משפיעה על הסיכוי שנפתח הפרעת חרדה. אם מסקרן אותך להבין יותר על כך, הוא זמין לך לצפייה בחינם לאחר הרשמה קצרה.  

מה ההשלכות של חרדה?

סימפטומים נפוצים של חרדות

איך יודעים שזו חרדה?

הפרעות חרדה למיניהן כוללות מחשבות טורדניות או שליליות על עצמך או העולם, סמפטומים גופניים לא נעימים ואפילו כואבים, התנהגויות של בריחה או הימנעות שפוגעת בתפקוד, ותחושות רגשיות שמגיעות לעוצמה ותדירות לא נורמטיבית. ככל שהחרדה מתמשכת כך מרגיש כאילו הכוחות שלך נגמרים והמוטיבציה וחשק בחיים יורדים.

המשותף לכל הפרעות החרדה הוא הפחד המשתק והבלתי רציונאלי, הגורם להימנעות מהסיטואציות שמעלות את החרדה. מעגל ההימנעות והתסמינים הפיזיים הנלווים לחרדה, פוגמים באופן משמעותי באורח החיים ובתפקוד היומיומי התקין. יש לא מעט סימפטומים של חרדה, וניתן לחלק אותם ל-5 צירים. עם זאת, חשוב לדעת כי תסמיני חרדה יכולים להשתנות בין אדם לאדם וייתכן שחלק מהסימפטומים שכתובים כאן לא יופיעו אצלך.

תסמינים מחשבתיים

תסמינים רגשיים

תסמינים התנהגותיים

תסמינים פיזיים

פגיעה בתפקוד

האם אפשר לאבחן לבד חרדה? ​

רק מומחה לבריאות הנפש יכול לאבחן באופן חד משמעי בעיות נפשיות.

אבל אם יש לך חשד לגבי המצב הרגשי שלך או זיהית אצלך חלק מהסימפטומים של חרדה, השאלון שנכתב ע”י ד”ר הרשקוביץ ובודק את הסימפטומים הנפוצים של חרדות, יאפשר לך לקבל מושג לגבי חומרת הבעיה והצורך שלך בטיפול.

הפרעות חרדה נוספות

התקף חרדה (התקף פאניקה)

התקף חרדה או התקף פאניקה הוא פרק זמן של לפחות עשר דקות שבו חווה אדם רגעים ארוכים של אימה קשה ופחד עמוק לחייו לרוב ללא שום סיבה הגיונית נראית לעין.

במידה ואדם סובל מהתקפי חרדה שוב ושוב, הוא ישתייך למה שמכונה הפרעת פאניקה. אולם ייתכן כי יתרחש מקרה של התקף בודד.

התקפי הפאניקה מלווים בתסמינים פיזיים קשים: הפרעות בקצב הלב, הפרעות נשימה, יובש בפה, רעידות בלתי רצוניות, הזעת יתר, לחצים בחזה, הפרעות במערכת העיכול, פחד אי רציונאלי ותמידי ממוות וכו’.

חרדה חברתית

חרדה חברתית מאופיינת כפחד קיצוני ולא רציונאלי ממצבים של ביקורת או דחייה על ידי אנשים אחרים.

מדובר בחרדה עמוקה מפני דחייה על ידי החברה או מקבלת ביקורת כלשהי המובילה לתגובות קיצוניות אצל מי שסובל ממנה ולפגיעה מורגשת בתפקוד היומיומי.

אנשים הסובלים מחרדה חברתית מפחדים ליצור אינטראקציה עם אנשים ונמנעים מחשיפה חברתית. התופעה פוגעת באיכות החיים ובתפקוד היומיומי, ולעיתים קרובות גם גורמת לדיכאון נפשי.

פוביה ספציפית

פוביה היא מצב של פחד קיצוני, מוגזם ולא רציונלי מאובייקט או מסיטואציה שאינם מסוכנים בדרך כלל. מדובר בהפרעה שכיחה מאד.

האדם שסובל מפוביה עלול לשבש את חייו ולנקוט באקטים של המנעות והתרחקות כדי למנוע היתקלות עם מושא הפוביה. 

התסמינים הפיזיים של פוביה מזכירים התקף חרדה מבחינת החוויה של מצוקה נפשית, התסמינים גופניים שיוצרים אשליה של סכנת מוות והפגיעה באיכות חייו של הסובל מהפוביה במקרה שהיא אינה מטופלת.

עוד בנושא: פוביה והטיפול בה

GAD - הפרעת חרדה מוכללת

הפרעת חרדה כללית (General Anxiety Disorder או בקיצור GAD) נחשבת לבעיה נפשית נפוצה. על פי נתונים סטטיסטיים, בין ארבעה לשמונה אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים ממנה.

המאפיין העיקרי שלה הוא עיסוק מתמיד במחשבות טורדניות (המעלות את מפלס המתח והחרדה) ברוב שעות היום, ללא קשר לאירוע ממשי ובאופן כרוני לאורך זמן (מספר חודשים לפחות).

התסמינים הפיזיים, הנלווים להפרעת חרדה כללית הם: עייפות, קשיי ריכוז, חולשה, עצבנות והפרעות שינה. 

OCD - הפרעה טורדנית כפייתית

הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) היא הפרעה שבמסגרתה מחשבות טורדניות גורמות לאדם לתחושת חרדה ומתח.

כדי להרגיע את המחשבות, הסובל מ-OCD מבצע באופן חזרתי ואובססיבי טקסים (=קומפולסיות) שנועדו להפסיק את המחשבות ו”להבטיח” שהכל יהיה בסדר. 

תהליך זה גוזל זמן רב מיומו של הסובל מ-OCD, על מצב שידוע לו שאינו הגיוני, אך אין ביכולתו להפסיקו. OCD יוצר עומס רגשי של חרדות ופחדים, דיכאון, גועל, בושה ואשמה ועוד.   

עוד בנושא:  OCD והטיפול בו

PTSD - הפרעת פוסט טראומה

הפרעת פוסט טראומה (PTSD) נוצרת לאחר שאדם עבר אירוע טראומטי כלשהו שאינו מסתדר עם ראיית העולם שלו.

החוויה הרגשית והפיזית הקשה שנחוותה באותו אירוע נשארת איתו גם לאחר שהמאורע עצמו הסתיים וחוזרת אליו במלוא העוצמה כתוצאה מטריגרים שונים. 

הפרעת פוסט טראומה חולקת סימפטומים רבים עם הפרעת חרדה, וכמו שאר ההפרעות במשפחה היא יוצרת מצוקה גדולה ופוגעת משמעותית בשגרת חייו ובאיכות חייו של הסובל ממנה.   

עוד בנושא: PTSD וטיפול בו

איזה סוגי טיפול בחרדה קיימים?

קיימות אפשרויות שונות עבור טיפול בחרדות הכוללות טיפול פסיכולוגי דינמי (פסיכואנליטי), טיפול CBT, או טיפול תרופתי. מחקרים מצאו כי מטופלים שעברו טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT) חוו את השיפור המשמעותי ביותר מבין השלושה. להשוואה בין שיטות טיפול בחרדות

היום, יודעים שניתן לטפל בהפרעות חרדה בזמן קצר באמצעות טיפול שמתייחס לדפוסי חשיבה והתנהגות הגורמים לרמות גבוהות של חרדה. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מפתח אצל המטופל כלים לזהות ולשנות דפוסים לא בריאים בזמן אמת על מנת להוריד את רמות החרדה. הטיפול מיועד לכל הספקטרום של חרדה, כולל פוביות (כמו פחד מנהיגה), חרדה חברתית (כולל פחד קהל), התקפי פאניקה, OCD, פוסט-טראומה, הפרעות אכילה, ועוד.

איך טיפול CBT לחרדה עובד?

במרכזו של טיפול CBT שנחשב ליעיל ביותר, עומדת ההתייחסות לשני רבדים: המחשבתי וההתנהגותי. 

טיפול בסימפטומים – איך לעצור מחשבות חרדה ודאגנות יתר:

הכלת תחושת החרדה: מכיוון שהסימפטומים המחשבתיים נולדים מתוך תחושה עמוקה של אי ודאות, חוסר שליטה, דימוי עצמי נמוך ופחד גדול מתוצאות שונות של סיטואציה ומפני קטסטרופה. נרצה תחילה ללמוד כיצד להכיל את התחושות הקשות של החרדה ולשים להן גבולות כדי להתמודד איתן יותר טוב.

שיטת החשיפות: מתודיקת טיפול קלאסית הנפוצה בעולם והמוכחת בהצלחתה בטיפול בהפרעות שונות נקראת שיטת החשיפות (Exposure Response Prevention – ERP). חשיפה היא תהליך הדרגתי ומבוקר לפי יכולתך ורמת המוכנות שלך, שמטרתו חשיפה איטית למצבים שמעוררים אצלך חרדה ומניעים את העיסוק המחשבתי המוגבר והמשתק.

מה נלמד בזמן חשיפה? 

  • הדבר הכי חשוב שלומדים זה ההבנה שגם כשלא נכנסים למצב של התעסקות מוגברת במחשבות “מה יהיה” אלא נותנים לדברים להיות נוכחים רגע – רגש החרדה נרגע ויורד עם הזמן מעצמו.

  • לא פחות חשוב, לומדים כי רגש החרדה לא מסוכן באמת ולא מסכן חיים. לא באמת קיימת סכנה כלשהיא.

  • למידה נוספת היא כי יש בכלל אופציה שלא להקשיב לרגש ולא לתת לו לנהל אותך. אין חובה לציית לרגש באופן אוטומטי.

 

כל התהליך מזכיר ילד שמפחד לישון בחושך. אם הוא בורח מהחדר לחדר ההורים – באותו רגע הוא נרגע אך הוא לא לומד דבר על החושך – שיישאר מפחיד. לא תהיה פה התמודדות אלא פתרון זמני בלבד לפחד מהחושך. אך אם יחזור הילד לחדר וינסה להירדם – לבסוף הוא אכן יצליח ויגלה שאין באמת סכנה והרגש של הפחד עבר. זהו במילים אחרות תהליך של הקניית הרגלים לשם הסתגלות רגשית למצב חרדה.

במהלך טיפול תתבצע חשיפה למצב מעורר חרדה כלשהו ויינתנו משימות שמטרתן התמודדות עם הסיטואציה. לדוגמא – בזמן אמת בו החרדה מתעוררת, מקבלים מטלה: לנסות לחשוב בצורה רציונאלית מה באמת יכול לקרות, להעלות תרחישים אפשריים.

במסגרת הטיפול נלמד לערוך בדיקה רציונאלית שמטרתה בסופו של דבר למנוע תגובה מוקצנת לסיטואציה והחזרת תחושת הרגיעה. בסופו של דבר, הרעיון ללמד אותך לסמוך על עצמך ועל היכולת שלך להתמודד עם מה שיבוא באותו רגע, אפילו אם לא ידוע מראש מה יקרה. ולהכיל את אי הודאות והלא נודע.

טיפול באמונות יסוד:

אותם סימפטומים ידועים לשמצה של הפרעת חרדה למעשה נובעים מאמונות פנימיות מאוד עמוקות שלפיהן “אני לא יכול לסמוך על ההיגיון של עצמי אם אני לא 100% בטוח. משהו פגום בהיגיון שלי. איני יכול לסמוך על המחשבות שלי” (לכן אני דואג וחושב באופן אובססיבי על מה שעלול להיות, מה שעלול לקרות). על כן החלק השני של הטיפול יתייחס לרובד הזה, האמונות הפנימיות ותהליכי המחשבה העמוקים.

  • בשביל לטפל באמונות היסוד שמשמנות את הגלגלים בכל תהליך החרדה, יש להתייחס למחשבות עצמן: איך מזהים כשנכנסים לדאגנות יתר, או מחשבות חרדתיות? ברגע שמבינים שאנחנו בעיצומו של תהליך חרדתי, הטיפול יקנה כלים לאתגר את המחשבות הללו בזמן אמת. הרעיון הוא להחליף את המחשבות, לעצור אותן, ליצור הפוגה מהן, להרפות ולהירגע. בטיפול מקבלים טכניקות וכלים פרקטיים וברי יישום מיידי.

  • בנוסף, מתבצעת למידה איך לחזק את הביטחון האישי שלך במקומות שבהן הוא נפגע. אם למדת כל חייך שאת לא מספיק חזקה – נבדקת התפיסה הזו מחדש, האם היא נכונה באמת? האם היתה נכונה אי פעם?… שנית, עושים בדיקה רציונאלית מול סיטואציות מעוררות קושי – כמה העולם באמת כזה מסוכן שאי אפשר להרפות מדאגנות היתר. ככל שאמונות היסוד נבחנות ומוטלות בספק – יש אפשרות למצוא מחדש גם את הכוחות הפנימיים להתמודדות עם הדברים. בסופו של יום, לומדים להתחיל לסמוך על עצמך יותר ולהרפות מרגשות החרדה ומהצורך לפתור אי-ודאות בחייך. הלמידה מאפשרת להתמודד בהצלחה עם פחדים גם במצב בו אין לך שליטה במה שקורה ויקרה.

  • הטיפול מאפשר ללמוד ולהעריך מחדש את היכולות להתמודד, לבחון כמה באמת חשובה לו האמונה שהוא לא יכול להתמודד. הטיפול ישפוך אור על כך שהכלים, הידע והכוחות היו שם בפנים כל הזמן וצריך לזהות אותם ולמנף. אם אני יכול להתמודד עם כל דבר שיגיע, אזי המצב לא יתדרדר לכדי קטסטרופה שזהו הפחד הראשוני הגדול ביותר.

 

טיפול CBT הוא טיפול קצר (3-6 חודשים), יעיל, ממוקד ומכוון מטרה. ד”ר אוהד הרשקוביץ מציע טיפול CBT לסובלים מהפרעות החרדה ופיתח קורס אינטרנטי לטיפול עצמי בשיטת CBT להתמודדות עם חרדות.  

מטופלים שעברו טיפול בחרדה אצל ד"ר אוהד מספרים:

הטיפול השפיע על חיי ונתן לי כלים לדעת שהכל בר טיפול

הגעתי לטיפול לאחר בעיות של חרדה כללית אשר לוותה בתחושות גופניות לא נעימות כמו דופק מואץ הזעה וכדומה.

טיפול CBT נתן לי כלים מעשיים כדי להבין שהתופעות הפיזיולוגיות ניתנות לשליטה והפחתה. בנוסף קיבלתי כלים כדי להיאבק במחשבות שליליות ופסימיות, וכן כדי לקבל חוזקות על תכונות שיכולות לכוון אותי למחשבות חיוביות. כמו כן, הטיפול עזר בהעלאת הבטחון העצמי שלי.

הטיפול השפיע על חיי המון, הקל עליי בכל המישורים של החיים ונתן לי כלים להתמודד ולדעת ולהבין שהכל בר טיפול. כמו כן, קיבלתי נק’ לעבוד עליהן במהלך השבוע בין פגישה לפגישה.

אנונימי

הגעתי למצב של אפס התקפי חרדה

הטיפול בחרדות עזר לי מאד. הגעתי למצב של אפס התקפי חרדה וקיבלתי כלים להתמודדות עם המחשבות שהופכות לתחושות.

ברגע שתרגלתי את השעורים הגעתי למצב שאני מסוגלת להשתלט על התחושות וזה נתן לי להרגיש בטחון. למדתי שברגע שיש לי את הכלים אני מסוגלת להתמודד עם הכל בחיים!

התוצאות מדברות בעד עצמן !!!!!!!

אנונימית

למדתי דברים עמוקים וכלים להתמודדות עם קשיים וחרדות

באתי בגלל התקפי חרדה שגרמו לי לקשיי נשימה שהפחידו אותי והציקו לי מאוד. לא רק שהסימפטום נעלם תוך כמה פגישות אלא למדתי דברים עמוקים וכלים להתמודדות עם קשיים וחרדות.
 
למדתי שאין לסמוך על תחושות החרדה ואפשר להפריך בקלות את המחשבה שהמצב מסוכן ומצריך “fight or flight”. למדתי שגם אם התחושה לא תעלם היא לא באמת מסוכנת, ודווקא כאשר לא נמנעים מחשיפה, החרדה תדעך.
 
אני רוצה להודות על הטיפול המעולה ששיפר את איכות חיי במובנים רבים, ולהמליץ עליו לכל מי שלא רוצה שתחושת פחד תשלוט בחייו. 

אנונימית

החיים שלי השתנו לטובה ואיכותם עלתה פלאים

הגעתי לטיפול cbt עקב התקפי חרדה חוזרים וחרדה חברתית.

תוך קורס מצומצם ד”ר אוהד הצליח לגרום לי לחשב את המסלול שלי מחדש, לראות את עצמי כאדם בעל ערך, לחשוב בצורה בריאה ומודעת ולהיות פחות מושפעת מהלחץ, לימד אותי כלים מדהימים שכל כך עזרו לי להתגבר על החרדה ופחדים, לעלות את הבטחון העצמי ולהקטין את הלחץ בכל תחומי החיים.

החיים שלי השתנו לטובה ואיכותם עלתה פלאים ותודה ענקית על כך!

מירה

רוצה להתגבר לבד על חרדות?

קורס טיפול עצמי בשיטת CBT יתן לך את כל הכלים
להתמודדות עם חרדות ויחזיר לך את השליטה בחייך

קורס CBT לטיפול עצמי
דילוג לתוכן