חרדת טיסה
חרדת טיסה ידועה גם בתור פחד מטיסות, פוביה מטיסות או אירופוביה. חרדה ספציפית זו שייכת למשפחת הפוביות הקשורות לאירועים או מצבים ספציפיים (טיסה, נסיעה במנהרות, הימצאות במעלית ועוד). היא מתבטאת בפחד חריג ובלתי רציונלי מלטוס או משהייה במטוס.
עד כמה חרדת טיסה היא עניין נפוץ?
רובנו עלולים להרגיש מתח ואי נוחות בעקבות חווית הטיסה. אבל על פי מחקרים שבוצעו בתחום, כ10%-40% אחוז מהאוכלוסייה סובלים מחרדות טיסה במידה רבה כל כך, שעבורם הטיסה מהווה חוויה של "פחד מוות", הגורמת לגוף להיכנס למצב של "שיתוק" או "קיפאון".
מדובר במצב קיצוני של חרדה המוביל למצוקה רגשית קשה (התקף פאניקה לפני ובמהלך הטיסה) ולבעיית תפקוד משמעותית (סירוב לטוס לצרכי עבודה, מפגשים משפחתיים וכו').
עוד בנושא: חרדת חופשות
מתי חרדה מטיסות תוגדר בתור פוביה?
פוביה היא פחד עוצמתי אצל אדם ממצב כלשהו או חפץ כלשהו, כאילו הם מציבים אותו בסכנת חיים. במקרה של פחד קיצוני מטיסות, אותו אדם הסובל מפוביה יהיה עסוק במחשבתו ובמעשיו בהימנעות מטיסות עד כמה שיוכל.
ישנם אנשים שלא טסים כל חייהם לשום מקום – לא לחופשות, לא לנסיעות עבודה – העיקר לא לעמוד מפני הסיטואציה שאותם מפחידה מכל. באופן טבעי עובדה שכזו עלולה לפגוע באורך חיים תקין בין אם בחיים האישיים או בחיים המקצועיים.
לפעמים פחד מטיסות הינו פועל יוצא אצל אנשים המפחדים ממקומות סגורים (קלאוסטרופוביה) אולם לרוב מדובר באנשים שמפחדים באופן פרטני מכל מה שקשור לעליה על מטוס וכמובן הטיסה עצמה.
למה פוביה מטיסות היא פחד שאינו רציונאלי?
טיסה יכולה במצבים מסוימים להיות מסוכנת, שכן מדובר בהימצאות באוויר בגובה רב. אולם, כאשר מדברים על אחוזי סכנה ועד כמה באמת טיסה הינה פעולה מסכנת חיים, ניתן להבין כי לא מדובר בפחד הגיוני. אחוז הנפגעים בתאונות טיסה כאלו או אחרות הינו מזערי באופן יחסי. טיסה נחשבת לדרך תעבורה בין הבטוחים ביותר שיש.
גורמים
מהם הגורמים לחרדת טיסה?
מחקרים מלמדים כי המחלה נגרמת בדרך כלל משילוב של מספר גורמים:
טראומות עבר
חוויה שלילית מטיסות קודמות (כיסי אוויר, סערות או חלילה, תאונות אוויריות) גורמת לטראומה ולחרדה מהתנסות חוזרת.
אירועי טרור אוויריים
אירועי טרור אוויריים, כדוגמת אירוע הטרור של ה- 11.9, חטיפות מטוסים או פיגועים במטוסים יוצרים ומגבירים חרדה בקרב אנשים רבים בארץ ובעולם.
השפעות סביבתיות
חרדת הטיסה עלולה להתפתח, עוד מתקופת הילדות, כתוצאה מהפנמת הפחד של הסביבה הקרובה (בדרך כלל הורים).
לעיתים קרובות חרדת טיסה היא חלק מבעיה פסיכולוגית או פחד אחר:
קלסטרופוביה
פחד מטיסה יכול להיות גם חלק מהפרעת קלסטרופוביה, שהינה פחד ממקומות סגורים. אנשים אלו יחששו מלשהות במטוס, בשל היותו מקום סגור. כמו כן, חרדת הטיסות יכולה לנבוע מאגורפוביה (פחד ממרחבים פתוחים וממקומות הומי אדם)
פחד מטביעה
ישנם אנשים שהפחד שלהם מטיסה נובע בעצם מהפחד מהתרסקות, ומהחשש לטביעה אל תוך מימי האוקיינוס.
חוסר שליטה
לעיתים חרדת הטיסה נובעת מהמשמעות של היעדר שליטה במטוס (התחושה שאם הם היו מטיסים את המטוס, השליטה הייתה חוזרת אליהם והם לא היו מפחדים).
סימפטומים
מה התסמינים של חרדת טיסות?
הסימפטומים של פוביה זו דומים לסימפטומים של חרדות בכלל. מדובר בתסמינים פיזיים לצד תסמינים נפשיים המופיעים כאשר אדם נמצא בקרבת מה שמפחיד אותו כל כך, לרוב הפחד מעליה למטוס, הפחד במהלך המראה או בנחיתה ולפעמים רק הקרבה לשדה תעופה עלולה לגרות את החרדה.
מבחינה פיזית, הוא מתבטא בתסמינים הבאים: רעידות בגוף, דופק מואץ, כאבי ראש, בעיות במערכת העיכול. זה יכול להיות נשימה מואצת או דפיקות לב ועלייה בלחץ הדם, חולשה או סחרחורות, הזעת יתר, כאב בטן, בחילה והקאות וכדומה. יש אנשים שחווים צורך עז ללכת לשירותים (תחושת שלפוחית שתן מלאה).
ישנם גם תסמינים פסיכולוגיים במצב של חרדת טיסה כמו מתח מורט עצבים, מחשבות מודאגות והתעסקות בדאגות ופחדים מפני אסונות, היאחזות באנשים בקרבה הפיזית או בחפצים (במיוחד אמצעי בטיחות כמו חגורה). מבחינה פסיכולוגית, החרדה מאופיינת גם במחשבות שליליות אובססיביות, תחושת חוסר שליטה נקודתי ומוכלל, חוסר אונים.
האדם הסובל למעשה נמצא במצב דריכות פיזית כאילו הוא מתמודד עם סכנת חיים של ממש – משהו שמאיים על בטחונו ברמה קיצונית, אפילו שאין מימד רציונאלי לכך באותה עת. הפחדים יכולים לפעמים להגיע עד כדי התקף חרדה של ממש על כל עוצמתו, שלפעמים אפילו תרופות הרגעה שונות לא יכולות לסייע באופן אפקטיבי בשל עוצמת החרדה באותו רגע.
איך מתגברים על פחד מטיסות?
מעגל הקסמים של הפוביה ואיך נחלצים ממנו
כדי להיחלץ ממלתעות הפוביה ולנטרל חרדת טיסה, חשוב להבין למה זה קורה:
מצבים מלחיצים: רוב האנשים חווים חרדה במצבים של חוסר שליטה, אי ודאות, שהות בגובה רב או במקומות קטנים וסגורים. אך עם הזמן, הלחץ הטבעי דועך והאדם מתרגל שלא קרה כלום והכל בסדר. לעומתם, אלה שסובלים מחרדת טיסות – החרדה משתלטת עליהם לחלוטין.
יכולת הכלה: כשלומדים להכיל את הלחץ – מאפשרים לו לדעוך. אבל הסובלים מפחד טיסה הם אנשים שנבהלים מהביטויים השונים של הלחץ:
- נבהלים מהמחשבות שחולפות בראשם ('המטוס יקרוס', 'ההמראה תיכשל').
- נחרדים מתחושות גופניות הבלתי-נעימות בגוף (צמרמורת, נוקשות, כאבי ראש) ומחוסר היכולת לעצור אותן.
- מבועתים מהדחף לברוח ולהימלט (במיוחד כשאי אפשר לעשות זאת).
- מבוהלים מעצם העובדה שסובביהם ישימו לב כמה הם לחוצים/רועדים, במיוחד אלה שחשוב להם שיראו אותם כחזקים שאדישים לפאניקה.
- עסוקים בניסיונות להילחם ברגשות הצפים, לפתור את הבעייתיות שלהם או להימנע מלהרגיש אותם, כשבסופו של דבר הפעולות הללו רק מעצימות את הרגש עוד יותר.
כך נוצר מעגל קסמים: הלחץ גורם לבהלה שגורמת ללחץ נוסף שמעצים את הבעתה.
ומה באמת הפתרון? מה אפשר לעשות מול תחושות שמאיימות להטביע אותך בתוכן?
מה שצריך לעשות הוא כל כך פשוט, שרוב האנשים לא מצליחים לבצע זאת: לאפשר לרגשות לעבור. לתת לפחדים לעלות. להניח לתרחישי הזוועה לרוץ בראש בחופשיות. להסכים להרגיש צמרמורת או נוקשות או תחושה של בטן מתהפכת.
כמה שיטות להתגברות על פחד מטיסות
תן לפחד שם – מכיר את האמרה שהכרה בבעיה היא מחצית הדרך לפתרון? היא נכונה גם כאן. כדי להיות מסוגל להתמודד עם החרדה עליך להגדיר אותה, וגם להבין מה בדיוק מעורר בך את הפחד. האם מדובר בפחדים שכיחים או שמא מדובר בחרדות עמוקות יותר שמצריכות טיפול בחרדות?
אסוף מידע – קרא מידע על מטוסים, על תנודות ורעשים טבעיים של המטוס, על אמצעי הבטיחות הננקטים במטוס. בקיצור – הפוך את המחשבות הקטסטרופליות שמזינות את החרדה, לכאלה המבוססות על ידע ועובדות.
הסח את דעתך – במקום להתמקד בקולות המנוע או בתנודות המטוס והמהמורות בדרך, נסה להעביר את הזמן באמצעות ספר שכבר התחלת ותוכל לצלול לתוכו בקלות, סרט, שיחות עם הנוסעים – כל דבר שיסיט את המיקוד מהמחשבות החרדתיות.
המנע מאלכוהול וקפאין – אל תנסה לברוח לאלכוהול. הם עלולים לייבש את הגוף ולהקשות עליו להתמודד עם תנאי הטיסה. כדאי להעדיף ארוחה קלה ומים לפני הטיסה וחטיפים או פירות במהלכה.
תטוס! – הימנעות מטיסות מנציחה את החרדה ואף עלולה להגביר אותו. תתמודד, תטוס, אבל עשה זאת בהדרגה – התחל בטיסות קצרות ליעדים קרובים והמשך בהדרגה.
תרגילי הרפיה – ישנן טכניקות פשוטות שעשויות להפחית את הפחד ולעזור לשלוט בהתקפי חרדה במהלך הטיסה – תרגילי נשימה, כיווץ והרפיה של השרירים או תרגילי דמיון מודרך.
אם ניסית להתמודד בעצמך ללא הצלחה, או אם אתה סובל מחרדת טיסה קיצונית, מומלץ בהחלט לפנות לטיפול בחרדות. טיפול קצר מועד, המבוסס על הגישה הקוגניטיבית- התנהגותית, הוכח כיעיל מאוד בהתמודדות עם חרדת טיסות.
טיפול CBT לחרדת טיסה
טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוכח מבחינה מחקרית ככלי יעיל ביותר לטיפול בחרדות בכלל ובחרדת טיסה בפרט.
המטרה היא לשנות את דפוסי החשיבה, הקשורים לבעיה ולחשוף את המטופל, בהדרגה, למצבים מעוררי חרדה, על מנת שילמד להתמודד איתם ולהתגבר עליהם בטווח המיידי והרחוק יותר.
הטיפול מתחלק לשני שלבים חשובים, המשלימים זה את זה:
- טיפול קוגניטיבי – הטיפול הקוגניטיבי מתמקד בזיהוי המחשבות והרגשות השליליים, שמעוררים את החרדה מטיסות ("טיסה היא דבר מסוכן מאוד", "בטוח יקרה לי משהו בטיסה" ועוד) ובהחלפתם במחשבות רציונאליות ותואמות את המציאות.
- טיפול התנהגותי – טיפול התנהגותי נועד לחשוף את המטופל, בהדרגה (בהתאם ליכולות ולקצב האישי שלו) למצבים מעוררי חרדה, תוך כדי רכישת טכניקות יישומיות להתמודדות עם מצבים מאתגרים. כך, בהתחלה יתבקש המטופל לצפות בתמונות של מטוסים או בסרטים, לשהות בשדה תעופה, עד שיוכל להתמודד בפועל עם טיסות אמיתיות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי להתמודדות עם חרדת טיסה, הינו טיפול קצר מועד (עשר עד עשרים מפגשים), פרודוקטיבי, מכוון מטרה ובעל אחוזי הצלחה גבוהים מאוד.