ד"ר אוהד הרשקוביץ

ROCD – הפרעה טורדנית כפייתית ביחסים

מה זה ROCD?

ROCD או Relationship Obsessive Compulsive Disorder היא הפרעה טורדנית כפייתית ביחסים זוגיים או רומנטיים.

בעוד שלהרבה אנשים יש ספק או אי וודאות בקשרים הרומנטיים שלהם, אצל אנשים שסובלים מ-ROCD קיימות מחשבות טורדניות או אובססיביות הנוגעות לבן / בת הזוג וליכולת ולנכונות של הקשר להמשיך להתקיים. אלו מלוות בהתנהגות כפייתית כלפי בן / בת הזוג, בניסיונות שליטה ובהתנהגויות המנעותיות שמטרתן להשיג בטחון בקשר.

על אף ש-ROCD נוכחת לאורך כל חיי הקשר, יש לה יותר משקל בנקודות המשמעותיות שלו – כאשר בני הזוג מתכננים לעלות שלב בקשר: לעבור לגור ביחד או להתחתן, או כאשר היא יוצרת קושי לסיים זוגיות שאינה מיטיבה.

למה זה קורה?

בזוגיות יש הרבה אי וודאות וחוסר שליטה: ברגשות שלנו, באיך שהצד השני מרגיש ובמה יהיה המשך הקשר. רוב האנשים סומכים על היכולת שלהם להתמודד עם חוסר הוודאות שהיא חלק ממערכות יחסים ועם היכולת להמשיך הלאה בחייהם במקרה שבו יגלו שעשו בחירה לא נכונה או שהקשר לא יצליח.

מי שסובל מחוסר בטחון עצמי מפחד למצוא את עצמו מחוייב לקשר הלא נכון, מתוך אמונה שמדובר בבחירה לא נכונה שתשפיע על העתיד שלו, תעלה לו במחיר כבד, ותגרום לו לפספס את הסיכוי שלו לאהבה.

לחלופין היא עלולה לפחד שתסבול מכאב בלתי נסבל או בלתי נגמר כתוצאה מכישלון בקשר. הדרך שלהם להתמודד עם המצב היא באמצעות ניסיון להשיג שליטה על הסיטואציה: לנסות לשלוט על הרגש (שלהם, של הצד השני ועל איך זה ירגיש בעתיד), לנסות לשלוט על התנהגויות (שלהם ושל בן / בת הזוג), או לרדוף וודאות ולעסוק באופן אובססיבי בניתוח של איך הדברים מתנהלים.

סימפטומים של ROCD

מחשבות טורדניות ואובססיות לגבי מערכת היחסים ובן / בת הזוג:

אנשים שסובלים מהסוג הזה של מחשבות, מוצפים בדאגות וספקות בנוגע לרגשות שלהם כלפי בן / בת הזוג, בנוגע לרגשות של בן / בת הזוג כלפיהם, ובשאלה האם הם בן / בת הזוג הם הבחירה הנכונה עבורם? הסוג הזה של מחשבות גורם כמעט לכל דבר להטיל ספק ביציבותה של מערכת היחסים: אם הם נמשכו לרגע לאדם אחר, לא התרגשו מספיק ממחווה של הצד השני, לא חשבו על בן / בת הזוג מספיק במהלך היום, או שמעו על בני זוג של אחרים שעשו מחוות שבני הזוג שלהם לא עושים, הם מניחים שמדובר בבעיה בקשר או בעדות לאי התאמה.

התנהגות כפייתית כלפי בן / בת הזוג:

יצירת מבחנים לבן / בת הזוג כדי שיוכיחו את האהבה שלהם, דרישת חיזוקים מילוליים או ביטויים לאהבה מבני הזוג על מנת להגביר את הבטחון ביציבות הקשר, ניסיון לשליטה על הרגש והתאמתו לאיך שהצד השני מרגיש, ניסיון לשליטה ולכפיית התנהגויות על הצד השני שיוצרות וודאות ונוחות.

מחשבות טורדניות ואובססיות לגבי קשרי עבר:

חלק מהאנשים שסובלים מ-ROCD ממוקדים בהשוואות לקשרי העבר שלהם או של בן/בת הזוג שלהם. הם משווים את בן/בת הזוג הנוכחי לאקסים ומוצאים את הפגמים שלהם מולם, מתחקרים את בני הזוג על האקסים שלהם כדי לוודא האם עומדים ברף בקריטריונים שונים (יפה כמוני, מצחיק כמוני, מוצלח כמוני), או עוקבים אחרי ההתנהלות של בני הזוג עם האקסים ברשתות חברתיות.

הרבה סימפטומים של ROCD כגון השוואות לאחרים, בחינת בן / בת הזוג, שימת זרקור על ההרגלים הרעים של בן / בת הזוג ועוד, הם ביטויים של פרפקציוניזם וניסיונות להשיג וודאות ושליטה בסיטואציה שבה קשה להשיג אותה.

התמודדות עם ROCD לא מטופל והשלכות

העמדת הקשר מתחת לזכוכית מגדלת, תוך בחינת הרגשות וההתנהגויות של המעורבים בו מגבירה את הלחץ והפחדים. כיוון שלחץ הוא יצר השרדותי הוא מקבל עדיפות על פני רגשות אחרים כמו למשל אהבה, ומקשה על הסובל מההפרעה להבין אילו רגשות באמת התפתחו אצלו כלפי בן / בת הזוג, ומקשה עליו לחוות רגשות של שמחה וסיפוק מהקשר.

מנגד, ההתנהגות השתלטנית שכוללת שאלות וחקירות ודורשת מבן /בת הזוג להשתנות, גורמת לצד השני להרגיש פחות בנוח בקשר, והופכת את הקשר לפחות בריא.

החבלה העצמית הזו יוצרת מעגל קסמים שלילי:

ROCD מעגל קסמים שלילי

כמו כן, ROCD שאינו מטופל יוצר תקיעות במערכות יחסים. הוא יכול למנוע מהסובל ממנו להתחייב לצעדים שמהווים התקדמות בקשר (פגישת ההורים, מעבר לדירה משותפת, הצעת נישואין) כיוון שהספק ממשיך לכרסם בו כל הזמן, או מנגד – מקשה לסיים זוגיות מחשש לחרטה על ההחלטה או מפחד שלא יימצא עבורו בן / בת זוג טובים יותר בעתיד.


טיפול ב-ROCD

כמו עבור רוב ההפרעות ממשפחת ה-OCD, טיפול CBT נחשב כטיפול אפקטיבי במיוחד עבור ROCD.

הטיפול מאפשר לזהות דפוסי התנהגות שהורסים את הקשר כגון רדיפת וודאות, רדיפת שליטה, בריחה מפחדים נקודתיים ועל העתיד, ומלמד דרכים חלופיות להתמודד עם החרדות והפחדים ולהגיב אחרת.

כך למשל, במסגרת הטיפול לומדים כיצד להתמודד עם אי הוודאות שזוגיות מביאה איתה וכיצד להשאר איתה במקום לברוח לפתרונות של שליטה, פרפקציוניזם או אובססיות.

כלי ה-CBT מסייעים להבין ולגלות שדווקא השארות במצב של אי וודאות מסייעת להפחית את רמות החרדה ולהעלות את תחושת הבטחון, גם מבלי להדרש לקבל חיזוקים חיצוניים ותשובות בכל יום מחדש.

הפסיכולוג ד"ר אוהד הרשקוביץ בזמן טיפול CBT

טיפול CBT ב-ROCD אצל ד"ר אוהד

ד"ר אוהד מציע טיפול ב-ROCD בשיטת CBT. לנוחיותך, ניתן לבחור בין טיפול קצר בקליניקה או בזום לבין הקורס הדיגיטלי שפותח על ידי ד"ר אוהד ומלמד את המעוניינים בלמידה עצמית דרך האינטרנט, את כלי ה-CBT שנלמדים בטיפול.

אני מעדיף לעבוד לבד

בהסתמך על שיטת CBT, קיים גם טיפול עצמי, המאפשר למטופל לקבל את הכלים הדרושים לו להתמודדות עם הבעיה. השיעור הראשון של הקורס פתוח עבורך להתנסות חינם וללא התחייבות. 

רוצה להתגבר לבד על OCD בזוגיות?

קורס טיפול עצמי בשיטת CBT יתן לך את כל הכלים
להתמודדות עם המחשבות וההתנהגויות שהורסות לך את הקשר

קורס CBT לטיפול עצמי

מיד נשלח למייל את פרטי הגישה למיני-קורס החינמי!

מיד נשלח למייל את פרטי הגישה למיני-קורס החינמי!

הקורס בתקופת ההשקה! רוצה שנשלח לך קוד להנחה של 75%?

מדיניות פרטיות: אנחנו שונאים ספאם ומבטיחים לא לשתף את הפרטים שלכם עם אף גורם חיצוני!

על מנת לקבל את הפרוטוקול CBT-TIME למייל, יש למלא את הפרטים הבאים:

לאן לשלוח את השאלון לבדיקת OCD ואת ההסבר של ד"ר אוהד על אובססיות?

מיד נשלח למייל את פרטי הגישה למיני-קורס החינמי!

דילוג לתוכן