מה זה בולמיה?
בולמיה, או כפי שהיא מכונה בספרות המקצועית – בולימיה נרבוזה, היא הפרעת אכילה המתאפיינת בהתקפי אכילה המלווים בשיטות "היטהרות" כגון הקאה, שלשול וספורט מוגזם, שמטרתם להפטר מהקלוריות שהוכנסו לגוף.
בולמיה נרבוזה היא הפרעת אכילה המסכנת את חיי הסובל ממנה, שכן היא גורמת נזקים פיזיולוגיים הרסניים בגוף, כגון בעיות פה ושיניים כמו גם קרעים בוושט אצל המקיאים, כמו גם שלל תופעות לוואי כגון כלי דם מפוצצים, פגעי עור וציפורניים, עייפות כרונית ואפילו אי סדירות בקצב הלב. היא יכולה להוביל לסכנת חיים ממשית לסובל ממנה, ועל כן כדאי לטפל בה כאשר מזהים את קיומה.
ההבדל בין בולמיה לאנורקסיה
כמו אנורקסיה גם בולמיה נחשבת למחלה הקשורה לתרבות המערבית, ויש הרואים בה תוצר של הערצת היופי והמשקל האידיאלי.
בין בולימיה לאנורקסיה יש קווי דמיון רבים, כגון דימוי עצמי והערכה עצמית נמוכה, ובעלי בולמיה שואפים להמנע ממזון כמו הסובלים מאנורקסיה, אך אינם מצליחים בכך. הכשלונות מתבטאים בהתקפי זלילה שאחריהם מגיעות תחושות קשות של אשמה, מצוקה וחוסר אונים המלווים בהיטהרות, או בצומות ובעיסוק מופרז בספורט כתלות בתת הקטגוריה של הבולימיה.
בניגוד לאנורקסיה המתאפיינת בתת משקל קיצוני, בעלי בולמיה רבים הנם במשקל גוף תקין, ועל כן קשה יותר לזהותם. גם בולימיה נחשבת למחלה נשית בעיקרה ששורשיה מתחילים בגיל ההתבגרות, אך על פי מחקרים עדכניים, נערים וגברים רבים אובחנו בשנים האחרונות כסובלים ממנה.
עוד בנושא: ההבדל בין הפרעת אכילה כפייתית לבין בולימיה
עוד בנושא: הקשר בין בולמיה ואכילה רגשית
בולמיה - תסמינים
- בולימיה נרבוזה מתאפיינת על פי ה-DSM בהתקפי אכילה החוזרים לפחות פעם בשבוע במשך שלושה חודשים רצופים.
- במסגרת התקף בולמיה, האדם אוכל תוך פרק זמן קצר כמות מזון חריגה בכמותה, ביחס לממוצע.
- הסובל מבולמיה חווה תחושה של חוסר שליטה בעת התקף האכילה ולכן הוא מאמץ שיטות "היטהרות" הכוללות צומות, שימוש בחומרים משלשלים, הקאות, חוקנים או עשיית ספורט באופן מוגזם.
- ההערכה העצמית של בעלי בולימיה נרבוזה תלויה באופן ישיר במשקל הגוף.
טיפול בבולמיה - איך יוצאים מזה?
קיימות מספר שיטות טיפול בבולמיה אך היעילה מביניהן היא טיפול בשיטת טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), במסגרתה ניתנים לסובלים מהבעיה, כלים ודרכים לשנות את התפיסה העצמית השלילית, את המחשבות אשר מכשילות אותם ואת ההתנהגות ההרסנית.
שיטה זו הוכיחה את עצמה כיעילה יותר מטיפול תרופתי או מתרפיה מכל סוג אחר, ב-10% לפחות, והיא עומדת על למעלה מ-85% אחוזי הצלחה.
במסגרת טיפול CBT נבדקים הנחות העומדות בבסיסה של בולמיה וניתנים כלים לזיהוי והחלפה של מחשבות מכשילות, וכן הבחנה בינם לבין עובדות. בשלבים הראשונים של טיפול CBT, מוגדרים תחליפים להתקפי האכילה, והרגלי האכילה שנוצרו בעקבות בולימיה, מוחלפים באחרים, בריאים יותר.
טיפול CBT משפר את הדימוי וההערכה העצמית אל סובלים מבולמיה, ומאפשר להם להתמודד עם הרצון לרדת במשקל ועם הצורך בשליטה עצמית בצורה בריאה ומבוקרת.
סובלים מבולימיה נרבוזה ורוצים להבין איך יוצאים מזה? קבעו טיפול CBT עוד היום, ובחרו את האופן הנוח ביותר עבורכם – בקליניקה, אונליין או בנוחות ביתכם באמצעות הקורס המקוון של ד"ר אוהד.
עוד בנושא: מה זה CBT?
מטופלים שעברו טיפול בולמיה אצל ד"ר אוהד מספרים:
הגעתי בעקבות בולימיה קשה מאד ומצב נפשי ירוד. היום אני בן אדם חזק ומאושר
הגעתי לטיפול בעקבות בולימיה קשה מאוד ומצב נפשי ירוד שהתלווה בחרדות קשות וחוסר תפקוד ביום יום.
הטיפול עזר לי מאוד, נתן לי כלים להתמודד עם החרדות הקשות, לשנות דפוסי חשיבה שליליים לחיוביים, וכמובן התמודדות יומיומית עם המחלה. למדתי לחשוב חיובי, להסתכל על החיים בצורה חיובית , לעמוד מול הפחד בלי לפחד. נתן לי בטחון עצמי ויכולת לאהוב את עצמי כמו שאני.
לאנשים ששוקלים טיפול ב CBT אני ממליצה בחום. הטיפול נתן לי כוח להמשיך, חיזק אותי נפשית ורגשית. היום אני בן אדם חזק ומאושר.
נירית
הבולימיה שליוותה אותי מגיל 15 עד גיל 44 נפתרה בזכות הטיפול
סבלתי שנים של בולימיה (מגיל 15 ועד גיל 44) שלא האמנתי שניתנת לפיתרון.
בעזרת הטיפול הבעיה פשוט נפתרה, ההקאות פסקו והצורך לאכילה בולמוסית פסק. הבטחון שלי עלה והבעיה שליוותה אותי במשך שנים רבות נפתרה.
קיבלתי כלים להבין את מה שגורם לאכילה הרגשית ואיך למנוע אותה.
הטיפול קצר ומגיעים לתוצאות מהר מאוד.
יעל
לא בטוחים אם אתם סובלים מבולמיה?
בחנו את עצמכם
רק מומחה לבריאות הנפש יכול לאבחן באופן חד משמעי בעיות נפשיות.
אבל אם יש לך חשד לגבי המצב הרגשי שלך או זיהית אצלך חלק מהסימפטומים, השאלון שנכתב ע"י ד"ר אוהד הרשקוביץ ובודק את הסימפטומים הנפוצים של בולימיה, יאפשר לך לקבל מושג לגבי חומרת הבעיה והצורך שלך בטיפול.