ד"ר אוהד הרשקוביץ

חרדה חברתית

מהי חרדה חברתית

כמעט כולנו עשויים להיות מעט נבוכים בסיטואציות מלחיצות, אולם ישנם אנשים אשר אצלם המבוכה והביישנות הזו עצומים כל כך שהם נחשבים לחרדה של ממש, הנקראת חרדה חברתית או פוביה חברתית.

חרדה חברתית או פוביה חברתית מוגדרת כפחד ברור ומתמשך' לפני ובזמן מצבים חברתיים שונים, הדורשים אינטראקציה כלשהי עם אנשים אחרים.

היא יכולה להופיע גם אל מול אנשים מוכרים – למשל עם קרובי המשפחה בארוחות חג או אירועים משפחתיים, ואפילו מול הקולגות במקום העבודה. 

היא משתייכת למשפחת הפרעות החרדה ו-הפוביות, ומתאפיינת בתחושה של לחץ, מתח ועצבנות יתר במקומות בהם הפרט חושש שאדם אחר בודק, מעריך או מבקר אותו. מי שסובל ממנה נוטה לתגובות קיצוניות ולפגיעה מורגשת בתפקוד היומיומי.

על פי מחקרים שבוצעו בתחום, עולה כי לפחות 5% מהאוכלוסייה סובלים מחרדה חברתית (ילדים ומבוגרים).

חרדה חברתית ומלכודת ההימנעות

פעולות שנראות שגרתיות עבור מרבית האנשים נחשבות כ"מאיימות" עבור אלו שסובלים מחרדה חברתית – הליכה למסעדה, השתתפות במסיבות, שיחות עם מכרים וזרים, אכילה בציבור ועוד.

הדרך שבה מרבית אנשים שסובלים בחרדה חברתית בוחרים להתמודד עם האיום היא על ידי הימנעות מהסיטואציות הללו ואגב כך מאינטראקציה עם הזולת.

כך הם פוגעים בסיכוי שלהם לקיים חיים נורמטיביים ולממש את כישרונותיהם במישור החברתי, המקצועי והבינאישי (קשרים תקינים עם בן/בת זוג).

כדור השלג של ההימנעות רק מחמיר את הבעיה ואף עלול לדרדר את הסובלים מפוביה חברתית למצבים קיצוניים של דיכאון נפשי.

חרדה חברתית
תסמינים חרדה חברתית

מהם הגורמים להתפתחות פוביה חברתית?

4 גורמים להיווצרות פוביות חברתיות

הופעה של פוביה חברתית יכולה לנבוע ממניעים פיזיים או סביבתיים, או כמובן שילוב של שניהם.

 

    גורמים תורשתיים

    להתפתחות החרדה בסיס גנטי: לאנשים שסובלים מפוביה חברתית יש לעיתים קרובות קרובי משפחה מדרגה ראשונה או שנייה שסובלים מהתופעה.

    גורמים ביולוגיים

    מחקרים שונים הוכיחו כי קיים קשר בין התפתחות החרדה להיעדר איזון כימי במוח (שחרור מוגבר של נוראפינפרין במוח).

    גורמים פסיכולוגיים

    אנשים הסובלים מרגישות יתר, דימוי עצמי נמוך, היעדר ביטחון עצמי, או מחשבות טורדניות, בעלי סיכויים גבוהים יותר לפתח פוביה חברתית.

    גורמים סביבתיים

    אירועים שליליים מהעבר וסגנון חיים (חרם חברתי, פגיעה באמון האישי, הגנת יתר מצד ההורים וכו’) משפיעים גם הם על התפתחות החרדה.

    סימפטומים של חרדות חברתית

    איך מזהים חרדה חברתית?

    באופן טבעי הסימפטומים של פוביה חברתית הינם דומים מאוד לאלו של חרדות ופוביות מסוגים אחרים. על פי הקריטריונים הרשמיים, התסמינים הבאים מאפיינים את ההפרעה:

    1. הימנעות של אדם מכל מצב חברתי בשל רגשות מצוקה קשה לפני כל אירוע או סיטואציה שכזו – המצוקה נובעת מפחד מדחייה על ידי אנשים, מפחד מכישלון בעמידה מול קהל, מפחד מלעג הסביבה.
    2. אדם הנמצא לפני סיטואציה חברתית עלול לגלות סימני מצוקה הרבה לפני האירוע עצמו עד רמה של שיתוק וחוסר תפקוד בחיי היומיום. זה משפיע על אדם בבית, בחיי החברה ואף בעבודתו.
    3. את החרדה עצמה מלווים תסמינים פיזיים המוכרים ממשפחת החרדות: נשימה מואצת ודופק גבוה, בחילות וכאבי ראש, הזעה קיצונית, רעידות בגוף ורעד בקול, הסמקה חריפה, הפרעות בשינה ואכילה לפני סיטואציות מפחידות ועוד.
    4. הסימפטומים נחשבים להפרעה מתמשכת במידה והם חוזרים ברצף של שישה חודשים או יותר (אצל מבוגרים).

    חרדות

    תסמינים פיזיים

    המנעות

    אבחון עצמי של חרדה חברתית

    רק מומחה לבריאות הנפש יכול לאבחן באופן חד משמעי בעיות נפשיות.

    אבל אם יש לך חשד לגבי המצב הרגשי שלך או זיהית אצלך חלק מהסימפטומים, השאלון שנכתב ע"י ד"ר אוהד הרשקוביץ ובודק את הסימפטומים הנפוצים של חרדות, יאפשר לך לקבל מושג לגבי חומרת הבעיה והצורך שלך בטיפול.

    טיפול בחרדה חברתית

    הדרך היעילה ביותר להתמודד עם חרדה חברתית היא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי – טיפול CBT (כאשר במקרים קיצונים מאוד מומלץ לשלב גם טיפול תרופתי במקביל). 

    מטרת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי, היא לשנות דפוסי מחשבה מעוותים ולא מציאותיים ("כולם מסתכלים עלי", "כולם חושבים שאני טיפש" וכו') ולחשוף את המטופל בהדרגה להתמודדות מציאותית עם מצבים חברתיים שבחר עד כה להימנע מהם.

    טיפול CBT בחרדה חברתית מתמקד בשני תחומים חשובים, המשלימים זה את זה:

    1. שינוי דרכי החשיבה והתמודדות עם המחשבות הטורדניות והפרשנויות השליליות (טיפול קוגניטיבי)
    2. פיתוח דפוסי התנהגות הולמים והסתגלותיים והתמודדות בפועל עם אותן סיטואציות שנתפסות כמאיימות (טיפול התנהגותי)

    החלק הקוגניטיבי

    ההיבט החשוב ביותר בחלק טיפול הקוגניטיבי הוא הזיהוי של מחשבות קשות ודפוסי מחשבה קיצוניים המובילים לפרוץ תסמיני החרדה. במילים אחרות, מתי אדם נכנס עם עצמו למחשבות השליליות שגורמות לו מצוקה? מהם דפוסי המחשבה השליליים שגורמים לו לשיבושים בתפקוד ופגיעה באיכות החיים?

    זיהוי דפוסי המחשבה הללו מאפשר בשלב הבא לבחון את המחשבות שליליות כנגד המציאות והרציונאל ולהחליפם בהדרגה בחשיבה בונה וחיובית.

    החלק ההתנהגותי

    בחלק ההתנהגותי מקבל המטופל כלים להתמודדות בשטח עם הסיטואציות המכניסות אותו למצב מצוקה וטכניקות להתמודדות עם המצוקה עצמה במידה והיא פורצת.

    החשיפה היא כמובן הדרגתית מאוד ובקצב מותאם אישית, ובמכון CBT היא מלווה בכל צעד באופן אישי על ידי מטפל או מלווה עד התחזקותו של המטופל ויכולתו להתמודד עצמאית עם המציאות שלפני כן גרמה לו לחרדה.

    היתרונות של טיפול CBT לחרדה חברתית

    • טיפול CBT יעיל, ממוקד וקצר מועד (נמשך בין שלושה לשישה חודשים)
    • במקום לנתח אירועים מהעבר, טיפול CBT מאפשר למטופל להתמודד באופן מעשי עם קונפליקטים בחייו
    • המטופל מעורב אקטיבית בטיפול ויש לו אפשרות להעריך ולכמת הישגים.
    • הטיפול מתבצע באופן הדרגתי ובלתי מאיים, בהתאם לקצב והרצון האישי של כל מטופל ומטופל
    • טיפול CBT מסייע למטופל לאמץ אורח חיים תקין יותר ולגלות עולם חדש, טוב יותר ופחות מנוכר

    מטופלים שעברו טיפול לפוביה חברתית אצל ד"ר אוהד מספרים:

    טיפול הCBT הראה לי שיש תקווה, שאין צורך להשלים עם הגורל ולחיות בחרדה

    הגעתי לטיפול CBT כדי לטפל בחרדה חברתית שמלווה עוד מגיל קטן.

    טיפול הCBT הוא הטיפול שהכי השפיע עליי מכל הטיפולים שלקחתי אי פעם. הטיפול לימד אותי כלים חשובים להתמודד עם החרדה והדכאון שליוו אותי תקופה לא קטנה בחיים שלי.

    באמצעות נוסחאות בסיטואציות שונות ומגוונות שקורות לי כמעט כל יום כמו פרשנות שלילית, חוסר בטחון, חרדה בפני מפגשים חברתיים.
    לאט לאט עם החשיפה והשימוש בכלים שלמדתי בCBT שיפרו ועדין משפרים אותי מתי שאני בעבודה, עם חברים, המשפחה וכו.

    טיפול הCBT הראה לי שיש תקווה. שאין צורך להשלים עם הגורל ולחיות בחרדה כל החיים. שתמיד יש דרך להתמודד ולשנות אם מספיק רוצים.

    אני בן אדם הרבה יותר חיובי, מנהל מערכת יחסים בריאה הרבה יותר.
    יודע לקחת הערות וביקורות בהבנה ומה שלא צריך בערבות חלקית.

    אוהד מטפל מעולה. יש לציין שלא היה יום שחזרתי מהCBT והרגשתי לא בסדר אחר כך. גם לדברים שעבדו איתי פחות תמיד היה לו פתרון אחר למצוא שישמש אותי טוב יותר בסיטואציות של חרדה דכאון ומחשבות ללא סוף.

    לרוב האנשים נדמה שטיפול אישי רוב הזמן הוא לא אפקטיבי.
    לכולנו יש בעיות שונות ומגוונות שמלוות אותנו בחיים. טיפול CBT נותן לנו את האפשרות הכי טובה להתמודד ללא טיפולים תרופתיים עם הבעיות האלה.

    ברק

    תוך קורס מצומצם ד"ר אוהד הצליח לגרום לי לחשב את המסלול שלי מחדש

    שלום רב 🙂

    הגעתי לטיפול cbt עקב התקפי חרדה חוזרים וחרדה חברתית.

    תוך קורס מצומצם ד"ר אוהד הצליח לגרום לי לחשב את המסלול שלי מחדש, לראות את עצמי כאדם בעל ערך, לחשוב בצורה בריאה ומודעת ולהיות פחות מושפעת מהלחץ, לימד אותי כלים מדהימים שכל כך עזרו לי להתגבר על החרדה ופחדים, לעלות את הבטחון העצמי ולהקטין את הלחץ בכל תחומי החיים.

    החיים שלי השתנו לטובה ואיכותם עלתה פלאים ותודה ענקית על כך!

    מירה

    טיפול עצמי בחרדה חברתית יכול לעניין אותך?

    קורס טיפול עצמי בשיטת CBT יתן לך את כל הכלים
    להתמודדות עם החרדה ויחזיר לך את השליטה בחייך

    קורס CBT לטיפול עצמי
    דילוג לתוכן