מהי חרדת נהיגה?
הרכבים שלנו הם אחד האמצעים הכי חשובים שיש לנו בחיי היום יום לחופש ועצמאות. אולם עם הפיכת הרכבים הפרטיים לאמצעי שנהיה לדרך חיים, הופיעה בחברה גם אחת החרדות הכי נפוצות היום: חרדת נהיגה.
אם בשביל רובנו נהיגה היא אקט בסיסי וכמעט אוטומטי, ישנם אנשים שרק עצם הרעיון של נהיגה ברכב, מאיצה להם את הדופק וגורמת להתקף של פחד משתק. ואכן, ישנם אנשים אצלם החרדה כל כך עמוקה שהיא באמת משתקת אותם מלנהוג.
האם מדובר בחרדה או פוביה?
חרדת נהיגה שייכת למשפחת החרדות הרחבה, אך נקראת פוביה ספציפית, או בּעתה ממוקדת.
על פי נתונים סטטיסטיים, כחמישה עד עשרה אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מחרדת נהיגה, בעוצמה כזו או אחרת. עוד מראים הנתונים כי החרדה שכיחה בקרב נשים בגיל המעבר ובקרב אנשים שחוו תאונת דרכים, במישרין או בעקיפין.
חרדת נהיגה, גורמת למעגל הימנעות ממצבי נהיגה וכפועל יוצא מכך פוגמת בתפקוד העצמאי ויוצרת תלות באנשים אחרים ובגורמים חיצוניים.
במקרים מסוימים היא אף עלולה לעכב התפתחות והתקדמות בקריירה המקצועית (באם קידום מקצועי דורש נסיעות תכופות או נהיגה למרחקים)
כיצד חרדת נהיגה באה לכדי ביטוי?
חרדת נהיגה עשויה להשתנות מעט מאדם לאדם. יש אנשים שחוששים מלנהוג באופן כללי, יש הסובלים במיוחד מחרדה בנסיעה בכבישים מהירים, או נהיגה בחושך. ישנם אנשים החוששים מכניסה לצמתים או באופן כללי ממהירות נסיעה גבוהה.
החרדה עלולה להתפתח בסיטואציות ספציפיות – נהיגה בלילה, נהיגה בגשם, נהיגה בכביש מהיר, נהיגה למרחקים, נהיגה באזור לא מוכר ועוד.
כמו כן, היא עלולה להתפתח גם במצבים ספציפיים הקשורים לנהיגה עצמה – חרדת נהיגה מפניות, חרדת נהיגה ממעבר נתיבים, חרדת נהיגה מנסיעה במהירות גבוהה וכו'.
החרדה עלולה להופיע, באופן פתאומי, במהלך נהיגה או טרם תחילת הנסיעה בפועל.
במקרים חמורים אנשים שסובלים מחרדה זו יחששו פשוט מלהיכנס לרכב גם אם לא הוא או היא הם אלו שנוהגים, מה שיגרום באופן בלתי נמנע לפגיעה משמעותית באיכות חייהם, שכן ניידוּת היא יכולת חשובה ביותר לתפקוד תקין.
כיצד חרדת נהיגה באה לכדי ביטוי?
חרדת נהיגה עשויה להשתנות מעט מאדם לאדם. יש אנשים שחוששים מלנהוג באופן כללי, יש הסובלים במיוחד מחרדה בנסיעה בכבישים מהירים, או נהיגה בחושך. ישנם אנשים החוששים מכניסה לצמתים או באופן כללי ממהירות נסיעה גבוהה.
החרדה עלולה להתפתח בסיטואציות ספציפיות – נהיגה בלילה, נהיגה בגשם, נהיגה בכביש מהיר, נהיגה למרחקים, נהיגה באזור לא מוכר ועוד.
כמו כן, היא עלולה להתפתח גם במצבים ספציפיים הקשורים לנהיגה עצמה – חרדת נהיגה מפניות, חרדת נהיגה ממעבר נתיבים, חרדת נהיגה מנסיעה במהירות גבוהה וכו'.
החרדה עלולה להופיע, באופן פתאומי, במהלך נהיגה או טרם תחילת הנסיעה בפועל.
במקרים חמורים אנשים שסובלים מחרדה זו יחששו פשוט מלהיכנס לרכב גם אם לא הוא או היא הם אלו שנוהגים, מה שיגרום באופן בלתי נמנע לפגיעה משמעותית באיכות חייהם, שכן ניידוּת היא יכולת חשובה ביותר לתפקוד תקין.
פחד מגשרים בזמן נהיגה
כיום, בכבישי הארץ יש יותר גשרים, מחלפים ומנהרות, המאפשרים מחד גיסא נהיגה במהירות גבוהה יותר ומאידך גיסא עלולים לעורר חרדת נהיגה בקרב אנשים מסוימים.
פחד מנהיגה בחושך
נהיגה בחושך מצריכה מיומנויות גבוהות יותר בהשוואה לנהיגה בשעות היום.
התקפי חרדה עלולים להתפתח כתוצאה מהפחד לאבד שליטה בעת נהיגה בחושך.
פחד מנהיגה בגשם
נהיגה בגשם ובכביש רטוב נחשבת מסוכנת יותר, דורשת מיומנויות מוטוריות, ושליטה גבוהה ברכב.
היא עלולה לגרום להתקפי פאניקה בקרב אנשים, הסובלים מהפרעות חרדה או לחילופין בקרב אנשים שחוו טראומה בדרכים.
פחד מנהיגה בכביש מהיר
חרדת נהיגה בכבישים מהירים מאוד נפוצה והיא מתעוררת עקב הפחד להתמודד עם קליטת האינפורמציה הנדרשת בנסיעה ולהגיב באופן מיידי.
אנשים כאלו יימנעו, מנהיגה בכבישים בינעירוניים ויצליחו לנהוג רק בתוך העיר.
פחד מנהיגה של אחרים
במקרים קיצוניים חרדת נהיגה עלולה להתבטא בפחד מנסיעה עם אחרים (פחד לשבת ליד הנהג).
חרדה זו מתפרצת כתוצאה מחוויה פוסט טראומטית או כחלק מהפרעות חרדה (כללית או ספציפית).
פחד מנהיגה בפקקים
התקפי חרדה עלולים להתפרץ גם בעת נהיגה בפקקים ובכבישים עמוסים.
אנשים הסובלים מחרדת נהיגה מאמינים, בדרך כלל, כי אין להם את המיומנויות הדרושות להתמודד בסיטואציות מורכבות בכביש.
תסמינים של חרדת נהיגה והגורמים להופעתה
גורמים
- טראומה כתוצאה מתאונת דרכים – במקרים רבים החרדה מתפתחת כחלק מפוסט טראומה הקשורה למעורבות ישירה או עקיפה בתאונת דרכים.
מדובר לרוב בהתפתחות של חרדה בעקבות חשיפה למקרה טראומטי קשה על הכביש. זה יכול להיות מקרה אישי שחווה האדם כמו תאונת דרכים קשה בה הוא נפגע או נפגעים אנשים שאיתו, זה יכול להיות חשיפה לתאונה קשה של אנשים אחרים, וזה יכול אף להיות חשיפה לחרדות נהיגה קשות של אדם קרוב בעל השפעה. - פוביה ספציפית – לעיתים קרובות חרדת הנהיגה עלולה להיות דומה לפוביה ספציפית, המתבטאת מחשש מאלמנט ספציפי בנהיגה.
- התקף חרדה בנהיגה – גורם נוסף להתפתחות חרדת נהיגה הינו מצב בו אדם חווה התקף פאניקה קשה בעת נסיעה, על כל תסמיניו המבעיתים. במצב שכזה, האדם עלול לקשר באופן אוטומטי את התקף החרדה עם הנהיגה גם אם אין שום קשר ביניהם. והתוצאה היא פחד גדול 'לעלות על ההגה' או להיכנס לרכב שמא יתרחש שוב התקף פאניקה שכזה. התקף פאניקה גורם לאדם לחשוב שהוא בסכנת מוות, והתחושות החזקות הללו נשארות איתו ונקשרות באופן בלתי נשלט לנהיגה.
- אגורפוביה – אנשים הסובלים מאגורפוביה (פחד ממקומות ציבוריים והומי אדם) עלולים להימנע מנסיעה למרחקים ארוכים אל מחוץ הבית.
סימפטומים
התסמינים של חרדת נהיגה באים לידי ביטוי בשלושה מישורים:
- תסמינים פיזיים – תסמינים הזהים לתסמינים של חרדות אחרות: רעידות, הזעה מוגברת, דופק מהיר, קשיי נשימה, כאבי חזה, תחושת בלבול, קשיי אוריינטציה ועוד.
- תסמינים מחשבתיים – קשיי ריכוז, קשיי זיכרון ומחשבות קטסטרופאליות ("אני אעשה תאונה", "אני אתנגש במכונית אחרת", "אני אפגע במישהו"…. וכו').
- תסמינים התנהגותיים – תסמינים הבאים לידי ביטוי בהתנהגות קיצונית, העלולה לגרום לנזקים: סטיות חדות, בלימות פתאומיות וכו'. כמו כן, אנשים הסובלים מהחרדה נכנסים למעגל של הימנעות, שמחד גיסא, גורם רק לרגיעה זמנית ומאידך גיסא מחמיר את הבעיה עצמה.
- הימנעות – ההימנעות פוגעת באיכות החיים ובתפקוד היום יומי (קושי להגיע למקום העבודה, אי יכולת לנסוע למשפחה, לחברים, לטיולים וכו'). אנשים הסובלים מחרדת נהיגה מפתחים תחושת בושה ומבוכה ותלות מעיקה באנשים חיצוניים או בתחבורה ציבורית.
הסימפטומים המופיעים בעת חרדת נהיגה דומים מאוד לסימפטומים של חרדות באופן כללי. מדובר בקשיים פיזיים מעיקים כגון בעיות נשימה (נשימה כבדה או מואצת), עלייה בלחץ דם ובדופק, בעיות עיכול ועוד. תופעות לוואי נוספות יכולות להיות דיכאון או בעיות שינה. ולכן, יש לטפל בחרדת נהיגה כמו בכל חרדה אחרת, כדי להחזיר לאדם את השליטה בחייו ולהעלים את הופעת התסמינים הללו או לפחות לצמצמם במידה משמעותית.
למה פוביית נהיגה לא עוברת מעצמה?
מדוע כל כך קשה להיפטר מחרדת נהיגה?
הימנעות מנציחה את החרדות והפחדים
לדוגמא: דוד החושש לנהוג במכוניתו למושב הסמוך אליו, מפני שבדרכו לשם עליו לנסוע בכביש ראשי.
חבריו הגרים במושב מזמינים אותו מעת לעת לבוא לבקרם, אך הוא דוחה את ביקורו בתירוצים שונים כמו: המכונית מקולקלת, אני מצפה לאורחים, אני עייף וכד'. בדחיותיו הוא מאפשר לתהליך ההימנעות להתעצם. ככל שההימנעות מתעצמת , היא הופכת בסופו של דבר פוביה. ההתנהגות הרצויה היא, שדוד יענה להזמנה וייסע לחבריו במכוניתו, ולא ידחה את נסיעתו.
דגירתן של המחשבות השליליות
לדוגמא: נהג שהיה מעורב בתאונת דרכים , אך לא נפגע, הגיע לביתו והחליט שזמנית ייקח פסק זמן מהנהיגה, אך תאונת הדרכים המשיכה להתקיים במחשבותיו ודמיונו. הוא שחזר בדמיונו שוב ושוב (באופן מודע וגם שלא במודע) את הרגעים המפחידים וחשב מחשבות שליליות על התאונה כמו: מה היה קורה לי לו נפגעתי ?מה היה קורה לילדי ולאישתי לו הייתי נהרג בתאונה?
המחשבות הללו שלא הניחו לו הגבירו את תחושת הפחד, העצבנות וחוסר הביטחון. ככל שחולף הזמן והמחשבות הללו ממשיכות להסתובב בראשו – רבים הסיכויים שהנהג יפתח פוביה מנהיגה.
הפוביה מתגמלת את האדם החרד
קיימת סברה האומרת כי חלק מהתנהגות הקשורה לפחד זוכה לתגמול, שכן האדם החרד זוכה עקב כך לתשומת לב, לאהדה ולהתייחסות. הוא מקבל חיזוק חיובי, כיוון שנוח לו להימנע מפעילות הכרחית, וכל זה מנציח את הפוביה. למשל : לאישה הסובלת מחרדת נהיגה , נוח שבעלה עורך את הקניות או לוקח את הילדים לחוגים ולמקומות נוספים שהיא חרדה מפניהם, וכך יש לה סיבה להימנע מלהגיע אליהם.
טיפול בחרדת נהיגה
הספרות המחקרית הוכיחה כי טיפול בחרדות בכלל ובחרדת נהיגה בפרט ע"י CBT נחשב ליעיל ביותר, ואחוזי ההצלחה של טיפול CBT בחרדת הנהיגה גבוהים מאוד.
מטרת הטיפול היא להפחית את החרדה והסימפטומים הנלווים לה, עד שהמטופל יחזור לתפקד באופן עצמאי ונורמטיבי בכביש.
המישור הקוגניטיבי
במישור הקוגניטיבי עובד אדם עם מטפל אישי מקצועי על ניתוח דפוסי המחשבה הקשורים באופן ישיר ועקיף לחרדתו מנהיגה.
מנתחים את המחשבות המהוות טריגר מחשבתי לחרדה, ולאט באמצעות תרגילים וכלים שונים, לומדים להחליף את אופן החשיבה ההרסני במחשבות חיוביות ויעילות יותר, שמסייעות להתגבר על הבעיה ולצמצם עד להעלים לחלוטין את הופעת החרדה.
המישור ההתנהגותי
במישור ההתנהגותי מקבל המטופל תרגילים לביצוע בין הפגישות האישיות, בשטח, שמטרתם לחשוף אותו באופן הדרגתי לפחדיו השונים מהנהיגה, זאת כדי להדגים כיצד בפועל החרדה אינה רציונאלית שכן לא מתרחשים תסריטי האימה הקשורים לנהיגה או לרגש עצמו, אותם מדמיין אדם הסובל מחרדה זו. בנוסף, מקבל המטופל כלים וטכניקות שונות להרפיה ורגיעה, לסייע לו בהתמודדות עם הלחצים במצבי אמת.
מטופלים שעברו טיפול לפוביה מנהיגה אצל ד"ר אוהד מספרים:
כל עליה על ההגה היתה סיוט, ובעזרתך חזרתי לנהיגה שהיא חלק מהשגרה
הנהיגה הייתה בשבילי משימה בלתי אפשרית
וכל עליה על ההגה הייתה סיוט
קיבלתי כלים שאפשרו לי להתמודד
ובעזרת הדרכה מסורה,
חזרתי לנהיגה שהיא עכשיו חלק מהשגרה.
הכלים בטיפול מלווים אותי לתמיד.
אנונימית
היום אני עצמאית יותר ועם אוטו, בזכותך.
רציתי להגיד תודה רבה. היום אני עצמאית יותר ועם אוטו, בזכותך.
לפני חצי שנה הגעתי למכון cbt, לאחר שנים של חרדות קשות מנהיגה. התחלתי עם שיחת הסברה עם ד"ר אוהד הרשקוביץ, ראש המכון ואינטייק ומשם המשכתי לטיפול אינטנסיבי.
היינו נפגשים כל שבוע לשעה שבועית ומדברים על החרדה. למדתי הרפיה ודמיון מודרך וכיצד לשנות את דפוס החשיבה משלילי ומאיים לחיובי יותר.
בצעתי משימות חשיבה וביצועיות ולאט לאט, עקב בצעד אגודל, התחלתי לחזור לנהוג.
מסיבוב קטן עם מלווה, התחלתי לנהוג למרחקים יותר גדולים ולבד.
לבסוף, אחרי חצי שנה ב-CBT, בזכות הליווי המדהים, עם הערנות הבלתי פוסקת לצרכי, אני נוהגת לבד.
תודה ענקית על ההקשבה לצרכי, הדירבון, הענקת הבטחון ושהיית עבורי אוזן קשבת ובונה.
אין לי מילים אך להודות לך, על כל המסע הלא פשוט שעברתי, בחצי שנה הזאת.
כל דמעה הייתה שווה.
אנונימית