ד"ר אוהד הרשקוביץ

אגורפוביה

מהי אגורפוביה?

אגורפוביה (בַּעַת חוּצוֹת) היא הפרעה הבאה לידי ביטוי בפחד ממקומות פתוחים, ציבוריים והומי אדם. 

בעבר אגורפוביה נחשבה להפרעה שגורמת לאנשים להסתגר בבית בשל פחדים הקשורים מרחבים גדולים פתוחים או מקומות הומי אדם. היום כבר יודעים יותר על אופי ההפרעה וידוע כי פעמים רבות התפתחות האגורפוביה נובעת מהפחד של אנשים ללקות בהתקף פאניקה או מצוקה פיזית אחרת בסביבה של אנשים זרים.

המחשבה על התקף חרדה עמוק ואי יכולת "לברוח" מהמצב מרחיקה אנשים ממקומות אשר מהם יהיה קשה להיחלץ במהירות ובקלות או מצבים אשר יציאה מהם כרוכה במבוכה רבה או מצוקה, במיוחד איפה שיש התאספות המונית של אנשים (קניונים, מרכזים מסחריים, רכבות, אוטובוסים וכו').

הפחד הזה עלול להרחיק אנשים מאירועים וחוויות יומיומיות רגילות, יציאה לעבודה, השתתפות באירועים חברתיים כאלה ואחרים. לפעמים עצם היציאה מהבית לחדר המדרגות עלולה להיראות בלתי אפשרית ומפחידה לסובלים מההפרעה.

ניתן להבחין בין דרגות חומרה שונות של המחלה, כאשר אגורפוביה מתונה באה לידי ביטוי בפחד לצאת מן הבית לבד ואילו אגורפוביה קיצונית מתבטאת בהסתגרות מוחלטת בבית ולעיתים גם בפחד לצאת מהחדר, ללא ליווי של אדם מוכר. מובן שהפחד הוא לא מציאותי, לא רציונאלי וחסר פרופורציה לגבי אמיתות הסכנה שנשקפת.

ההימנעות כמו דרגת ההפרעה, עלולה להיות בדרגות שונות. תחילה ההימנעות היא נקודתית ממקומות מסוימים, אמצעי תחבורה מסוים, אירועים מסוימים. הבעיה היא שללא טיפול, ההפרעה מחמירה ואז ניתן לראות גם כיצד היקף ההימנעות גדל ויכול להגיע לרמה שבה האדם לא מתפקד כי הוא חושש לחלוטין לצאת מביתו בכך ייפגע התפקוד היומיומי ברמה חמורה במיוחד.

עד כמה היא נפוצה?

אגורפוביה נוטה להופיע בגילאי העשרים והשלושים אצל אנשים ושכיחה פי 2 יותר אצל נשים מאשר גברים. על פי הערכות סטטיסטיות, בין 2%-6% מהאוכלוסייה לוקים במחלה.

האם אגורפוביה היא ההפך מקלסטרופוביה?

אגורפוביה היא לא ההיפך מקלסטרופוביה (פחד ממקומות סגורים). בבסיס ההפרעה עומד הפחד להיתפס במבוכה עם התקף פאניקה מחוץ לבית (מה שלא סביר שיקרה בתוך כותלי הבית).

גורמים

מה גורם להתפתחות ההפרעה?

מחקרים מלמדים כי המחלה נגרמת בדרך כלל משילוב של מספר גורמים:

    נטייה גנטית

    מקובל לחשוב כי לאנשים המפתחים הפרעות חרדה כלשהן יש נטייה גנטית או ביולוגית לכך (רגישות יתר במערכת העצבים ועוררות יתר לגירויים).

    תרופות הרגעה ושינה

    מחקרים שבוצעו בתחום, מצאו קשר בין צריכה ממושכת של תרופות הרגעה ותרופות שינה לאגורפוביה.

    קשיי התמצאות במרחב

    מחקרים מצאו קשר בין אגורפוביה לקשיים בהתמצאות מרחבית. ההנחה היא שמקומות הומים גורמים לאנשים הסובלים מהתמצאות מרחבית לקויה, פחד ובלבול.

    טראומות מבוססות מקום

    פעמים רבות אנשים מקשרים בין החוויה הטראומטית למקום בו היא התרחשה (אוטובוס, קניון וכו').אותם אנשים מאמינים כי ההימנעות מהגעה לאותו מקום, תכחיד את התקף החרדה.

    טראומות וחוויות מודחקות

    גם טראומות ילדות וחוויות קשות ומודחקות עלולות לגרום בשלב מסוים בחיים להפרעה (מלחמה, פיגוע, התעללות וכו')

    סימפטומים

    מה התסמינים של אגורפוביה?

    ההימנעות היא אולי הסימפטום הבולט ביותר שעשוי להתריע על קיום ההפרעה אך טווח התסמינים של משתנה מחולה לחולה:

    • במקרים של אגורפוביה מתונה יפתח החולה חרדה בכל יציאה מהבית לבד ואילו במקרים של אגורפוביה קיצונית הוא יימנע לחלוטין מיציאה למקומות ציבוריים.
    • בקרב חולים מסוימים ההימנעות הינה נקודתית (הימנעות מנסיעה ברכבת או כניסה לקניון) ובקרב חולים אחרים ההימנעות היא כללית.
    • הסובלים מאגורפוביה עלולים לחוש חרדה משניים (או יותר) מהמצבים הבאים: הימצאות במקום הומה אדם, הימצאות במקום ציבורי, נסיעה לבד או נסיעה למקום המרוחק מהבית.
    • אחוז גבוה מהאנשים הסובלים מאגורפוביה לוקים בהפרעות נפשיות נוספות, כדוגמת דיכאון ואו.סי.די (הפרעה טורדנית כפייתית).
    • אנשים הסובלים מההפרעה חווים תסמינים פיזיים המאפיינים חרדה ו/או התקף חרדה: זיעה קרה, דופק מהיר, כאבי בטן, בחילות, כאבי ראש, סחרחורות, רעידות, קשיי נשימה, כאבי חזה ועוד.

    הקשר בין אגורפוביה להפרעות חרדה

    אגורפוביה משתייכת למשפחת הפרעות החרדה ומקורה בחרדות נוספות כמו למשל התקפי פאניקה. כיום מקובל להניח כי האגורפוביה מהווה סיבוך של התקף פאניקה שעלול להתעורר, ללא התראה מוקדמת, במקום ציבורי בו קשה לקבל עזרה ו/או לצאת. לפעמים אלו חרדות פיזיות כמו החשש ללקות בהתקף לב או התקף אסטמה ולהיות חסרי אונים ללא יכולת לקבל סיוע מתאים. חרדות מסוג זה שגורמות לאגורפוביה ולהימנעות הן אינן רציונאליות לרוב ונטועות במחשבות חרדתיות ה"מנפחות" מצבים קיימים.

    במקרים רבים האגורפוביה מתפתחת בעקבות התקפי פאניקה שהתעוררו במקום ציבורי מסוים. כך למשל, אם אדם חווה התקף פאניקה תוך כדי נסיעה ברכבת, הוא עלול לפתח חרדה מנסיעה חוזרת בתחבורה ציבורית.

    אנשים הסובלים מאגורפוביה מנוהלים על ידי הפחד העמוק שהם חווים וחיים בתחושה מתמדת של מצוקה שלפעמים מחריפה גם ומידרדרת לדיכאון. אחוז גבוה מהאנשים הלוקים בהפרעה זו סובלים מהפרעות נוספות כגון דיכאון ו- OCD.

    התמודדות וטיפול

    לפני שנכיר שיטות טיפול באגורפוביה שעובדות, בואו ננפץ קודם כמה מיתוסים:

    אגורפוביה לא עוברת לבד. ללא טיפול הסיכויים גדולים שהיא תחריף ויתפתחו ממנה חרדות נוספות, דיכאון או תופעות לוואי כמו התמכרות לחומרים שונים.

    ההתמודדות באמצעות "מלווה" שהולך איתך לכל מקום מפחיד, פחות יעילה כי היא אינה מפיגה את החששות והחרדות של האגורפוביה.

    הקושי לצאת מהבית לפעמים מביא לאי טיפול ולכן יש לסייע לסובלים מאגורפוביה בתהליך היציאה מהבית וההגעה לטיפול. כדאי לדעת שעלול להיות פחות יעיל למטפל מקצועי להגיע לביתו של מטופל שסובל מבעיה זו מכיוון שזה יכול להנציח את דפוס ההימנעות, ולא לפתור אותו באופן הטוב ביותר.

    טיפול CBT לאגורפוביה

    טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) הינו הטיפול היעיל ביותר למגוון הפרעות נפשיות, כולל אגורפוביה, כיוון שהוא מאפשר לחולה לשנות דרכי חשיבה שגויים, רגשות שליליים ודפוסי התנהגות בלתי רציונאליים. החלק ההתנהגותי של הטיפול מאפשר התנסות הדרגתית ומבוקרת למטופל בכך שיוצאים עם המטפלים למקומות ציבוריים במטרה להתגבר על מעגל האימה.

    השינוי מתבצע באמצעות חשיפה הדרגתית ומבוקרת לסיטואציות מעוררות חרדה. לדוגמה – צעד ראשון יכול להיות הליכה קצרה מחוץ לבית, לאחר מכן, הליכה ארוכה יותר ובהדרגה, כניסה לחנות או למקום ציבורי.

    לטיפול בהפרעות חרדה באמצעות CBT, יש אחוזי הצלחה גבוהים. הוא נחשב לטיפול קצר מועד, אפקטיבי, מכוון מטרה ומותאם לצרכים האינדיבידואליים של המטופל. היתרון היחסי והדומיננטי של השיטה בא לידי ביטוי בעובדה שהיא מאפשרת התמודדות עם סיטואציות מאתגרות, הן בטווח המיידי והן בטווח הרחוק יותר.

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי קצר מועד, תכליתי ומכוון מטרה. באמצעותו ניתן להתגבר על האגורפוביה ולאמץ אורח חיים בריא ואיכותי יותר.

    הפסיכולוג ד"ר אוהד הרשקוביץ בזמן טיפול CBT

    טיפול באגורפוביה אצל ד"ר אוהד הרשקוביץ

    ד"ר אוהד מציע מספר אפשרויות לטיפול : טיפול CBT קצר בקליניקה או בזום, או את קורס טיפול עצמי באינטרנט בשיטת CBT אותו פיתח. 

    אני מעדיף לעבוד לבד

    בהסתמך על שיטת CBT, קיים גם טיפול עצמי, המאפשר למטופל לקבל את הכלים הדרושים לו להתמודדות עם מחשבות טורדניות. השיעור הראשון של הקורס פתוח עבורך להתנסות חינם וללא התחייבות. 

    יש לך התלבטות לגבי הצורך בטיפול?

    זיהית אצלך סימפטומים, אבל יש לך ספק לגבי חומרת הבעיה או האם נדרש טיפול עבורה? 
    ד"ר אוהד חיבר שאלון שיסייע לך להבין מהן רמות החרדה שלך והאם יש לך צורך בטיפול. 

    טיפול עצמי יכול לעניין אותך?

    קורס טיפול עצמי בשיטת CBT יתן לך את כל הכלים
    להתמודדות עם החרדה

    קורס CBT לטיפול עצמי
    דילוג לתוכן