ד"ר אוהד הרשקוביץ

הפרעת אכילה כפייתית (התקפי זלילה)

הפרעת אכילה כפייתית

הפרעת אכילה כפייתית המכונה גם Binge Eating Disorder או בראשי תיבות BED, היא הפרעת האכילה הנפוצה ביותר בעולם המערבי. הפרעת אכילה כפייתית מתבטאת בהתקפי זלילה בלתי נשלטים, במסגרתם האדם צורך כמויות לא שגרתיות של מזון.

על פי ההערכות בין 1-3% מהאוכלוסיה יסבלו מ- Binge Eating במהלך חייהם. בשל שיעוריה ההולכים וגדלים, Binge Eating הפכה להפרעת אכילה המוגדרת בפני עצמה ולא כנספח, ב-DSM V.

Binge Eating Disorder עשויה לסכן את בריאותם של הסובלים ממנה, שכן היא גורמת לבעיות בריאות כתוצאה מהשמנת יתר, וכן לבעיות נפשיות כגון חרדות, נדודי שינה, דכאון ונטיות התאבדויות.

 

אכילה כפייתית

ההבדל בין הפרעת אכילה כפייתית לבין בולימיה

מכיוון שגם היא מייצגת דפוס אכילה שאינו בריא, Binge Eating היא חלק מהקטגוריה של הפרעות אכילה. עם זאת, קיימים הבדלים ברורים בינה לבין הפרעות אחרות בקטגוריה כגון בולימיה נרבוזה.

בשתי ההפרעות קיים דפוס של התקפי אכילה מוגזמת המלווים בתחושות של אשמה ובושה אך בעוד שבעלי בולימיה נוטים "לטהר" את גופם לאחר האכילה בכדי למנוע עליה במשקל, בעלי הפרעת אכילה כפייתית אינם מבצעים "טיהור".

כתוצאה מכך, בעלי בולימיה הם לרוב בעלי משקל נמוך עד תקין בעוד שבעלי Binge Eating Disorder סובלים ממשקל עודף. אולם גם בעלי הפרעת אכילה כפייתית שואפים למשקל גוף נמוך. כתוצאה מכך הם מאמצים דיאטות חריפות, אך לא מצליחים להחזיק בהם לטווח הארוך. דבר זה פוגע בדימוי העצמי שלהם, ומביא אותם לכדי התקף זלילה נוסף.

המאפיינים של הפרעת אכילה כפייתית

רבים מאיתנו חוו התקפי אכילה חריגים, לרוב כתגובה למצב רגשי. אך בכדי לדעת האם מדובר במקרה של הפרעת אכילה כפייתית, קבע ה-DSM מערך של כללים שבהם יש לעמוד:

  • על התקפי ה-Binge Eating לחזור על עצמם בתדירות של אחת לשבוע במשך שלושה חודשים בממוצע. 

  • בכל אחד מההתקפים הללו, שפרקם קצר ונמשך שעות בודדות, על האדם לאכול כמות מזון גדולה משמעותית, מזו שרוב האנשים יאכלו בפרק זמן דומה ובנסיבות דומות.

  • פרק האכילה מתאפיין בחוסר יכולת לשלוט על הסיטואציה הן מבחינת להפסיק לאכול או מבחינת כמות האוכל הנצרך.
  • הפרעת אכילה כפייתית גורמת לסובלים ממנה מצוקה רבה בזמן ההתקפים, והיא מתבטאת בלפחות שלושה מהבאים: אכילה מהירה יותר מהרגיל, אכילה הנמשכת מעבר לנקודת השובע ומביאה לכדי אי נוחות פיזית, אכילה של כמויות אדירות של מזון כאשר לא מדובר ברעב פיזיולוגי, אכילה בהחבא מתוך בושה ורצון להסתיר את כמויות האוכל שנאכלות, תחושת גועל ואשמה עצמיים או דכאון לאחר האכילה. 

  • בכדי להבדיל בין Binge Eating להפרעות אכילה אחרות, התווסף ב-DSM סעיף לפיו לא קיימת התנהגות מפצה כגון "הטהרות" לאחר התקפי האכילה.

הטיפול בהפרעת אכילה כפייתית

נכון להיום, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא השיטה הנחקרת והיעילה ביותר לטיפול בבעלי הפרעת אכילה כפייתית. בשיטת CBT, מלמדים את הסובלים מ-Binge Eating כיצד לשוב ולאכול נכון, וכן כיצד לזהות ולשנות את המחשבות והאמונות מכשילות הקשורות למזון, למשקל ולצורת הגוף, וכן את ההתנהגות במקרים אלו.

המחקרים מראים כי בעלי הפרעת אכילה כפייתית שטופלו באמצעות CBT, מצליחים להשיל חלק ממשקלם במסגרת תהליך הטיפול בזכות המעבר לאכילה בריאה ונכונה יותר, ופתירת הדפוס הגורם להפרעה, וכן לשמור על המצב החדש לאורך זמן רב יותר משיטות אחרות.

סובלים מהפרעת אכילה כפייתית? קבעו טיפול CBT עוד היום, ובחרו את האופן הנוח ביותר עבורכם – בקליניקה, אונליין או בנוחות ביתכם באמצעות הקורס המקוון של ד"ר אוהד.

לא בטוחים אם אתם סובלים מהתקפי זלילה?

בחנו את עצמכם

רק מומחה לבריאות הנפש יכול לאבחן באופן חד משמעי בעיות נפשיות.

אבל אם יש לך חשד לגבי המצב הרגשי שלך או זיהית אצלך חלק מהסימפטומים, השאלון שנכתב ע"י ד"ר אוהד הרשקוביץ ובודק את הסימפטומים הנפוצים של אכילה כפייתית והתקפי זלילה, יאפשר לך לקבל מושג לגבי חומרת הבעיה והצורך שלך בטיפול.

טיפול עצמי באכילה כפייתית יכול לעניין אותך?

קורס טיפול עצמי בשיטת CBT יתן לך את כל הכלים
להתמודדות עם הפרעות האכילה ויחזיר לך את השליטה על הגוף וחייך

קורס CBT לטיפול עצמי
דילוג לתוכן