מה זה תסמונת המתחזה?
תסמונת המתחזה (Imposter Syndrome) היא מצב שבו אדם מטיל ספק במיומנויות ובהצלחות שלו. למרות שיש לו את הניסיון, ההכשרה, ההשכלה וההישגים הרלוונטיים לביצוע התפקיד, הוא מרגיש לא מוכשר או לא ראוי, וחושש מפני היום שבו אנשים יגלו זאת.
אנשים שסובלים מתסמונת המתחזה משקיעים המון מאמץ וזמן נוספים בעבודה, כדי לפצות על תחושת ההונאה, החרדה, וחוסר הבטחון. כשהם מצליחים, ההצלחה לא מהווה אישור ליכולות שלהם, אלא מבחינתם היא פעם נוספת בה הם הצליחו לעבוד על כולם. לעומת זאת, הם מתייחסים לכל טעות או שגיאה בתור הוכחה שאין להם את היכולות לבצע את הנדרש מהם.
טיפול CBT יכול לסייע להם לבנות בטחון עצמי שישבור את המעגל ויאפשר להם להכיר בערך שלהם.
למה זה קורה?
לאופן שבו אדם גדל יש חלק חשוב בהיווצרותה של תסמונת המתחזה. פעמים רבות מי שסובל ממנה גדל בסביבה שבה ההצלחות שלו היו מובנות מאליהן, אבל שמה דגש על הכשלונות והטעויות או על כל ציון שאינו מושלם.
הם קבלו הערכה רק במקרים שבהם הם הצטיינו, וכל דבר מעבר נתפס כלא מספיק טוב על ידי הסביבה שלהם. הם הופכים להיות חסרי ביטחון בנוגע ליכולות שלהם כי הם כל הזמן מקבלים תזכורת כשהם לא בסדר, ולא מקבלים תזכורת כשהם כן.
כשהם מגיעים אל עולם העבודה שבו אין ציונים, ויותר קשה לזהות בו הצטיינות, הם מאמינים שהם לא מספיק טובים ומוצלחים, ועל אף שהם עובדים קשה מאד כדי להוכיח את עצמם, כשהם מצליחים הם מתקשים לשייך את תחושת ההצלחה לעצמם וליכולות שלהם.
תסמונת המתחזה בזוגיות ובתחומים נוספים
למרות שהמקום הנפוץ בו פוגשים את תסמונת המתחזה הוא סביבת העבודה, היא עלולה להופיע בכל תחום בחיים: בזוגיות, בהורות ואפילו בהקשרים חברתיים, והיא עלולה לגרום לנזק ממשי לסובלים ממנה.
כך למשל, תסמונת מתחזה בזוגיות יכולה להתבטא בתחושה שהסובל ממנה אינו ראוי לאהבה ולחיבה של בן / בת הזוג שלו, והוא בחרדה מתמדת שהם יגלו שהוא לא כזה נהדר כאדם וכבן זוג. הוא מרגיש שמופעל עליו לחץ לעמוד בסטנדרט של בן זוג אידיאלי, והוא משקיע המון לא מתוך רצון, אלא מתוך חשש שזה מה שנדרש כדי לשמר את האהבה וההערכה של בן / בת הזוג.
הלחץ והחרדה האדירים נועדו לכסות על תחושות קשות של חוסר בטחון, אשמה ופחד מדחייה. הרבה פעמים הם גורמים בסופו של דבר להרס של הזוגיות – בעיקר כאשר עולות מחלוקות או מתפתח ריב.
- עוד בנושא: ROCD – הפרעה טורדנית כפייתית ביחסים
שאלון זיהוי תסמינים לתסמונת המתחזה:
תסמונת המתחזה היא לא אבחנה קלינית המוכרת על ידי ה-DSM, ולכן אין לה רשימת תסמינים קליניים לאבחון. עם זאת, יש לה תכונות מאפיינות ברורות ומענה לשאלון הבא יכול לסייע לך להבין האם יש לך את התסמונת, בהתאם למידת ההזדהות שלך עם ההיגדים הבאים:
- כולם יודעים יותר ממני
- אחרים נותנים לי יותר קרדיט על המיומנות שלי משמגיע לי
- לא באמת מגיע לי להיות במקום שאני נמצא בו מבחינת הצלחה
- ההצלחה שלי היא תוצאה של מזל, קשרים, שיפוט לקוי של אחרים, או גורמים חיצוניים שאינם קשורים ליכולות שלי
- עליי לתת את ההכי טוב שלי ויותר ממה שמצפים ממני בכל פעם
- לא נוח לי עם תשבוחות
- יש לי חשש מלאכזב אחרים
- הטעויות שעשיתי, אפילו הקטנות שבהן, רודפות אותי
- חשוב לי לקבל את האישור של אחרים להצלחות שלי
- אם הייתי יותר טוב/ה, חכמ/ה, מוכשר/ת – לא הייתי מפקפק/ת בעצמי
- יש לי חשש מהיום שבו אעשה את הטעות שתראה לכולם שאני לא שווה באמת
- לא אבקש עזרה אם אין לי מספיק ידע, כדי שלא יגלו את זה
- קשה לי לקבל ביקורת
- מפחיד אותי לא להצליח או להביע קול חריג בקבוצה
- יש לי פחד מהצלחה – הצלחות ומעבר לשלב הבא עלולים לחשוף את ההונאה שהיא אני
הקשר בין פרפקציוניזם לתסמונת המתחזה:
ישנם סימפטומים של תסמונת המתחזה שהם ביטוי של פרפקציוניזם, למשל הנטייה לעשיית עבודת יתר בכל משימה, הקושי לקבל ביקורת, ההתאבססות לטעויות והייחוס הפנימי להן, בהשוואה לייחוס החיצוני להצלחות.
- עוד בנושא: על פרפקציוניזם והטיפול בו
השלכות של אי טיפול
אנשים שסובלים מתסמונת המתחזה נמצאים בלולאה של לחץ תמידי – בין עבודה אינטנסיבית ושוחקת לנסות ולשמור על ה"התחזות", לבין גלים של רגשות אשם ותחושת חוסר ערך כשהם טועים או לא מצליחים לעמוד ביעדים שהציבו לעצמם.
מצב זה מגדיל את החשיפה שלהם למגוון מצבי סטרס – חוסר סיפוק מקצועי או שחיקה בעבודה (burnout) שמתבטא גם בויתור עצמי בעימותים מקצועיים, ויתור על הכרה או על קבלת קרדיט, וריצוי של אחרים; ועד הגדלת הסיכוי שהם ייפלו קורבן להתעמרות בעבודה על ידי בוס שינצל את חוסר הבטחון שלהם.
גם בתחומים האחרים חוסר הבטחון של הסובלים מהתופעה הופך אותם לקורבנות פוטנציאליים של נצלנים בתחומים שונים, שכן ההתנהגות המרצה שלהם יכולה למשוך לקרבתם אנשים שינצלו אותה ואותם.
טיפול בתסמונת המתחזה
מה שעומד בבסיס של תסמונת המתחזה הוא ביטחון עצמי נמוך. שיטת CBT היא אחת השיטות היעילות לטיפול בבעיה, כיוון שהיא מחזקת את הבטחון העצמי ומפריכה את האמונות שמשמרות את ההתנהגויות והמחשבות שבבסיס התסמונת.
מבחינה קוגניטיבית, בטיפול נעישת בחינה מחדש של האמונות, והפרדה בין עובדות לרגשות: אם המטופל מרגיש שהוא לא מספיק טוב, בודקים עד כמה האמונה הזו מעוגנת ומבוססת במציאות. הטיפול מציע כלים וסדרה של ניסויים שעוזרים להבחין בין אמונות שגויות לבין עובדות, ועוזרות לו לגלות נתונים חדשים על עצמו.
הגילויים החדשים מחזקים את הבטחון העצמי של המטופל, ומקבעים את הערך העצמי שלו, כך שלא יצטרך להוכיח את עצמו מחדש ובעבודה מאומצת בכל פעם. הם מעניקים לו את האפשרות להתנהל בשלווה ובנחת במקומות שבהם הוא היה תחת חרדה ולחץ עד כה, להשיג סיפוק מהעבודה ואפילו לשאוף להתקדם בלי פחד מתוך אמונה בעצמו וביכולות שלו.
- עוד בנושא: טיפול בשיטת CBT
טיפול בתסמונת המתחזה מהבית
קורס טיפול עצמי בשיטת CBT יעזור לך להתמודד עם תסמונת המתחזה שמקשה לך על החיים.
הקורס, מלמד את כלי ה-CBT שנלמדים בטיפול באופן מקוון ובאמצעות סרטוני וידיאו הזמינים לך בכל מקום, בכל זמן ובכל מכשיר.
במסגרת הקורס ניתן לחזור ללא הגבלה על שיעורים ולתרגל תרגילי חשיפה שמטרתם להוריד את רמות החרדה.
לא השתכנעת שקורס דיגיטלי זה הפתרון עבורך? יש לך אפשרות להתנסות ללא התחייבות. השיעור הראשון זמין לך בחינם להתנסות, כבר כעת בלחיצה על הכפתור. בנוסף, אנו מציעים 30 ימי ניסיון מהרכישה שבמהלכם ניתן להתחרט ולקבל בחזרה את הכסף.