טיפול בחשיפה (ERP)
ERP הינו כינוי קיצור ל – Exposure Response Prevention. מדובר בטכניקת טיפול אחת מיני רבות המרכיבות באופן כללי את שיטת טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי.
ERP בעברית משמעותו חשיפה ומניעת תגובה וזוהי אסטרטגיית טיפול שהוכחה כמוצלחת בהתמודדות עם הפרעות נפשיות שונות.
אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד נרשמו בטיפול בהפרעות ממשפחת OCD (הפרעות אובססיביות קומפולסיביות שמחולקות לתת הפרעות שונות). אחוזי ההצלחה גבוהים במיוחד גם בהשוואה לטיפול הפסיכולוגי המסורתי של טיפול באמצעות שיחה והגעה לתובנות באמצעותה. מדובר בטיפול קצר טווח יחסית, ומאוד מובנה וברור.

הרעיון מאחורי טיפול ERP – חשיפה ומניעת תגובה
על פי שיטת ERP, לאחר שמזהים סיטואציה או דרך חשיבה הרסנית שכזו, מבצעים בעצם חשיפה מבוקרת של המטופל לאותן מחשבות מתוך מטרה לשנות את התגובה למחשבות הללו. אופן החשיפה הדרגתי ומיוחד, מיועד לנטרל את הצורך בתגובה המובנית הקשה שקיימת באותו זמן, ולהחליפה בתגובה אחרת או באי תגובה במידת האפשר.
למשל, אדם הסובל מהפרעת OCD – כלומר נלחם במיני מחשבות אובססיביות, יחפש תמיד לנקוט בפעולה מסוימת או שורה של פעולות שיקלו על הלחץ הנפשי האדיר, שנקראות 'טקסים'. טקסים אלו גורמים להקלה מסוימת בתחושת המצוקה אולם ממש לא פותרים את הבעיה, ולפעמים הופכים לנטל בפני עצמם כאשר האדם מפתח תלות גדולה בהם ותפקודו הנורמטיבי נפגע ביצוע הטקסים.

תהליך ה-ERP

חשיפה, הכלי העיקרי של ERP – היא הפעולה ההפוכה להימנעות, שהיא אחת התגובות הנפוצות והמזיקות בפוטנציה, שאדם נוקט אם משהו מפחיד אותו מאוד. אלו עם פחדי נהיגה שונים יימנעו מנסיעות; אלו הסובלים מחרדה חברתית יימנעו מסיטואציות חברתיות שונות, אפילו יפסיקו ללכת לעבודה במקרים חמורים; הסובלים מאגורפוביה יתרחקו מקניונים או מקומות הומי אדם וכולי וכולי.
ב-ERP השלב הראשון יהיה לאבחן ולמפות את המחשבות הבעיותיות, את הטריגרים למצבי המצוקה. לאחר זיהוי, רישום ומיפוי כל הנקודות המחשבתיות שמביאות אדם לידי מצוקה כזו או אחרת, תיבנה תכנית עבודה מסודרת ומובנית שבמהלכה תיעשה חשיפה למחשבות ולמצבים שנרשמו.
החשיפה היא כמובן מאוד הדרגתית ולאחר הכנה מאוד מעמיקה של המטופל, ורק לאחר שהוא מבין היטב ולעומק את הרציונל מאחורי האסטרטגיה הזו כדי שיוכל לקבלה בדרך טיפול. המטופל יקבל כלים שהם למעשה טכניקות שונות שיסייעו לו להימנע מהתגובה המיידית שלו לאותם מצבים ומחשבות, אם זה הימנעות, בריחה, או אם זה טקסים חוזרים כמו במקרה של OCD.
החשיפה הזו מאתגרת למעשה את אמונותיו הקיימות של המטופל. כלומר, אם הוא מאמין שדבר נורא ואיום יקרה לו אם ילחץ ידיים לאנשים ולא ישטוף אחר כך 12 פעמים את הידיים (כמו בפחד מזיהום) – אזי בטיפול ERP ילחץ המטופל ידו של אדם ויראה כי לא בא עליו אסון בריאותי נורא ולא קיבל זיהום.
דוגמא עם מטופל הסובל מהפרעת דימוי גוף דיסמורפית (BDD) ומסרב ללכת ללא כיסוי ראש מתוך פחד גדול שיראו את ראשו הענק והחריג כל כך (בעיני רוחו) ויהיו לכך השלכות חברתיות קשות. כאשר המטופלים נוכחים לדעת כי באופן מוכח הם חווים את פחדיהם הגדולים ביותר אולם פחדים אלו לא מתממשים, בהדרגה הם לומדים להגיב אחרת לגמרי לאותם פחדים.
מה לומדים בזמן חשיפה?
- ההבנה שכשלא נכנסים להתעסקות מוגברת במחשבות "מה יהיה" אלא נותנים לדברים להיות נוכחים, רגש החרדה נרגע ויורד עם הזמן מעצמו.
- רגש החרדה לא מסוכן באמת ולא מסכן חיים. לא באמת קיימת סכנה כלשהי.
- יש אופציה שלא להקשיב לרגש ולא לתת לו לנהל אותך. אין חובה לציית לרגש באופן אוטומטי.
הקניית הרגלים להסתגלות רגשית למצב חרדה: כל התהליך מזכיר ילד שמפחד לישון בחושך. אם הוא בורח מהחדר לחדר ההורים, באותו רגע הוא נרגע אך הוא לא לומד דבר על החושך והחושך יישאר מפחיד. לא תהיה פה התמודדות אלא פתרון זמני בלבד לפחד מהחושך.
לעומת זאת, אם הילד יחזור לחדר וינסה להירדם – לבסוף הוא אכן יצליח ויגלה שאין באמת סכנה והרגש של הפחד עבר.
החזרת היכולת לסמוך על עצמך: במהלך טיפול תתבצע חשיפה למצב מעורר חרדה כלשהו ויינתנו משימות שמטרתן התמודדות עם הסיטואציה. לדוגמא – בזמן אמת בו החרדה מתעוררת, מקבלים מטלה: לנסות לחשוב בצורה רציונאלית מה באמת יכול לקרות, להעלות תרחישים אפשריים.
נלמד לערוך בדיקה רציונאלית שמטרתה למנוע תגובה מוקצנת לסיטואציה והחזרת תחושת הרגיעה. בסופו של דבר, הרעיון ללמד אותך לסמוך על עצמך ועל היכולת שלך להתמודד עם מה שיבוא באותו רגע, אפילו אם לא ידוע מראש מה יקרה. ולהכיל את אי הודאות והלא נודע.
טיפול בסימפטומים: איך לעצור מחשבות חרדה ודאגנות יתר?
בטיפול CBT בחלק הקוגניטיבי שלו (המחשבתי), המטופל לומד בעזרתו של מטפל לזהות את דפוסי המחשבה המזיקים ולבודד את המחשבות האובססיביות החרדתיות – מתוך מטרה לטפל בהן. בטכניקת ERP הרעיון הוא לחשוף את האדם לדפוס המחשבתי הבעייתי, אולם בסופו של דבר לגרום לו להתמודד עם המחשבות החרדתיות אחרת. ומכאן השם – חשיפה ומניעת תגובה.
הכלת תחושת החרדה: מכיוון שהסימפטומים המחשבתיים נולדים מתוך תחושה עמוקה של אי ודאות, חוסר שליטה, דימוי עצמי נמוך ופחד גדול מתוצאות שונות של סיטואציה ומפני קטסטרופה. נרצה תחילה ללמוד כיצד להכיל את התחושות הקשות של החרדה ולשים להן גבולות כדי להתמודד איתן יותר טוב.
טיפול באמונות יסוד:
החלק השני של הטיפול מתייחס לרובד של האמונות הפנימיות ותהליכי המחשבה העמוקים.
- בשביל לטפל באמונות היסוד שמשמנות את הגלגלים בכל תהליך החרדה, יש להתייחס למחשבות עצמן: איך מזהים כשנכנסים לדאגנות יתר, או מחשבות חרדתיות?
ברגע שמבינים שאנחנו בעיצומו של תהליך חרדתי, הטיפול יקנה כלים לאתגר את המחשבות הללו בזמן אמת. הרעיון הוא להחליף את המחשבות, לעצור אותן, ליצור הפוגה מהן, להרפות ולהירגע. בטיפול מקבלים טכניקות וכלים פרקטיים וברי יישום מיידי.
- בנוסף, מתבצעת למידה איך לחזק את הביטחון האישי שלך במקומות שבהן הוא נפגע. אם למדת כל חייך שאת לא מספיק חזקה – נבדקת התפיסה הזו מחדש, האם היא נכונה באמת? האם היתה נכונה אי פעם?…
עושים בדיקה רציונאלית מול סיטואציות מעוררות קושי – כמה העולם באמת כזה מסוכן שאי אפשר להרפות מדאגנות היתר. ככל שאמונות היסוד נבחנות ומוטלות בספק – יש אפשרות למצוא מחדש גם את הכוחות הפנימיים להתמודדות עם הדברים.
בסופו של יום, לומדים להתחיל לסמוך על עצמך יותר ולהרפות מרגשות החרדה ומהצורך לפתור אי-ודאות בחייך. הלמידה מאפשרת להתמודד בהצלחה עם פחדים גם במצב בו אין לך שליטה במה שקורה ויקרה.
- הטיפול מאפשר ללמוד ולהעריך מחדש את היכולות להתמודד, לבחון כמה באמת חשובה לו האמונה שהוא לא יכול להתמודד. הטיפול ישפוך אור על כך שהכלים, הידע והכוחות היו שם בפנים כל הזמן וצריך לזהות אותם ולמנף. אם אני יכול להתמודד עם כל דבר שיגיע, אזי המצב לא יתדרדר לכדי קטסטרופה שזהו הפחד הראשוני הגדול ביותר.
החזרת היכולת לסמוך על עצמך: במהלך טיפול תתבצע חשיפה למצב מעורר חרדה כלשהו ויינתנו משימות שמטרתן התמודדות עם הסיטואציה. לדוגמא – בזמן אמת בו החרדה מתעוררת, מקבלים מטלה: לנסות לחשוב בצורה רציונאלית מה באמת יכול לקרות, להעלות תרחישים אפשריים.
נלמד לערוך בדיקה רציונאלית שמטרתה למנוע תגובה מוקצנת לסיטואציה והחזרת תחושת הרגיעה. בסופו של דבר, הרעיון ללמד אותך לסמוך על עצמך ועל היכולת שלך להתמודד עם מה שיבוא באותו רגע, אפילו אם לא ידוע מראש מה יקרה. ולהכיל את אי הודאות והלא נודע.

טיפול ERP ו-CBT אצל ד"ר אוהד
ד"ר אוהד הרשקוביץ הוא פסיכולוג ומטפל CBT בעל ניסיון של למעלה מ-20 שנים בטיפול CBT ו-ERP.
הוא מציע למטופליו את האפשרות לטיפול בקליניקה, לטיפול אונליין בזום או לטיפול עצמי באמצעות קורס CBT מקוון אותו פיתח.