ד"ר אוהד הרשקוביץ

פוביה

מה זו פוביה (בעת)?
פוביה היא מצב נפשי אצל אדם – מצב של פחד קיצוני, ממצב מסוים או אובייקט מסוים; מדובר בפחד כרוני שאיננו רציונלי או למעשה פחד מוגזם ממשהו שאיננו מסוכן בדרך כלל. פחד שכזה עלול לשבש באופן משמעותי את חייו של אדם הלוקה בו מאחר שאותו אדם יהיה עסוק חלק גדול מהזמן בהימנעות והתרחקות מאותו דבר שמעורר בו את רגש הבעתה. הפוביה שייכת למשפחת הפרעות החרדה ומתחלקת לתת-קבוצות רבות של פוביות ספציפיות מדברים מסוימים.

פוביות שכיחות מאוד באוכלוסיה על סוגיה השונים וקרוב לעשרים אחוזים מהאנשים סובלים מפוביה כזו או אחרת.

תסמינים פיזיים של פוביה
כמו במקרים של התקף חרדה, אדם הסובל מפוביה יהיה במצוקה נפשית ופיזית בעת שהוא חווה את הפחד הנורא האישי שלו. ישנם תסמינים פיזיים המופיעים בעת שאדם חווה פחד גדול. למשל דפיקות לב מואצות ועלייה בלחץ הדם, קשיי נשימה, סחרחורות, רעידות בגוף, הזעת יתר, יובש קיצוני בפה ועוד. כמעט כל התסמינים הגופניים למעשה גורמים לאשליה של סכנת מוות (למרות שאינם גורמים למוות למעט מקרים מאוד נדירים) ועל כן הסבל הנורא של מי שחווה אותם והרצון החזק להימנע מהם.

שלושת סוגי הפוביות העיקריים
ניתן לחלק את הפוביות לשלוש קבוצות עיקריות (שנחלקות לתת קבוצות נוספות)

פוביה חברתית:
זהו פחד ממצבים פומביים שעלולים לגרום למבוכה או השפלה. אדם עלול להיות במצוקה גדולה מדברים שעליו לעשות בפומבי כמו לאכול לעיני אנשים, לדבר מול קבוצה (פחד במה) או אפילו לצאת לדייט רומנטי. כל אחת מהסיטואציות האלו וכמובן נוספות, תביא את האדם הלוקה בפוביה זו לחוות תחושות פיזיות קשות כפי שפורטו למעלה. בחילות, שרירים רועדים, גמגום, תחושת חנק או תחושות מצוקה נוספות יופיעו במקרה שכזה. פוביה חברתית עשויה להיות ספציפית לסיטואציה אחת מיוחדת או כללית מהתנהלות חברתית מול אנשים. בשני המקרים אם כי ברמות משתנות, הפוביה מהווה מועקה ומכשול ומביאה לבעיות בתפקוד. יש הקוראים לפוביה חברתית "הפרעת אישיות נמנעת" בשל הימנעות אדם מהחברה שסביבו.
לקריאה נוספת על חרדה חברתית >>

פוביה ספציפית:
פוביה ספציפית היא פחד מדבר אחד מסוים. זה יכול להיות חפץ, בעל חיים, פעולה כלשהי, גובה, או כמעט כל דבר. רשימת הפוביות הספציפיות ארוכה מאוד; זה יכול להיות פחד הגיוני ממצב שעלול להיות בעל השלכות מסוכנות הגיוניות כמו פחד גבהים או פחד מטיסות, וזה יכול להיות פחד שאין בו שום הגיון ברור כמו פחד מילדים, פחד מהליכה או פחד מהסיפרה 8. אלו רק דוגמאות בודדות.

כמו הפוביה החברתית גם פוביה ספציפית עלולה לגרום לפגיעה תפקודית ברמות משתנות. אדם המפחד מחרקים או מכלבים עלול להסתגר בבית ולא לצאת, אדם המפחד ממקום סגור עלול שלא להגיע לעבודה, אדם המפחד מדם עלול לסרב לטיפול רפואי חשוב ועוד דוגמאות רבות. התסמינים הפיזיים כפי שפורטו זהים גם פה, ותחושת המצוקה גודלה גם היא.
לקריאה נוספת על:
חרדת נהיגה
פחד ג'וקים
פובית מעליות
חרדת בחינות
פובית גבהים
פובית אש
פוביה דנטלית
פוביה ממים (הידרופוביה)

אגורפוביה:
אגורפוביה היא חרדה של אנשים מהיקלעות לכל מקום או מצב אשר היחלצות ממנו בלתי אפשרית או כרוכה במבוכה גדולה, או לחילופין יהיה קשה לקבל סיוע חיצוני. בנוסף, אצל אנשים הסובלים מהתקפי חרדה שונים קיים לפעמים פחד לצאת למקומות ציבוריים ולעבור התקף שכזה מחוץ לבית בחברת אנשים הכרוך במבוכה קשה מנשוא עבורם. במקרים מתפתחת אגורפוביה אצל אנשים הסובלים באופן כרוני מהתקפי פאניקה, שכן אנשים אלו נמנעים ממקומות או מצבים כדי לא להגיע למצב של התקף.
לקריאה נוספת על אגורפוביה >>

טיפול בפוביה:
הטיפול היעיל ביותר המוכר היום הינו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). ישנו גם טיפול פסיכודינמי או טיפול תרופתי אשר לרוב בעיקר מקל על הסימפטומים ואינו פותר את הבעיה. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו בעל שיעור הצלחה גבוה יחסית ומשמעותו שינוי דפוסי חשיבה אצל המטופל באופן כזה שיוכל להתעמת ולהתמודד עם פחדיו ולא לתת להם לשתק את חייו.

מתוך מכתב של מטופלת בטיפול CBT לפוביה
"…כשהגעתי אליך ואמרת לי שיגיע הזמן בו אוכל לראות תמונה של נחש ולא להכנס לפאניקה, לחץ יתר וחרדה מתמשכת לא האמנתי לך. זה היה כמו להאמין לך אם תגיד שיום אחד אתחיל לעוף. עכשיו שנה אחרי הפרידה אני רוצה להודות לך מכל הלב!!!!…" -ז.
קרא עוד >>

אולי יעניין אותך לקרוא גם על:

פחד ממחטים

פחד ממחטים, חיסונים או זריקות מונע מבעל הפוביה לעשות בדיקות לקבל טיפול רפואי. ד"ר אוהד הרשקוביץ מסביר איך איך להתגבר על פחד ממחטים באמצעות טיפול CBT.

חרדה מבעלי חיים – כיצד מתמודדים איתה?

חרדה מבעלי חיים מוגדרת כפוביה ספציפית המתעוררת עקב חשיפה לחיות (כגון דבורים, חתולים וכלבים) וגורמת להתקפי פאניקה, שאינם פרופורציונאליים לגודל האיום האמיתי.  הגיוני שאנשים יחששו

עונת הטיולים בפתח – כיצד תתגברו על החרדות?

"חופשה" ו"חרדה", לכאורה נתפסות כמילים מנוגדות. הרי מטרת החופשה להעניק לנו שלווה ולעזור לנו להתנתק (לתקופה מסוימת) מטרדות השגרה היום יומיים.
מסתבר כי חופשה או טיול חלומי עלולים לגרום לחרדה ולהתקפי פאניקה בקרב אנשים מסוימים.

דילוג לתוכן